autor:

Doina  Varga

» » , Conserve si muraturi, Sucuri si compoturi de fructe

Gem si nectar de corcoduse galbene

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 iulie 2010

Ingrediente
Pentru ~12 borcane de 350 g aveti nevoie de:, 6 kg de corcoduse bine coapte, 1,5 kg zahar pentru gem, 200 g zahar pentru nectar, 1 plic sare de lamaie, 2 plicuri gel fix 3:1

Dificultate: Redusa Timp: 2h 30 min

51 voturi

Mod de preparare

Nu stiu de ce corcodusele sunt considerate un fel de “cenusarese” printre fructe. Le vad cum cad pe jos langa borduri, santuri, in gradini si nu prea le aduna nimeni. Sunt printre preferatele mele. Prepar din ele o multime de bunataturi, incepand cu compoturi foarte aromate, gem, chiselita, sirop si nu in ultimul rand, sa va spun un secret: tuica de corcoduse este chiar mai buna decat cea de prune.
Se pun corcodusele in apa rece, se spala bine si se scot din apa bine scurse, direct intr-o oala mare. Adaugati 500 g zahar si puneti oala la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, cam o ora.
Dati corcodusele cu tot cu zeama printr-o sita cu gauri mai mari si puneti la fiert totul, la foc mic, inca 15-20 minute, sa se mai lege. Amestecati 1 kg de zahar cu gel fix si sarea de lamaie, adaugati totul peste gem si mai fierbeti 3-4 minute (conform indicatiilor de pe plic).
Samburii si cojile care raman de la prepararea gemului nu sunt uscate, mai au multa pulpa de fruct. M-am gandit sa prepar din ele un nectar si surpriza: a iesit mai bun decat cel de caise. Asa au crezut toti cei care l-au gustat, ca este de caise. Am pus la fiert totul cu 2 litri de apa si 200 g zahar tos. Dupa ce a dat un clocot, am strecurat din nou zeama, au ramas doar cojile si samburii. Dupa ce s-a racorit, am pus nectarul la rece in sticle. Se poate bea si cu putina apa minerala sau sifon, daca vi se pare prea dulce, sau puneti mai putin zahar.
Puneti borcanele curate si uscate intr-o cratita, pe un servet de bucatarie, apoi puneti apa pana la 4-5 cm inaltime si puneti cratita pe ochiul mic al aragazului, langa oala in care fierbe gemul. Cand s-au infierbantat borcanele, puneti gemul cu un polonic pana se umplu cat mai bine, sa ramana cat mai putin aer. Gemul pare moale, dar cand se raceste se leaga bine. Puneti capacele si duceti borcanele cu tot cu cratita langa locul unde vor sta la perne. Luati fiecare borcan in mana intr-un prosop si strangeti foarte bine capacul, apoi puneti-le pe toate in cuib. Acoperiti cu perne si paturi sa stea la sterilizat pana a doua zi.
Etichetati-le si puneti-le in camara.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem si nectar de corcoduse galbene" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Sucuri si compoturi de fructe
Dulceata de prune cu nuci si stafide

Dulceata de prune cu nuci si stafide

1. Intr-o oala cu fund gros se pun 50 ml apa, prunele, portocala, lamaia, scortisoara si zaharul.Se

5 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Sucuri si compoturi de fructe
Salata calda de fructe uscate si castane

Salata calda de fructe uscate si castane

1. Se pune zaharul cu batonul de vanilie, cel de scortisoara si 200 ml apa intr-un vas, pe foc potrivit.Se

9 voturi    11 comentarii
20 min
Sucuri si compoturi de fructe

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei

Panini Maker

- 32 %
249.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Loghin Gabi , 29 iulie 2015

    E delicioasa!

  • lauramihaela88

    lauramihaela88 (Chef de cuisine) , 04 iunie 2014

    eu fac in fiecare an compot si gem de corcodusi. inca nu am incercat nectarul, dar cu siguranta anul acesta o sa il incerc.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 august 2012

    Am facut si eu e tare bun!

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2010

      Foarte buna si aromata Doinita,felicitari!Am pregatit si eu niste gem din corcoduse ,e excelent.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 30 iulie 2010

      Felicitari !

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

      Doinita, maine o sa cobor in gradina din fata blocului. sa adun si eu corcoduse. Saracul corcodu e cam ostragizat de un otetar, dar la anul osa mai am doi corcodusi care o sa faca fructe. Sa te tii atunci dulceturi...haha

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

      Arata groav de bine. Imi lasa gura apa

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 28 iulie 2010

      Bună treabă! Pentru mine e cel mai fin gem pentru a unge foile de prăjitură. Eu o fac simplu de tot: 1 găleată de corcoduşe indiferent de naţionalitate, culoare etc. 3 kg de zahăr Tot aşa le pun la fiert, fără zahăr şi cand sunt fierte le strecor. Dacă e un soi care se desprinde de pe sâmburi, le desfac. Le pun iar la fiert dupa strecurat să se mai îngroaşe, apoi pun zaharul şi le mai fierb, dar nu prea mult că ele au multa pectină. şe poate pune zahăr si mai puţin. Puteţi pune şi o păstaie de vanilie pentru aromă. E dulceaţa care stă cel mai bine... Sunt de acord si că oamenii le desconsideră. Ţuica iese dacă pui zahăr... felicitări pentru tot ce postezi pe site! Adelina

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 28 iulie 2010

      Trebue sa fie foarte bun,din pacate aici in Spania nu sunt corcoduse........felicitari......

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 28 iulie 2010

      Foarte gustoase, si gemul, dar si nectarul!

    • Carmyna

      Carmyna (Chef de cuisine) , 28 iulie 2010

      Eu am facut gem si compot din corcoduse negre acum 4 zile, o sa revin cu poze si detalii.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 30 min

51 voturi

Ingrediente

  • Pentru ~12 borcane de 350 g aveti nevoie de:
  • 6 kg de corcoduse bine coapte
  • 1,5 kg zahar pentru gem
  • 200 g zahar pentru nectar
  • 1 plic sare de lamaie
  • 2 plicuri gel fix 3:1

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

lauramihaela88 (Chef de cuisine)

eu fac in fiecare an compot si gem de corcodusi. inca nu am incercat nectarul, dar cu siguranta anul acesta o sa il incerc.

Adauga reteta
Retete

din Sucuri si compoturi de fructe

Sirop de brad nefiert Sirop de brad nefiert

Mugurii de brad tineri,se spala, se lasa la zvantat pe prosop si se asaza in borcane alternativ cu zahar sau miere de albine pana la

16 voturi    12 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Supa de Capsuni Supa de Capsuni

Cred că acesta este cel mai simplu desert pe care l-am făcut până acum, este gata în doar 10 minute. Am început

1 vot    0 comentarii
10 min
Dulciuri diverse
Dulceata de capsuni