autor:

Piri Piri e Canela

» » Fripturi

Gãinã la cuptor cu ciuperci

Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Portugalia


    Reteta postata pe: 20 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Portugalia


Reteta postata pe: 20 mai 2010

Ingrediente
3-4 morcovi, 2-3 cartofi, 4 cãtei de usturoi, 1 gãinã de aprox.2kg,100 gr. cârnat, boia dulce,piri sau boia iute, sare mare,piper,piper boabe,vegeta,usturoi uscat,sofran indian sau caril, 2 dl vin alb, 100 gr.unt, 2-3 cepe, 250 gr.ciuperci proaspete, 1 lãmâie(sucul), optional 300 ml.smântânã lichidã si 3 linguri de mustar

Dificultate: Medie Timp: 2h

14 voturi

Mod de preparare

1)Pune la fiert gãina cu morcovi,1 ceapã,carofi tãiati cubulete,usturoiul intreg(curatat de pielitã),sare mare si piper.Apã cât sa acopere gãina,lasã la fiert la foc mic cam 30 min.
2)Scoate gãina si pune-o intr-o tavã pt. cuptor.Toarnã vinul peste.Amestecã untul topit cu 1 linguritã sofran indian sau caril(curry),1 linguritã boia dulce,1 lingurita de piri sau boia iute,opional usturoi sec,piper,vegeta 2 lingurite si ierburi diverse cui îi place.
Unge gãina cu acest sos bine,taie cârnatul in bucãti mici si umple gãina.Alãturi pune ceapa tãiatã rondele si ciupercile taiate pe jumate.Dã la cuptor pt.încã 40 min.din când în când "irigã"gãina cu propriul sos.
3)La urmã pune gãina in vasul de servit,stoarce lãmâia peste, aranjeaza ceapa si ciupercile pe lângã.Dacã se face sosul de smântânã:se amesteca smântâna cu mustarul intr-o cratitã micã pe foc mic pana incepe sa fiarbã,se ia de pe foc si se toarnã fierbinte peste gãinã,cand servim.Dacã nu se face acest sos,atunci toarnã sosul in care s-a facut friptura peste s-au pune sosul separat intr-o sosiera.Am servit cu cartofi puré.
Poftã bunã!
Din apa in care am fiert gãina am facut supã,dupã ce am scos gãina,am aruncat ceapa si usturoiul.Am pus legume mix,fidea,am potrivit de condimente,patrunjel.În reteta originalã,se aruncã apa in care se fierbe carnea s-au se pãstreazã pt. a face aluatul pt. "Empadas"de gãinã.
Aceste empadas se umplu cu ramasite de carne fiartã,friptã s-au grill.Portughezi nu fac supã de gãinã ca românii,o variantã a lor este Canja de gainã,se face cu carne fiartã si ruptã cu mâna,orez sau paste(foarte mici de obicei de forma rotundã),mentã.Se serveste cu lamâie(suc).
Daca ti-a placut reteta noastra "Gãinã la cuptor cu ciuperci" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
FRIPTURA DE MIEL sau IED

FRIPTURA DE MIEL sau IED

Carnea se curata f. bine, se portioneaza, se spala, se condimenteaza cu piper, condimente pentru

28 voturi    12 comentarii
2h
Fripturi
Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Friptura inabusita din carne de porc si vitel

Fripturile inabusite nu pierd nimic din savoarea celor prajite sau la cuptor, sunt foarte moi, gustoase

19 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

    cred ca e foarte buna ;si sosul sa nu mai vorbim

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Foarte bun! Si eu am facut la rotisor.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Foarte bun! Interesant. Eu fac la rotisor.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Mi-a placut reteta !, am salvat-o !, iar sosul de smantana ???????, daca atunci, cand citesti reteta, e nemaipomenet ???, cum o fi cand il gusti cu carnea ????, cred ca delicios ?, nu ?

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      F.interesanta,retet ta. Fac si eu gaina la cuptor,dar nu o fierb,inainte.Am salvat reteta si ai de la mine,punctaj maxim.

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      woow, ce bine arata...de gust ce sa mai zic, cred ca a fost delicioasa!Felicitari!

    • cheche

      cheche (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Arata super si gustul cred ca este pe masura!

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Foarte interesanta reteta!

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Cred ca a esit o bunatate.5 stelute de la mine.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Felicitari ! pentru aceasta reteta si pentru descrierea ei in amanunt. Ai votul meu.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Foarte aromata si apetisanta! Multumim pentru inca o reteta portugheza delicioasa. Am vazut in pozele de la tine sticlutele cu Piri-Piri; am sa caut si aici ; unele ingrediente sunt indispensabile la mancaruri.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

      Tare gustoasa cred ca a iesit...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

14 voturi

Ingrediente

  • 3-4 morcovi
  • 2-3 cartofi
  • 4 cãtei de usturoi
  • 1 gãinã de aprox.2kg,100 gr. cârnat
  • boia dulce,piri sau boia iute
  • sare mare,piper,piper boabe,vegeta,usturoi uscat,sofran indian sau caril
  • 2 dl vin alb
  • 100 gr.unt
  • 2-3 cepe
  • 250 gr.ciuperci proaspete
  • 1 lãmâie(sucul)
  • optional 300 ml.smântânã lichidã si 3 linguri de mustar

Raporteaza reteta

Retete
de Piri Piri e Canela
Rulouri de jambon afumat cu spanac

Rulouri de jambon afumat cu spanac

1) Se fierbe spanacul, se scurge. Separat se caleste usturoiul taiat marunt in unt se adauga painea

3 voturi    6 comentarii
45 min
Aperitive cu carne
Tort de ciocolata cu nuci si stafide

Tort de ciocolata cu nuci si stafide

1)Se bate bine untul cu zaharul si coaja de lamaie.Se adauga galbenusele pe rand,se bat albusele

4 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi
Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

1)Se face mujdei din jumate capatana de usturoi pisat cu sare,piper,boia,ierburi,ulei de masline.Se

5 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Fripturi

marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine)

cred ca e foarte buna ;si sosul sa nu mai vorbim

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Pulpe de pui la cuptor cu sos de rosii