Eclere cu crema de vanilie

Eclere cu crema de vanilie

Ingrediente

  • (pentru 10 bucati)
  • Coca:
  • 65ml apa rece
  • 65ml lapte
  • 55g unt nesarat la temperatura camerei
  • O lingurita zahar pudra
  • Un praf de sare fina de mare
  • 100g faina
  • 4 oua medii batute
  • Crema de vanilie:
  • 250ml lapte
  • O jumatate lingurita de esenta de vanilie
  • 3 galbenusuri medii
  • 35g zahar pudra
  • 15g faina
  • 10g faina de porumb (daca nu aveti, inlocuiti cu 20g faina)
  • Sosul de ciocolata:
  • 50g ciocolata neagra
  • O lingura unt
  • 6 linguri apa
  • 80g zahar pudra
  • Frisca
  • Fructe de padure

Mod de preparare

Incingeti cuptorul la 180grade. Puneti apa, laptele, untul, zaharul si sarea intr-o craticioara si aduceti la fierbere la foc mare. De obicei se foloseste doar apa in aluatul de ecler, dar putin lapte ii va da o textura mai fina. Doar apa o va face mai crocanta.

Luati de pe foc si imediat adaugati faina si amestecati rapid cu o lingura de lemn pana se incorporeaza totul. Puneti pe foc si mai lasati un minut, pana toata compozitia se strange intr-un parte a cratitii, amestecati continuu. In acest moment stim ca apa s-a evaporat.

Luati de pe foc si adaugati treptat oualele, batand cu un tel pana devine o consistenta moale. Este important sa adaugati ouale usor, pentru a se incorpora in mod egal. Compozitia trebuie sa curga din lingura, dar sa fie prea subtire.

Puneti compozitia intr-un posh cu un dui de 1,5cm si lasati sa se raceasca pentru 5 minute. Puneti hartie de copt intr-o tava si formati eclerele. In reteta spunea sa le fac de 15 cm lungime, dar mi s-au parut prea lungi, le-am facut cred ca de 7cm. Mi-au iesit in total 14. Lasati spatiu intre ele pentru ca vor creste. Bagati la cuptor pentru 25 minute sau pana cand devin aurii, apoi lasati sa se raceasca pe un fund de lemn.

La mine s-a rupt firul aici pentru ca nu stiu cum am citit eu 220 grade:)))) si atunci mi s-au lipit de fundul foii de copt si normal ca a trebuit sa le cuplez una cu cealalta, deci mi-au iesit doar 7. Voua sper sa nu vi se lipeasca daca respectati temperatura. Dupa ce s-au racit putin, le dezlipiti usor de foaia de copt, rugandu-va sa nu vi se rupa si daca totul este ok le taiati pe lungime. Eventual le puteti lasa asa si face o gaura cu poshul prin care umpleti crema. Cum doriti.

Crema se face astfel:

Puneti laptele si esenta de vanilie intr-o cratita cu fundul gros, aduceti la fierbere si lasati sa fiarba usor 5 minute. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca 30 de secunde. Intre timp, intr-un bol amestecati galbenusurile cu zaharul pana se omogenizeaza, apoi adaugati faina si cornflour. Amestecati bine, apoi turnati laptele si dati bine cu telul, turnati totul in cratita si dati la foc mediu. Bateti bine cu telul, constant, pana devine o crema groasa; in momentul in care fierbe, lasati 30 de secunde, amestecand permanent pentru a nu face cocoloase. Va trebuie un brat de fier ca totul sa mearga cum trebuie:) Puneti crema intr-un bol, acoperiti cu zahar pudra pentru a preveni formarea unei pielite deasupra si lasati sa se raceasca.

Sosul de ciocolata se face astfel:

Dati la bain marie toate ingredientele, amestecati bine. Luati de pe foc si dupa un minut, puneti capacul fiecarui ecler in sos, apoi lasati pe un grilaj pentru a se scurge si intari un pic. Puneti crema de vanilie intr-un posh si umpleti celelalte parti din ecler. Tot cu poshul umpleti si cu frisca. Deasupra puteti pune fructe de padure, optional. Apoi puneti capacul deasupra si dati la frigider pentru minim o ora. Sunt cele mai bune in aceeasi zi.

Alte retete grozave gasiti pe blogul Eileen Cuisine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise