autor:

Fara foto

» » Fripturi

Gaina umpluta

Autor: Delia M. (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 07 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Delia M. (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 07 martie 2010

Ingrediente
pielea de pe o gaina matura, 500 gr. pipote si inimi de pui, 500 gr. ficat de pui, 3 oua crude, 3 oua fierte, 4 felii de paine veche de 2 zile, o legatura de patrunjel, 3 cepe medii, o lingura de pasta de ardei rosu, sare, piper, concentrat de legume, 50 ml de ulei, un cub mic de unt

Dificultate: Ridicata Timp: 6h

0 voturi

Mod de preparare

Gaina se curata de pene, se parleste, se spala, insa nu se eviscereaza. Se aseaza pe un dog de lemn si cu un cutit cu lama subtire, care taie bine, se procedeaza in felul urmator: se taie primele doua segmente din aripi, lasandu-l doar pe cel mai apropiat de corp. La fel, se indeparteaza si labele gainii. Pe burta se face o taietura pe sub piele, astfel incat gaina sa poate fi \"dezbracata\" de piele intr-o singura bucata si cu cat mai putine taieturi.
Locurile in care au fost decupate aripile se leaga bine, la fel si zona picioarelor si cea a gatului, pentru a nu lasa umplutura sa iasa. Taietura de pe piept se inchide partial prin coasere cu acul si o ata mai tare, avand grija sa nu coaseti foarte pe margine, deoarece exista riscul sa se rupa in timpul prepararii termice.
Se pune deoparte si se pregateste umplutura astfel: se incinge in cartita uleiul, se adauga ceapa taiata marunt, pasta de ardei si maruntaiele, apoi sare si piper dupa gust. Se prepara intocmai ca un fel propriu de mancare, pana cand maruntaiele sun complet gatite. Se lasa sa se raceasca pe jumatate, dupa care se scurg bucatile si se dau prin masina de tocat, alaturi de ouale fierte si de painea inmuiata in sosul ramas dupa scoaterea pipotelor, inimilor si ficateilor. Se pune tocatura intr-un vas, apoi se adauga ouale crude, patrunjelul si condimentele. Compozitia se introduce in pielea de gaina, avnd grija sa nu fie indesata foarte tare deoarece isi mareste volumul si exista riscul sa crape la fiert. Pe masura ce pielea isi recapata forma initiala, semanand cu o gaina, se inchide complet taietura prin coasere.
Intr-o oala mare se pune apa la fiert si, cand clocoteste, se da focul foarte mic si, cu o paleta, se introduce preparatul in apa, lasandu-l la fiert aproximativ 40 de minute. Atentie! Focul trebuie sa fie foarte, foarte mic.
Dupa ce a trecut perioada de fierbere se opreste focul si cu mare grija, deoarece este destul de fragila, se scoate gaina din oala. (Pentru incepatori se poate folosi urmatorul truc: inainte de apune gaina in oala asezati-o intr-un tifon curat, ca intr-un saculet, lasandu-i capetele mai lungi si legandu-le intre ele. Cu tot cu acest tifon o puneti la fiert si asa va sporiti sansele de a nu perfora pielea atunci cand scoateti gaina din oala.)
Dupa ce ati scos preparatul, luati o tava de cuptor in care puneti putina zeama in care a fiert, precum si gaina. Ungeti-o cat este calda cu un cub de unt si condimetati-o usor. Introduceti-o in cuptorul incalzit in prealabil si lasati-o sa se rumeneasca, intorcand-o cel putin o data. Daca este nevoie, mai adaugati zeama in tava. Cand este gata, scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se racoreasca si feliati-o subtire cu un cutit. Poate fi servita calda, cu piure de cartofi si muraturi, sau rece, ca aperitiv. Este delicioasa in orice fel.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gaina umpluta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Gãinã umplutã

Gãinã umplutã "à Chefe" în sos de portocale si cimbrisor

Aceastã retetã este una dintre retetele traditionale de Crãciun si Anul Nou, din Nord pânã in

19 voturi    10 comentarii
1h 20 min
Fripturi
Gaina umpluta

Gaina umpluta

Gaina se curata, se spala,se sterge, se maseza cu sare, piper, ierburi dupa placere(condimente),

65 voturi    6 comentarii
45 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Camelia Grosu

    Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

    Cam greu pentru cineva neinitiat.

Dificultate

Ridicata

Timp

6h

0 voturi

Ingrediente

  • pielea de pe o gaina matura
  • 500 gr. pipote si inimi de pui
  • 500 gr. ficat de pui
  • 3 oua crude
  • 3 oua fierte
  • 4 felii de paine veche de 2 zile
  • o legatura de patrunjel
  • 3 cepe medii
  • o lingura de pasta de ardei rosu
  • sare
  • piper
  • concentrat de legume
  • 50 ml de ulei
  • un cub mic de unt

Raporteaza reteta

Retete
de Delia M.
Friptura de iepure cu varza calita in sampanie si tagliatelle de casa

Friptura de iepure cu varza calita in sampanie si tagliatelle de casa

Carnea de iepure de casa se portioneaza bucati potivite pentru servire si se spala bine in mai multe

7 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Salate reci
Prepelite la cuptor cu garnitura de legume la wok

Prepelite la cuptor cu garnitura de legume la wok

Cu o zi inainte de pregatire, prepelitele se pun intr-un bol si se acopera cu iaurtul si condimentele

6 voturi    8 comentarii
20h
Mancaruri cu carne
Tort de portocale

Tort de portocale

Gelatina se inmoaie in apa rece, conform instructiunilor de pe pachet. Separat, galbenusurile se

4 voturi    12 comentarii
15h
Torturi
Camelia Grosu

Camelia Grosu (Chef de cuisine)

Cam greu pentru cineva neinitiat.

Adauga reteta
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Friptura de iepure