autor:

Liana

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Torturi

Gum Paste sau reteta bazica pentru modelaj in pasta de zahar

Autor: Liana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 13 martie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Liana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 13 martie 2012

Ingrediente
1 lingura -C.M.C., , 1 lingura -Glucoza, , 2 linguri -Apa calda., , 0,250gr -Zahar pudra., , 4 picaturi -Acid citric sau Acid Acetic(3 picaturi de zeama de lamaie sau otet), , 1lingura rasa -Unt sau margarina (preferat Crisco), , 3-4 picaturi -Esenta dupa gust(nu este obligatorie)

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

20 voturi

Mod de preparare

C.M.C. -sau Carboximeytil Celuloza,este o guma sintetica(rasina) care da elasticitate si corp , se foloseste pentru Gum Paste,Fondant sau Pasta de modelaj.Se gaseste in forma de praf de culoare alb-galbuie.

Glicerina -se foloseste pentru a absoarbe umezeala,pentru elasticitate si pentru a da un surplus de gust dulce.Se foloseste pentru fondant,pasta de modelaj/gum paste si filigran.

Glucoza -se foloseste pentru inghetata,marmelada,dulceata,fondant,e.t.c..Evita cristalizarea zaharului(acele de zahar),se gaseste sub forma de gel sau sirop,are consistenta vascoasa.

Acid Citric -fixeaza/imbogateste gustul,evita zaharisirea.Se poate inlocui cu otet sau zeama de lamaie.

Crisco -margarina vegetala(exista si margarina cu amestec de unt)care nu se hidrogeneaza.

Apa calda si glucoza se pun intr-un recipient ,se amesteca glucoza cu apa pana se topeste.

Zaharul pudra se cerne si se amesteca cu C.M.C . pentru a evita cocoloasele .

Pudra se amesteca cu apa si glucoza,esenta pentru gust,acidul citric(zeama de lamaie) si untul(margarina)topit la vapor.Se formeaza cocoloase care dau senzatia ca nu se omogenizeaza.Inconvenientul margarinei sau a untului este ca dau culoare galben palid aluatului,pe cand Crisco care este o margarina vegetala nehidrogenata este de culoare alba.Daca folosim Crisco sau unt cantitatea este de o lingura rasa ,daca folosim margarina punem o ligura cu varf,Crisco fiind mult mai gras decat margarina .sau ca nu ar avea intentia clara de a forma un aluat.Nu adaugati nimic altceva daca senzatia de sec va lasa o impresie ciudata.Bagati mana in aluat si incepeti sa o stangeti in pumn,cocoloasele se vor uni ,se vede in imaginea de jos.Se framanta pana se incorporeaza toata pudra si formati un aluat omogen.Aluatul are o culoare alb-galbuie,cu cat il framantai mai mult cu atat devine mai alb. Este dificil de framantat in primele momente,un aluat destul de dur.Pentru a se framanta cum trebuie si a fi elastic trebuie sa rupeti aluatul in bucatele mici si sa le uniti inca o data,de cateva ori ,pana devine elastica si fina.Se conserva in frigider,in pungi de plastic sau recipient de sticla inchise ermetic.Pentru a se taia cu forme sau pentru modelaj ,masa de lucru trebuie sa fie pudrata cu zahar pudra,amidon sau unsa cu un strat subtire de unt

Se poate colora dupa preferinta cu coloranti in gel sau pudra.Colorantii in pudra se amesteca cu alcool(vodka sau gin)pentru a se dizolva si a fi absorbiti de aluat.Este un aluat foarte elastic,se poate extinde foarte fin fara a se rupe.

Se lasa 24 ore la"odihna" inainte de a se folosi. Pasta de modelaj/gum paste,se foloseste numai pentru figurine sau flori.Are o consistenta elastica si se poate intinde foarte usor fara a se rupe,dand o senzatie reala petalelor de flori.Are consistenta plastelinei,elasticitatea fiind data de C.M.C.Trebuie lucrata destul de repede pentru ca in contact cu aerul se intareste mult mai repede decat fondantul.Piesele din Gum Paste pot fi pastrate in cutii ermetice pentru a nu patrunde umezeala,intr-un mediu corespunzator pot dura fara sa se altereze mai mult de 1 an de zile.

