autor:

Dana Saila( Salwa Nabhani)

» » Mancaruri cu carne

Fatteh-Pui cu orez in iaurt usturoiat pe pat de lipie

Autor: Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 29 ianuarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 29 ianuarie 2011

Ingrediente
-1 Pui, -3 pahare de orez basmati, -3-4 linguri de fidea foarte fina, -3-4 bucati de lipie, -1 kg de iaurt natural, -5 catei de usturoi, -6 pahare de supa de pui(optional apa), -3 cepe medii, -4 lime uscate, -1 cub Maggi sau Knorr, -2 betisoare de scortisoara, -5-6 cuisoare, -5-6 seminte de cardamon, -2 morcovei, -1 varf de cutit praf de kamun, -1 varf de cutit praf de 7 Condimente, -1 lingurita kurry macinat, -boabe de piper, -boabe de coriandru, -un pumn de menta uscata

Dificultate: Medie Timp: 2h

11 voturi

Mod de preparare

1.Puiul de spala si se pune la fiert intreg,cu tot cu pielita ca sa se lase un pic de grasime in supa.
2. Se fierbe la foc iute apoi se aduna spuma si se lasa la foc potrivit.
3.Dupa adunarea spumei se adauga ceapa taiata in 4,morcovul taiat in doua,lime-le uscate si intepate un pic cu cutitul si restul de condimente.
5. Se lasa la fiert inca 40 de minute,aproximativ,si cand carne incepe sa se adune de pe oase,opriti focul,dati la o parte si strecurati supa sa fie limpede,iar carnita de pui o faceti fasi fasi si lasati sa se raceasca.
5.Orezul basmati se masoara 3 pahare,se da in 4-5 jeturi de apa rece,pana iese albeata din el,si se mai lasa la innmuiat inca 5-10 minute,dupa care se scurge de apa.
6.Optional,se poate pune, in orez,innainte de fierbere,aceleasi condimente ca la fiertura de pui,insa atentie la cantitate. Daca nu ,atunci va rezumati doar la condimentele din supa.
7. Intr-o oala,de preferinta din teflon,puneti 1-2 linguri de untura Ghee,sau 2-3 linguri de ulei de masline,o ceapa mica maruntita si o caliti,apoi adaugati orezul basmati si foarte usor,cu o furculita sau o spatula de lemn mai bine,amestecati orezul cu ceapa si uleiul.Doar 2-3 minute dupa care imediat..
8.Masurati 6 pahare de supa,acelasi cu care a-ti masurat orezul basmati.Adaugati peste orez,lasati foc mic..pentru moment..
9.3 Linguri de ulei de floarea soarelui incins bine si adaugati fideluta foarte fina si un pic faramitata.Se tine pe foc cat se prinda o culoare brun/aurie.
10.Ridicati focul la orez,adaugati fideluta cu tot cu ulei,atentie o sa sara un pic dar nu foarte mult.Amestecati cu spatula,lasati la foc iute vreo 5 minute,si cand incepe apa sa se retraga si orezul sa se umfle,focul foarte foarte mic,acoperita oala cu un capac si,,,,supravegheat inca vreo 10 minute sa nu se lipeasca.
11.Davca vi se pare ca orezul mai trebuie fiert,adaugati foarte putina supa si cu spatula de lemn treceti prin orez,fara al mixa precum pilaful.
12.Cand orezul este gata,opriti focul dar lasati acoperita oala.Carnita de pui se face fasi la fel si pieptul,nu se taie cu cutitul,doar se aduna cu mana carnea de pe oase.
13.Intr-un castron se pune iaurtul,cu usturoiul pisat,un praf de sare si menta uscata si sfaramata in palme.Omogenizati si dati deoparte.
14.In cuptorul incins innainte la 200 de grade,puneti intr-o tava lipia,pe care a-ti taiat-o patratele(eu folosesc o foarfeca de bucatarie,nu mai ma complic cu tocatorul si cutitul),dati un strop de ulei de masline deasupra si apoi cam 10 minute la 180 de grade lasati lipia sa devina un pic crocanta.
15. Intr-o tava mai mare adaugati lipia,puneti un pic de supa daca a mai ramas,(sau amestec la minut de apa fiarta cu un cub maggi),puneti carnea de pui,apoi orezul pe deasupra,inca un pic de supa,si la final iaurtul cu usturoi.
Daca doriti puteti adauga,patrunjel si seminte de pin si migdale prajite pe deasupra.
Aceasta mancare se serveste imediat datorita lipiei,nu mai are acelasi gust daca lasati pentru a doua zi.
Pofta buna si sper ca explicatia este destul de ampla si pe intelesul tuturor.
Daca ti-a placut reteta noastra "Fatteh-Pui cu orez in iaurt usturoiat pe pat de lipie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Limba de vita cu mazare

