autor:

Piri Piri e Canela

» » Fripturi

Gãinã la cuptor cu ciuperci

Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Portugalia


    Reteta postata pe: 20 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Portugalia


Reteta postata pe: 20 mai 2010

Ingrediente
3-4 morcovi, 2-3 cartofi, 4 cãtei de usturoi, 1 gãinã de aprox.2kg,100 gr. cârnat, boia dulce,piri sau boia iute, sare mare,piper,piper boabe,vegeta,usturoi uscat,sofran indian sau caril, 2 dl vin alb, 100 gr.unt, 2-3 cepe, 250 gr.ciuperci proaspete, 1 lãmâie(sucul), optional 300 ml.smântânã lichidã si 3 linguri de mustar

Dificultate: Medie Timp: 2h

14 voturi

Mod de preparare

1)Pune la fiert gãina cu morcovi,1 ceapã,carofi tãiati cubulete,usturoiul intreg(curatat de pielitã),sare mare si piper.Apã cât sa acopere gãina,lasã la fiert la foc mic cam 30 min.
2)Scoate gãina si pune-o intr-o tavã pt. cuptor.Toarnã vinul peste.Amestecã untul topit cu 1 linguritã sofran indian sau caril(curry),1 linguritã boia dulce,1 lingurita de piri sau boia iute,opional usturoi sec,piper,vegeta 2 lingurite si ierburi diverse cui îi place.
Unge gãina cu acest sos bine,taie cârnatul in bucãti mici si umple gãina.Alãturi pune ceapa tãiatã rondele si ciupercile taiate pe jumate.Dã la cuptor pt.încã 40 min.din când în când "irigã"gãina cu propriul sos.
3)La urmã pune gãina in vasul de servit,stoarce lãmâia peste, aranjeaza ceapa si ciupercile pe lângã.Dacã se face sosul de smântânã:se amesteca smântâna cu mustarul intr-o cratitã micã pe foc mic pana incepe sa fiarbã,se ia de pe foc si se toarnã fierbinte peste gãinã,cand servim.Dacã nu se face acest sos,atunci toarnã sosul in care s-a facut friptura peste s-au pune sosul separat intr-o sosiera.Am servit cu cartofi puré.
Poftã bunã!
Din apa in care am fiert gãina am facut supã,dupã ce am scos gãina,am aruncat ceapa si usturoiul.Am pus legume mix,fidea,am potrivit de condimente,patrunjel.În reteta originalã,se aruncã apa in care se fierbe carnea s-au se pãstreazã pt. a face aluatul pt. "Empadas"de gãinã.
Aceste empadas se umplu cu ramasite de carne fiartã,friptã s-au grill.Portughezi nu fac supã de gãinã ca românii,o variantã a lor este Canja de gainã,se face cu carne fiartã si ruptã cu mâna,orez sau paste(foarte mici de obicei de forma rotundã),mentã.Se serveste cu lamâie(suc).
1)Pune la fiert gãina cu morcovi,1 ceapã,carofi tãiati cubulete,usturoiul intreg(curatat de pielitã),sare mare si piper.Apã cât sa acopere gãin
Daca ti-a placut reteta noastra "Gãinã la cuptor cu ciuperci" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Fripturi
Aripioare picante la cuptor

Aripioare picante la cuptor

Spalati aripioarele, zvantati-le cu hartie absorbanta si condimentati-le cu un baitz preparat din:

11 voturi    5 comentarii
1h
Fripturi
Friptura de iepure cu sos de busuioc

Friptura de iepure cu sos de busuioc

Pasul 1 Pregatim aragazul si o tigaie in care punem uleiul de masline. Adaugam bucatile de iepure,

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Fripturi

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

    cred ca e foarte buna ;si sosul sa nu mai vorbim

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Foarte bun! Si eu am facut la rotisor.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Foarte bun! Interesant. Eu fac la rotisor.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Mi-a placut reteta !, am salvat-o !, iar sosul de smantana ???????, daca atunci, cand citesti reteta, e nemaipomenet ???, cum o fi cand il gusti cu carnea ????, cred ca delicios ?, nu ?

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      F.interesanta,retet ta. Fac si eu gaina la cuptor,dar nu o fierb,inainte.Am salvat reteta si ai de la mine,punctaj maxim.

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      woow, ce bine arata...de gust ce sa mai zic, cred ca a fost delicioasa!Felicitari!

    • cheche

      cheche (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Arata super si gustul cred ca este pe masura!

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Foarte interesanta reteta!

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Cred ca a esit o bunatate.5 stelute de la mine.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Felicitari ! pentru aceasta reteta si pentru descrierea ei in amanunt. Ai votul meu.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Foarte aromata si apetisanta! Multumim pentru inca o reteta portugheza delicioasa. Am vazut in pozele de la tine sticlutele cu Piri-Piri; am sa caut si aici ; unele ingrediente sunt indispensabile la mancaruri.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Tare gustoasa cred ca a iesit...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

14 voturi

Ingrediente

  • 3-4 morcovi
  • 2-3 cartofi
  • 4 cãtei de usturoi
  • 1 gãinã de aprox.2kg,100 gr. cârnat
  • boia dulce,piri sau boia iute
  • sare mare,piper,piper boabe,vegeta,usturoi uscat,sofran indian sau caril
  • 2 dl vin alb
  • 100 gr.unt
  • 2-3 cepe
  • 250 gr.ciuperci proaspete
  • 1 lãmâie(sucul)
  • optional 300 ml.smântânã lichidã si 3 linguri de mustar

Raporteaza reteta

Retete
de Piri Piri e Canela
Foietaje

Foietaje "Cocktail"

Se intinde aluatul, se taie in fâsii micute cât sã intre un cremvursti. Peste

5 voturi    9 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Taci si-nghite

Taci si-nghite

*Puneti apa si laptele la fiert împreunã cu putin mãlai si sare; când începe sã fiarbã pune

12 voturi    11 comentarii
40 min
Mancaruri cu carne
Pere îmbãtate în vin de Porto

Pere îmbãtate în vin de Porto

Decojeste perele lãsând partea cu piciorusul intactã, taie baza perei putin sã stea in picioare. Într-o

5 voturi    1 comentariu
25 min
Dulciuri diverse

marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine)

cred ca e foarte buna ;si sosul sa nu mai vorbim

Adauga reteta
Retete
din Fripturi
piept de porc umplut

piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Friptura de pui si legume la cuptor cu sos remulad de avocado

Friptura de pui si legume la cuptor cu sos remulad de avocado

Intr-un bol mare se amesteca cimbrul uscat, boiaua, zaharul brun, sarea si piperul proaspat macinat impreuna cu uleiul de masline si

1 vot    0 comentarii
1h 15 min
Fripturi