autor:

anuta

» » Conserve si muraturi

Dulceata de paducel (gherghine)

Autor: anuta (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 august 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: anuta (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 august 2018

Ingrediente
 2 kg de fructe bine coapte de paducel sau gherghine, cum se zice la noi in Dobrogea, zahar , apa, suc de lamaie, coaja rasa de lamaie

Dificultate: Medie Timp: 1h 45 min

2 voturi

Mod de preparare

Fructele curatate de codite si spalate bine sub jet de apa rece, se acopera de 1 cm deasupra lor cu apa rece si se pun la foc sa fiarba.
Dupa primul clocot, se lasa fiocul domol si se fierbe cca. 15 -20 minute. Se scurg de apa in care au fiert si separat intr-o sita se paseaza bine, frecand bine cu o lingura de lemn, pana obtinem o pasta groasa. Ce ramane in sita mai adaugam cate un pic de apa in care au fiert sa subtiem si sa pasam cu usurinta si sa obtinem cat mai multa pasta. Pielitele si samburii ramase se arunca. Se amesteca pasta cu apa fierbinte care am scurs-o, se cantareste si atat cat are lichidul adaugam si zaharul si punem la foc, amestecand continuu.
Se fierbe cam o ora, trebuie sa ajunga la consistenta mierii de albine, se face proba pe o farfurie tinuta la frigider, sa fie rece si se lasa cateva picaturi, dupa lingura. Daca este legata, adaugam si sucul pentru o aroma si mai buna si pentru a nu se zaharisi peste iarna.
Se toarna fierbinte in borcane sterilizate si se etanseizeaza bine. Se acopera cu ceva gros si se lasa sa se raceasca lent, apoi se dau la beci.
In aceasta dulceata putem pune coaja rasa de lamaie, miez de nuca sau alune sau o lasam simpla pentru o consuma la prajituri ca si jeleu sau la indulcit ceaiul sau turnata deasupra gogosilor sau a clatitelor. Este sublim de buna si face bine la sanatate, intarind imunitatea organismului pe timpul iernii si este foarte bun pentru inima.
In zona Dobrogei, pe dealuri sau la poalele lor deseori se gasesc arbusti de paducel, buni ca planta medicinala si folosind frunzele si florile, primavara, le uscam pentru ceaiuri, iar fructele sunt bune de folosit in septembrie, pana da prima bruma.
Suntem norocosi sa avem in zona arbusti de poroambe, macese, mamaligi, salcami si tot ce se poate culege si prepara din flora spontana. Avem si ciresi salbatici, cu fruce mici si amarui, dar care dau o culoare si un gust divin dulcetei sau siropului, ca sa nu mai zic de ciresata, pere si mere padurete, duzi albi si negri, corcodusi. Ar trebui sa profitam de puritatea acestor fructe, de beneficiile pentru sanatate, dar mai ales pentru gustul copilariei. Mai sunt si foarte multi roscovi, daca cineva isi mai aduce aminte de gustul roscovei coapte, acea pasta galbuie care este numai pe o parte a pastaii de roscova si care trebuie pur si simplu, supta! Delicios!
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de paducel (gherghine)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Castraveti bulgaresti

Castraveti bulgaresti

Se spala bine-bine castraveciorii si se taie capetele. Se taie ceapa solzisori si impreuna cu usturoiul

5 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Sos de rosii si ardei kapia

Sos de rosii si ardei kapia

Spalam rosiile si le taiem in patru. Ardeii ii spalam ,ii taiem in patru si indepartam cotorul si

11 voturi    2 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 45 min

2 voturi

Ingrediente

  •  2 kg de fructe bine coapte de paducel sau gherghine
  • cum se zice la noi in Dobrogea
  • zahar 
  • apa
  • suc de lamaie
  • coaja rasa de lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de anuta
Supa de porumbei

Supa de porumbei

Porumbelul curatat si spalat bine se taie in 2 jumatati apoi impreuna cu maruntaiele,cu un praf de

2 voturi    0 comentarii
1h
Supe de carne
Piept de pui in crusta de alune

Piept de pui in crusta de alune

Pieptul spalat si zvantat se intoarce cu parte taiata de pe os in sus, se sareaza, pipereaza si condimenteaza

5 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Prajitura cu zmeura si piure de castane

Prajitura cu zmeura si piure de castane

Se maruntesc biscuitii la robot apoi se amesteca cu miezul de nuca prajit si maruntit cu ciocolata

2 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

0 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Sirop din flori de salcam Sirop din flori de salcam

Se pune apa la fiert intr-o oala mare si atunci cand da in clocote, se pun in ea florile de salcam spalate. Se fierb 30-40 de minute,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gogonele murate
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide