autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , , Conserve si muraturi, Dulciuri diverse, Retete vegetariene

Gem plin de vitamine(merişoare, mure, pere)

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 06 septembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 06 septembrie 2010

Ingrediente
4 kg de merişoare de pădure, 1 kg de mure, 3 kg de pere coapte, 1-2 kg de zahăr, salicilat(opţional)

Dificultate: Redusa Timp: 2h

14 voturi

Mod de preparare

Merişoarele se spală în strecurătoare, murele la fel. Perele se curăţă de coajă şi de seminţe şi se dau prin robot(maşina de tocat).
Se pun la foc mic împreună, în cratiţă de 10 litri. Se fierbe până scade bine(cam o treime) şi se îngroaşă.
Se pune zahărul şi se mai fierbe 30 de minute de când începe iar să clocotească.
Se pune dulceaţa în borcanele fierbinţi, se căpăcesc şi se întorc borcanele. Se acopera cu pături pâna a doua zi.
E o dulceaţă acrişoară, bună de clătite sau de ce mai vrei.
NOTĂ

Merisorul (Vaccinium vitis-idaea) face parte din aceeasi familie cu afinul. În popor li se mai spune merişoarelor afine roşii".

Pentru mai multe informaţii, vezi şi adresa:
http://www.evenimentul.ro/articol/sezonul-merisoarelor.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem plin de vitamine(merişoare, mure, pere)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Dovlecel gratinat cu usturoi

Dovlecel gratinat cu usturoi

Se spala dovleceii si se taie bastonase de 5-6 cm lungime, apoi se condimenteaza cu cimbru si condimente

15 voturi    12 comentarii
25 min
Retete vegetariene
Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci

Va place ciulamaua? Mie da…de orice soi! dar n-am mai pregatit-o de ani de zile, in special

0 voturi    3 comentarii
30 min
Retete vegetariene

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 13 februarie 2013

    precis o bunatate de gem!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2010

    Si mie imi plac gemurile mai acrisoare, mai ales la clatite. Asta are niste arome fine!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2010

    Un deliciu!Ce arome fine!*****

    • Catalina

      Catalina (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2010

      Cu siguranta e foarte bun.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2010

      Trebue sa fie grozav ! gemul asta. *****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

14 voturi

Ingrediente

  • 4 kg de merişoare de pădure
  • 1 kg de mure
  • 3 kg de pere coapte
  • 1-2 kg de zahăr
  • salicilat(opţional)

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

128 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

7 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

4 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

precis o bunatate de gem!

Retete

din Retete vegetariene

Cartofi gratinati, cu telemea si ou Cartofi gratinati, cu telemea si ou

1. Se spala cartofii si se fierb in coaja circa 20 minute (nu complet fierti, pentru ca se mai coc in cuptor) 2. Se fierb ouale, tari

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aperitive cu brinza
Rondele de vinete la cuptor Rondele de vinete la cuptor

Se alege o vanata mare si se taie tot cu coaja in discuri rotunde aproximativ de 1.5 cm grosime. Luam un cutit, in fiecare bucata de

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Pastai verzi cu cartofi