Gaina umpluta

Timp pregatire
360 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pielea de pe o gaina matura
  • 500 gr. pipote si inimi de pui
  • 500 gr. ficat de pui
  • 3 oua crude
  • 3 oua fierte
  • 4 felii de paine veche de 2 zile
  • o legatura de patrunjel
  • 3 cepe medii
  • o lingura de pasta de ardei rosu
  • sare
  • piper
  • concentrat de legume
  • 50 ml de ulei
  • un cub mic de unt

Mod de preparare

Gaina se curata de pene, se parleste, se spala, insa nu se eviscereaza. Se aseaza pe un dog de lemn si cu un cutit cu lama subtire, care taie bine, se procedeaza in felul urmator: se taie primele doua segmente din aripi, lasandu-l doar pe cel mai apropiat de corp. La fel, se indeparteaza si labele gainii. Pe burta se face o taietura pe sub piele, astfel incat gaina sa poate fi \"dezbracata\" de piele intr-o singura bucata si cu cat mai putine taieturi.

Locurile in care au fost decupate aripile se leaga bine, la fel si zona picioarelor si cea a gatului, pentru a nu lasa umplutura sa iasa. Taietura de pe piept se inchide partial prin coasere cu acul si o ata mai tare, avand grija sa nu coaseti foarte pe margine, deoarece exista riscul sa se rupa in timpul prepararii termice.

Se pune deoparte si se pregateste umplutura astfel: se incinge in cartita uleiul, se adauga ceapa taiata marunt, pasta de ardei si maruntaiele, apoi sare si piper dupa gust. Se prepara intocmai ca un fel propriu de mancare, pana cand maruntaiele sun complet gatite. Se lasa sa se raceasca pe jumatate, dupa care se scurg bucatile si se dau prin masina de tocat, alaturi de ouale fierte si de painea inmuiata in sosul ramas dupa scoaterea pipotelor, inimilor si ficateilor. Se pune tocatura intr-un vas, apoi se adauga ouale crude, patrunjelul si condimentele. Compozitia se introduce in pielea de gaina, avnd grija sa nu fie indesata foarte tare deoarece isi mareste volumul si exista riscul sa crape la fiert. Pe masura ce pielea isi recapata forma initiala, semanand cu o gaina, se inchide complet taietura prin coasere.

Intr-o oala mare se pune apa la fiert si, cand clocoteste, se da focul foarte mic si, cu o paleta, se introduce preparatul in apa, lasandu-l la fiert aproximativ 40 de minute. Atentie! Focul trebuie sa fie foarte, foarte mic.

Dupa ce a trecut perioada de fierbere se opreste focul si cu mare grija, deoarece este destul de fragila, se scoate gaina din oala. (Pentru incepatori se poate folosi urmatorul truc: inainte de apune gaina in oala asezati-o intr-un tifon curat, ca intr-un saculet, lasandu-i capetele mai lungi si legandu-le intre ele. Cu tot cu acest tifon o puneti la fiert si asa va sporiti sansele de a nu perfora pielea atunci cand scoateti gaina din oala.)

Dupa ce ati scos preparatul, luati o tava de cuptor in care puneti putina zeama in care a fiert, precum si gaina. Ungeti-o cat este calda cu un cub de unt si condimetati-o usor. Introduceti-o in cuptorul incalzit in prealabil si lasati-o sa se rumeneasca, intorcand-o cel putin o data. Daca este nevoie, mai adaugati zeama in tava. Cand este gata, scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se racoreasca si feliati-o subtire cu un cutit. Poate fi servita calda, cu piure de cartofi si muraturi, sau rece, ca aperitiv. Este delicioasa in orice fel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise