Dulceata de dovlecei

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Dulceata de dovlecei

Ingrediente

  • Pentru un kilogram de dovlecel (un borcan de 800 gr):
  • 500 gr zahar (cu posibilitate de prelungire pana la 700, dar atentie, la 700 gr deja devine foarte dulce!!!)
  • o lamaie (optional)
  • vanilie (optional)

Mod de preparare

Dovleceii trebuie sa fie mai batrani si mai mari, intrucat se curata si mai usor de seminte si se pare ca ar fi mai seci. Eu am folosit si un soi de dovlecei galbeni ( a se vedea poza). Se curata dovleceii de coaja, se curata si la interior de seminte, apoi se spala si se taie in semicercuri, asa cum se vede din imagini. In acel moment curatati si perisorii aceia din interior, iar mai apoi taiati fiecare semicerc in cubuletze maruntele, ca si in imagine. Ele se vor mai micsora la fiert, intrucat au un continut mare de apa.

Luati o oala sau un vad mare si asezati un kg de cubulete de dovlecei, o jumatate de kg de zahar si tot asa. Apoi acoperiti vasul/ oala si lasati-le la temperatura camerei pentru cateva ore (3-10 ore). Cu cat lasati mai mult, cu atat isi lasa mai multa apa. Eu m-am obisnuit sa le las mai putin pentru ca altfel iese prea lichida dulceata.

Dupa ce au trecut cele cateva ore, puneti aceasta "compozitie" la fiert intr-o oala pana cand scande. Eu am fiert-o cam o ora, pana cand am obtinut textura pe care o voiam. La final am adaugat o lamaie decojita si taiata in cubulete (puteti pune si doar sucul si coaja rasa de lamaie) + ceva aroma de vanilie de la Dr. Oetker (a se vedea poza).

Umpleti borcanele cat dulceata este inca fierbinte, iar apoi asezati borcanele pe o patura, acoperindu-le, si lasati-le asa pana a doua zi.

Poate ca sunteti putin reticenti/ reticente cu aceasta dulceata, dar este deosebita si se pregateste destul de rapid.

Sa aveti pofta mare!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise