Ingrediente
Ingrediente pentru 12 chiftele generoase:, , 1 kg file de cod (sau alt peste fara oase), 2-3 fire de ceapa verde (sau o ceapa normala), 2 oua, 2 felii paine cu secara (cam 100 gr), partunjel tocat, 2 linguri ulei de masline, 5-6 catei de usturoi mirodenii:, 1 lingurita rasa busuioc,, 1 lingurita rasa cimbru, 1 lingurita rasa oregano, 1 lingurita sare, , Crusta, 3 oua, 100 gr pesmet, cate un varf de cutit de: busuioc, cimbru, oregano, 2 linguri de ule, , Sos, cateva fire de patrunjel tocat, cateva fire de marar, o bucata cat o nuca de ghimbir proaspat, zeama de la 1/4 lamaie, 2 linguri de iaurt cremos
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 10 min
12 voturi
Mod de preparare
Se taie pestele in bucati (de 4-5 cm lungime) care se maruntesc in robotul de bucatarie folosind lama in "S". In loc de robot se mai poate folosi masina de tocat carne. Se adauga si uleiul de masline.
Se toaca ceapa, usturoiul si patrunjelul si se adauga peste compozitie. Se mai mixeaza putin pentru omogenizare. Se inmoaie cele doua felii de paine in apa si apoi se scurg.
Se rastoarna compozitia intr-un bol si se amesteca bine cu mana adaugand si painea stoarsa, ouale si mirodeniile.
Se acopera bolul si se pune la frigider pentru 2 ore, timp in care ingredientele de baza vor lua gustul mirodeniilor.
Se incalzeste cuptorul si se taie o bucata de foaie de copt, putin mai mare decat tava. Se uda hartia sub jet de apa. Se stoarce bine si apoi se intinde in tava. Se unge hartia cu ulei, cu ajutorul unei pensule de bucatarie.
Se bat cele 3 oua si se adauga mirodeniile. Pesmetul se presara intr-o tavita.
Se formeaza chiftelute marisoare, cam cat un burgher, si se tavalesc mai intai prin pesmet, apoi prin ou si la urma din nou prin pesmet. Se aseaza in tava, pe hartia de copt unsa in prealabil cu ulei. Incap cam 6 chiftele intr-o tava, deci se coc 2 serii.
Sosul se prepara amestecand la blender toate ingredientele mentionate. El se pregateste proaspat, inainte de a servi burgherii sau chiftelele. Din cantitatile de mai sus eu am preparat sos pentru 4, maxim 6 chiftele.
Se servesc calde iar din burgheri, mai bine alegeti doar legumele crude. Chiflele nu isi mai au rostul daca deja am folosit paine si pesmet. Cel mai bine se servesc alaturi de o salata strasnica de verzituri: salata verde, ceapa verde, ridichi, leurda, dovlecel crud ras, poate si gulie rasa.
Daca vreti totusi sa serviti burgheri trebuie sa spalati cateva frunze de salata, sa taiati o rosie rondele si o ceapa rosie fasii. Chiflele se taie pe din doua si se prajesc putin inainte de a asambla burgherii. Daca folositi chifle ovale puteti umple un burgher cu o chiftea si jumatate, asa cum apare in poza.
Sa aveti pofta!
Tip: Cand coaceti chiftele la cuptor, indiferent cu ce fel de carne, nu folositi niciodata faina pentru a le pudra. Faina ramane alba la suprafata chiftelei si da un aspect de produs neterminat. Pesmetul este ideal pentru chiftelele coapte.