Limba de vita cu mazare

Fierbem limba intreaga in apa cu sare dupa gust cca. 2 ore la foc mediu. Soatem limba din oala si

15 voturi    7 comentarii
2h 45 min
Mancaruri cu carne
Tochitura ca la Focsani

Tochitura ca la Focsani

Intr-un wok se calesc cele 3 felii de sunca crestate pana cand devin crocante. Apoi se scot si se

6 voturi    10 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Aida Lamay , 22 iulie 2014

    Mmm

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 28 iunie 2012

    foarte gustos si foarte bine explicat :-) merci

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 02 februarie 2011

    foarte ,foarte buna reteta ;aici la noi nu se face cu iaurt si odata am mincat si m-ia placut mult

    • danutza

      danutza (Chef de cuisine) , 01 februarie 2011

      Foarte interesantă reţeta! O voi pregăti şi eu.Trebuie să fie tare bună. Felicitări şi la mai multe ...exotisme!

    • Dana Saila( Salwa Nabhani)

      Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2011

      Va multumesc pentru comentarii si ma bucura nespus sa stiu ca reteta mi-a fost aprobata.

    • anaandronel

      anaandronel (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2011

      Foarte buna combinatia si sigur si gustoasa!!eu orezul il masor altfel,si sper sa nu deranjeze remarca mea,e ca am vazut la un bucatar spaniol ,ca sa nu fie nici prea mult nici prea putin se pune un polonic de orez pentru fiecare persoana si trei de supa plus doua in plus la sfirsit,eu asa fac de cind am vazut si ajunge perfect.Printre altele spuse felicitari pentru reteta si explicatiile sa stii ca sunt perfecte!!!:)

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2011

      Salwa nota 10 pentru explicatii !!! Cred ca este foarte buna papica,,, am trecut-o la favorite, la retetele mele, asa ca am sa o testez. Felicitari !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2011

      Bine ai revenit pe gustos.ro ! Minunata reteta pe care ne-ai inpartasit-o ! foarte frumos explicata si cu siguranta gustul este deosebit. Felicitari ! *** Ps: asteptam si alte retete gustoase...sper sa nu te retragi dinnou. Pup.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

11 voturi

Ingrediente

  • -1 Pui
  • -3 pahare de orez basmati
  • -3-4 linguri de fidea foarte fina
  • -3-4 bucati de lipie
  • -1 kg de iaurt natural
  • -5 catei de usturoi
  • -6 pahare de supa de pui(optional apa)
  • -3 cepe medii
  • -4 lime uscate
  • -1 cub Maggi sau Knorr
  • -2 betisoare de scortisoara
  • -5-6 cuisoare
  • -5-6 seminte de cardamon
  • -2 morcovei
  • -1 varf de cutit praf de kamun
  • -1 varf de cutit praf de 7 Condimente
  • -1 lingurita kurry macinat
  • -boabe de piper
  • -boabe de coriandru
  • -un pumn de menta uscata

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Saila( Salwa Nabhani)
Mujaddara(reteta libaneza) buna pentru post

Mujaddara(reteta libaneza) buna pentru post

Se pune graul la inmuiat cu apa rece cat sa il acopere(acesta se va umfla si va absorbi apa). Intre

21 voturi    13 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cozonacul mamei

Cozonacul mamei

Cu 2-3 ore innainte de a incepe prepararea aluatului, musai sa aveti pregatite toate ingredientele

6 voturi    14 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje
Tort Lorivecina

Tort Lorivecina

Portocalele se dau prin razatoarea mica,cu tot cu coaja, se adauga nuca,zaharul,apa si se pun pe

8 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Torturi

Lucia (Chef de cuisine)

foarte gustos si foarte bine explicat :-) merci

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Tocanita de vitel