autor:

Alice Ciobanu

» » , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Estonian Kringel

Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 noiembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alice Ciobanu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 noiembrie 2011

Ingrediente
Asadar ingrediente:, , pentru aluat:, , 120 ml lapte caldut (nu fierbinte), , 1 lingurita zahar, , 1 galbenus, , 30 g unt, , un praf de sare, , 15 g drojdie, , 300 g faina, , pentru uns :, , 50 g unt, , 3-4 linguri zahar, , 1-2 lingurite scortisoara

Dificultate: Medie Timp: 2h 20 min

28 voturi

Mod de preparare

Puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti. Lasati bolul la loc cald, acoperit cu un prosopel curat, pana ce se umfla si face o spuma deasupra.

Intr-un bol maricel puneti faina amestecata cu un praf de sare. Faceti o gropita in mijloc si turnati acolo laptele umflat cu drojdie, galbenusul de ou si untul topit dar racit. Amestecati bine vreo 10 minunte pana obtineti o bila de aluat. Lasati-o la loc cald, pentru 1-2 ore pana ce-si dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

Apoi pe masa infainata intindeti bila de aluat frumos crescuta, (dar mai framintati-o citeva minute - sa iasa tot aerul) si cu sucitorul intindeti foaie mai mult dreptunghiulara decat patrata, cam de vre 1 cm grosime.

Din 50 de grame de unt frecat bine cu zahar si 2 lingurite de scortisoara (eu am pus 2 lingurite pentru ca-mi place foarte tare aroma) faceti o crema si ungeti cu ea suprafata de aluat. mai lasati din crema vreo 2-3 linguri pentru uns deasupra.

Dupa ce ati intins bine cu pensonasul crema de unt si scortisoara pe tot aluatul, rulati-l strans sub forma de rulou. Apoi cu un cutit ascutit taiati-l in doua, pe lung, lasand vreo 2-3 cm netaiati la un capat. Incercati sa suciti aluatul, adica fiecare bucata din ruloul taiat, in forma de spirala, unul peste celalalt, lasand partea taiata, rasfirata, in exterior. Aici e cheia frumusetii lui. uniti capetele sub forma de colacel.

Ungeti frumos faldurile exterioare cu crema oprita (cum v-am zis mai inainte, da?!) si dati totul in cuptorul incalzit pentru 20-25 minute maximum.

Rezultatul...e mirific ....si de bun si de frumos. Mersi Ana!
Daca ti-a placut reteta noastra "Estonian Kringel" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Estonian Kringel

Estonian Kringel

Rezultatul e unul mai brunetel din cauza ca am plouat prea multa scortisoara, desi data viitoare

3 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Estonian Kringel

Estonian Kringel

Eu am facut aluatul la masina de paine si am pus ingredientele in ordinea pe care am scris-o mai

1 vot    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Loredana_3009

    Loredana_3009 (Chef de cuisine):

    yammy, yammy, yammy!!!

  • dayana

    dayana (Chef de cuisine):

    Este foarte gustos.Sotului,rudelor la toti le-am pregatit si toti au fost multumiti.

  • 19 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Stephanie Ghitescu , 11 februarie 2015

    Calin Visa Funny, eu maninc supa de varza de o saptamina lol

  • Fara foto

    Moldovan Rodica , 07 noiembrie 2014

    Lili Ana

  • Fara foto

    Calin Visa , 23 ianuarie 2014

    Calin Visa Funny, eu maninc supa de varza de o saptamina lol

    • Fara foto

      Dumitru Cazacu , 22 ianuarie 2014

      Este senzational, mai ales cand este cald, proaspat scos din cuptor. Dar...ori il mananci, ori il lipesti pe fund ( sau burta !) tot aia este !

    • Fara foto

      Timeea Si Andrei Gamenti , 31 decembrie 2013

      o reteta foarte reusita!! o gatesc a doua oara si iese foarte bine!

    • Fara foto

      Lucia Cretu , 03 decembrie 2013

      acum o fac si eu....sa vad daca ìmi iese ....dar trebuie sa iasa....:)

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2013

      o minunatie

    • Fara foto

      Lili Ana , 20 noiembrie 2013

      Calin Visa Funny, eu maninc supa de varza de o saptamina lol

    • Fara foto

      Cristina Sapera , 20 noiembrie 2013

      si noi am facut-o aseara...foarte buni! <3

    • Fara foto

      Ioana Libeg , 20 noiembrie 2013

      o sa incerc sa o fac dar de post

    • Szabo_Ioana

      Szabo_Ioana (Chef de cuisine) , 20 noiembrie 2013

      Arata extraordinar de bine dar cred ca nici gustul nu se lasa mai prejos .

    • Fara foto

      Iordache Vasilica , 20 noiembrie 2013

      daca nu puneti poze cu fiecare pas?

    • Fara foto

      dragomir maria , 19 noiembrie 2013

      interesanta idea

    • Fara foto

      Zicuta Zolotovici , 19 noiembrie 2013

      super reteta as vrea sa o probez chiar astazi

    • Fara foto

      danab (Bucatar sef) , 31 ianuarie 2013

      m-am uitat mai bine la fotografie... acum am inteles... scuze de comentariul dinainte! o sa il fac si eu si revin cu "impresii..." numai bine!

    • Fara foto

      danab (Bucatar sef) , 31 ianuarie 2013

      reteta e o minune...nu inteleg cu rasucirea aluatului...am tot studiat "problema" ,dar... as vrea sa il fac si eu!

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2012

      Totul este la superlativ. Felicitari !

    • Alice Ciobanu

      Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2011

      Lia, mersi tare fain. E foarte bun si e si frumusel tare. Astept imprsiile tale. pup

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 14 noiembrie 2011

      Alice, poate nu-ti vine sa crezi dar, chiar in acest moment aluatul meu, pentru aceasta minunatie de cozonacel, este in masina de paine, la crescut hi,hi, trebue sa-l incerc si eu, ca m-ati inebunit deja, cu el...L-am tot vazut de cateva zile asa ca nu am rezistat si am trecut si eu la treaba... Vin si eu cu impresii si poze, dupa ce il termin...oricum tie, ti-a iesit foarte frumos ! Pupici.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 20 min

28 voturi

Ingrediente

  • Asadar ingrediente:
  • pentru aluat:
  • 120 ml lapte caldut (nu fierbinte)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 galbenus
  • 30 g unt
  • un praf de sare
  • 15 g drojdie
  • 300 g faina
  • pentru uns :
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara

Raporteaza reteta

Retete
de Alice Ciobanu
Salată de leurdă

Salată de leurdă

Se spală bine leurda şi toate celelalte, se taie potrivit, se amestecă şi se stropeşte cu ulei

10 voturi    2 comentarii
30 min
Salate de legume
Aripi de raţă cu varză

Aripi de raţă cu varză

Se spală raţă şi se pune la fiert. Varza se toacă, se taie... cum o face fiecare pentru mâncarea

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Cighir a la "Ciobeni"

Cighir a la "Ciobeni"

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul

3 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu carne

valentina ionita (Chef de cuisine)

o minunatie

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gogosi coapte umplute cu dulceata Gogosi coapte umplute cu dulceata

In oala mixerului cu suportul ptr. framantat adaugam fainile, drojdia zaharul, uleiul si incepem sa lucram; treptat adaugam ouale, apa

9 voturi    9 comentarii
2h 45 min
Aluaturi si Foietaje
Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Chec cu cacao si nuca