autor:

Fara foto

» » Aluaturi si Foietaje

Gogosi din aluat dospit

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Ingrediente
Pentru 10 bucăti:, * 750 g faina,, * 30 g drojdie,, * 80 g zahar,, * 2 oua,, * esenta de rom,, * 5 g sare,, * 120 ml ulei, * zahar vanilat.

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

102 voturi

Mod de preparare

Drojdia se amesteca cu 10 g zahar si se dizolva in 150 ml apa calda. Se adauga treptat 300 g faina, obtinindu-se maiaua, peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la cald, cca 30 minute. Ouale se amesteca cu sarea, zaharul, esenta de rom si cca 250 ml apa calda. Compozitia obtinuta se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se unge cu ulei la suprafata si se lasa la dospit 30 - 40 minute.

Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in 10 bucati (bile) egale, care se modeleaza pe o planseta unsa cu ulei, in rulouri de cca 25 cm lungime si cu 2 cm grosime, care se impletesc prin rasucire cite doua. Se asaza pe planseta unsa cu ulei si se lasa sa creasca, la cald, cca 30 minute. Se incinge uleiul si se introduc in baia de ulei pentru prajit, cca 5 minute pe o parte, apoi se intorc cu o paleta pe cealalta parte si se rumenesc pe ambele parti. Se scot din baia de ulei.

Cind sint gata, se asaza pe un gratar sau pe o tava inclinata pentru scurgerea uleiului, apoi se pudreaza cu zahar si se servesc calde.
Drojdia se amesteca cu 10 g zahar si se dizolva in 150 ml apa calda. Se adauga treptat 300 g faina, obtinindu-se maiaua, peste care se pudreaza putina
Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi din aluat dospit" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Aluaturi si Foietaje
Placinte (ca la nord)

Placinte (ca la nord)

Framintam pina se face aluatul (ca la piine) apoi lasam pe 20 min sa se odihneasca si le proportionam

11 voturi    10 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Painici cu cascaval si muschi file

Painici cu cascaval si muschi file

Aluatul: Cernem faina intr-un bol, presaram sarea. Frecam drojdia pana la dizolvare cu zaharul,

4 voturi    8 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 05 august 2009

    10 bucăţi? De ce dimensiuni?

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

102 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 bucăti:
  • * 750 g faina,
  • * 30 g drojdie,
  • * 80 g zahar,
  • * 2 oua,
  • * esenta de rom,
  • * 5 g sare,
  • * 120 ml ulei
  • * zahar vanilat.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Mancare de cartofi cu smantana

Mancare de cartofi cu smantana

Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi; ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa

237 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cozonac moldovenesc

Cozonac moldovenesc

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga

34 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
mariana scarlat

mariana scarlat (Chef de cuisine)

10 bucăţi? De ce dimensiuni?

Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Bomboane de pom cu spanac

Bomboane de pom cu spanac

Scurgem bine spanacul si il calim in unt. Cat se racoreste spanacul calit amestecam branza de capra, maruntita, cu iaurtul, pana devine

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Aluat pentru foietaj

Aluat pentru foietaj

Aluatul de foietaj este un aluat care necesita mai multa atentie, pentru ca este migalos, si nu iese daca in camera e o temperature

1 vot    1 comentariu
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje