autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Cremşnit (Cremeş, Crempită)

Autor: Geana Dobro (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 iunie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Geana Dobro (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 iunie 2012

Ingrediente
1 litru lapte 3,5% grăsime., , 100 gr unt 85% grăsime., , Un baton (păstaie) vanilie sau un baton şi jumătate vanilie "Bourbon" ("Bourbon" este mai puţin aromată). Baton de vanilie se gaseşte la raionul de condimente sau la produse pentru patiserie. Nu recomand folosirea esenţei de vanilie, a prafului de vanilină sau a zahărului vanilat din comerţ fiindcă se obţine un gust de cofetărie sau hipermarket., , două pahare zahăr de preferinţă farin şi cernut, , un pahar plin făină (trei nule) cernută, , sase ouă, , un pachet foi pentru cremeş "Maira" sau "Octoline" (nu recomand foile "Boromir" fiindcă sunt groase şi au gust de cofetărie sau hipermarket)

Dificultate: Medie Timp: 2h

1 vot

Mod de preparare

Se bat albuşurile bine, până când spuma nu curge de pe bătător şi se pun la rece. Se pune laptele la fiert la foc foarte, foarte mic pe sită şi se verifică din când în când să nu se prindă. Între timp se mestecă bine (25-30 minute) cu lingura de lemn cele şase gălbenuşuri împreună cu un pahar şi jumătate de zahăr până devine o cremă spumoasă aurie. Când fierbe laptele se scoate mai bine de jumătate de pahar, acesta fiind folosit ulterior. Se adaugă în lapte jumătate pahar zahăr şi batonul de vanilie crestat sau doar conţinutul din interiorul batonului. Laptele va fi pe foc atâta timp cât se freacă gălbenuşurile. Când gălbenuşurile cu zahărul sunt gata se adaugă paharul de făină treptat şi se amestecă în continuare compoziţia devenind una mai vârtoasă, iar în final se adaugă jumătatea de pahar de lapte fiert scoasă din întreg astfel ca respectiva compoziţie să poată curge. Dacă aţi uitat să scoateţi jumătatea de pahar de lapte puteţi folosi puţină apă călduţă. Între timp în lapte se adaugă cele 100 grame unt care se va topi imediat şi se amestecă. Dacă vă deranjează la aspect vanilia din lapte, înainte de a pune untul strecuraţi laptele printr-o sită fină de ceai şi puneţi înapoi pe foc. Pe foc, în lapte se adaugă treptat, mestecând cu lingura de lemn compoziţia de gălbenuşuri şi făină la care a fost adăugat şi jumătatea de pahar de lapte fiert. Se ţine pe foc şi continuu se mestecă până devine o compoziţie cremă vârtoasă sau până consideraţi dvs că vă convine cum este. Cu cât o luaţi mai repede de pe foc cu atât va fi mai lichidă şi va curge dintre foile prăjiturii. La final se adaugă jumătate din spuma de albuş de la rece, mestecând foarte uşor de jos în sus până aceasta se înglobează. Crema se ia de pe foc şi se lasă să se răcească (nu la frigider). După ce s-a răcit se pune între foi într-un strat uniform. După ce aşterneţi crema uniform şi foaia de deasupra apăsaţi puţin pe aceasta pentru uniformizare. Lăsaţi prăjitura în cutia foilor ca să nu mai folosiţi alte recipiente. Prăjitura trebuie lăsată cel puţin 24 de ore la rece (iarna în bucătăria neîncălzită sau pe balcon, dar atenţie la îngheţ!). Dacă puneţi în frigider acesta trebuie să fie foarte curat pentru ca prăjitura să nu prindă gust de la alte alimente-mâncăruri etc. Gustul ideal este după aproximativ 48 de ore. Înainte de consum se poate cerne puţin zahăr farin deasupra. Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cremşnit (Cremeş, Crempită)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Eclere

Eclere

Punem apa la fiert impreuna cu untul/margarina si sarea. Dupa ce s-a topit untul punem faina,toata

52 voturi    17 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura fina

Prajitura fina

Blat: Se bat spuma albusele. Cand este tare spuma se adauga zaharul - pe rand, batandu-se continuu.

14 voturi    5 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Nirolf (Maestru bucatar):

    Am facut acest cremes si a iesit un deliciu, multumim de reteta, eu am pus tot albusul nu doar jumatate cum spune in reteta si a iesit la fel de bun.

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Geana Dobro (Chef de cuisine) , 28 iunie 2012

    Nirolf, multumesc pentru apreciere! Da, se poate pune tot albusul. Eu am o problema cu gustul de oua care se simte pregnant in praji si de aceea daca nu e musai mai reduc pe ici pe colo. Poate ca exagerez in acest sens si spun asta gandindu-ma ca matusile mele la tara puneau mai multe oua si eu faceam comparatie cu cel facuta de mama care era un cremes mai rafinat si cu mai putine oua. Multumesc inca o data! :)

Dificultate

Medie

Timp

2h

1 vot

Ingrediente

  • 1 litru lapte 3,5% grăsime.
  • 100 gr unt 85% grăsime.
  • Un baton (păstaie) vanilie sau un baton şi jumătate vanilie "Bourbon" ("Bourbon" este mai puţin aromată). Baton de vanilie se gaseşte la raionul de condimente sau la produse pentru patiserie. Nu recomand folosirea esenţei de vanilie
  • a prafului de vanilină sau a zahărului vanilat din comerţ fiindcă se obţine un gust de cofetărie sau hipermarket.
  • două pahare zahăr de preferinţă farin şi cernut
  • un pahar plin făină (trei nule) cernută
  • sase ouă
  • un pachet foi pentru cremeş "Maira" sau "Octoline" (nu recomand foile "Boromir" fiindcă sunt groase şi au gust de cofetărie sau hipermarket)

Raporteaza reteta

Retete
de Geana Dobro
Mâncare de mazăre verde

Mâncare de mazăre verde

Într-un vas se pune la fiert mazărea verde, apă cât să o acopere bine şi sarea. Se lasă la

1 vot    3 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Fara foto

Geana Dobro (Chef de cuisine)

Nirolf, multumesc pentru apreciere! Da, se poate pune tot albusul. Eu am o problema cu gustul de oua care se simte pregnant in praji si de aceea daca nu e musai mai reduc pe ici pe colo. Poate ca exagerez in acest sens si spun asta gandindu-ma ca matusile mele la tara puneau mai multe oua si eu faceam comparatie cu cel facuta de mama care era un cremes mai rafinat si cu mai putine oua. Multumesc inca o data! :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu cereale, miere si scortisoara Prajitura cu cereale, miere si scortisoara

O prajitura delicioasa care a umplut bucataria cu un soi de parfum de toamna amestecat cu aroma de turta dulce. Contine cereale, miere,

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura turnata cu mere Prajitura turnata cu mere

Ouale se mixeaza cu zaharul si aromele, bine. Se pune, apoi uleiul;se adauga faina (amestecata cu praful de copt) si laptele, cele doua

6 voturi    8 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura Raffaello