Gum Paste se conserva in pungi de plastic sau recipiente de sticla inchise ermetic in frigider.Umezeala este un dusman al fondantului si al zaharului in general.Este indicata in climele umede pentru ca pisele nu se altereaza.

Pasta de modelaj/gum paste,se foloseste numai pentru figurine sau flori.Are o consistenta elastica si se poate intinde foarte usor fara a se rupe,dand o senzatie reala petalelor de flori.Are consistenta plastelinei,elasticitatea fiind data de C.M.C.Trebuie lucrata destul de repede pentru ca in contact cu aerul se intareste mult mai repede decat fonfantul.Piesele din Gum Paste pot fi pastrate in cutii ermetice pentru a nu patrunde umezeala,intr-un mediu corespunzator pot dura fara sa se altereze mai mult de 1 an de zile.

Gum Paste se conserva in pungi de plastic sau recipiente de sticla inchise ermetic in frigider.Umezeala este un dusman al fondantului si al zaharului in general.Este indicata in climele umede pentru ca pisele nu se altereaza.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gum Paste sau reteta bazica pentru modelaj in pasta de zahar" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Mamaruta

Tort Mamaruta

Pasul 1: este bine sa se inceapa cu preparatul budincii sa se racerasca pana se coace blatul. Amestecam

3 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Torturi
Tort fondant cu crema Nutella

Tort fondant cu crema Nutella

Mod de preparare: 1. Fondant Se pune gelatina la inmuiat in 30 ml apa timp de 10 minute. Cand

1 vot    2 comentarii
2h 30 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ramona Mihai , 30 iulie 2015

    Se poate inlocui glucoza cu miere?

  • Fara foto

    Dumitru Vasiliu , 07 noiembrie 2014

    hai ca se apropie sarbatorile de iarna !.

  • Fara foto

    Liana Barbu , 06 iunie 2014

    Gum paste este o pasta foarte fina si devine dura in timp,eu nu ma refer la fondant,care este cu totul altceva,are alte intrebuintari si calitati.Florile si figurinele din gum paste nu se mananca de obicei,fiind foarte dure si se pot pastra pana la 1 an de zile in cutii ermetice,ceea ce cu fondantul nu se poate intampla.nici fondantul nu l-as manca daca are coloranti artificiali, Niciodata nu recomand mancatul fondantului,sub nicio forma,fiind el preparat si in casa,o data ce contine conservanti sau coloranti artificiali,probabil ca stii ce scrie pe tuburile sau borcanelele de coloranti,nu este recomandat copiilor,favorizeaza hiperactivitatea.Si zaharul favorizeaza hiperactivitatea,fiind caloric fara valori nutritionale substantiale.Si de aici putem crea o polemica pe baza drogului numarul unu adictiv-Zaharul,fiind considerat adictiv, inaintea cocainei.

    • Fara foto

      Liana Barbu , 06 iunie 2014

      E o reteta mai veche,trebuie sa o modific textul,si sa adaug o fotografie cu alt trandafir ca sa vezi cum arat.Da,se foloseste glicerina.

    • Fara foto

      Liana Barbu , 06 iunie 2014

      Gum Paste se foloseste pentru textura si finete.Se extinde foarte mult si intr-un strat foarte subtire.Se foloseste la flori sau figurine.Gum Paste se intareste foarte repede,devine dura,pe tort se rupe la taiat.

    • Fara foto

      Adina Liliana Dinu , 06 iunie 2014

      Draga Liana, intre gum paste si sugar paste exista doar o diferenta de terminologie in functie de diferite parti ale lumii. Oricum ,eu o recomand pe cea gasita de mine ptr ca se prepara usor si nu contine ingrediente pe care le evit.

    • Fara foto

      Ana-Maria Frank , 06 iunie 2014

      glicerina nu se regaseste la ingrediente, totusi ai mentionat-o la modul de lucru... se foloseste sau nu ?

    • Fara foto

      Luminita Naty , 06 iunie 2014

      Sa inteleg ca nu poti acoperi tortul cu gum paste?

    • Fara foto

      Liana Barbu , 05 iunie 2014

      Fara indoiala,insa acela este fondant iar reteta de mai sus este pentru Gum Paste.

    • Fara foto

      Adina Liliana Dinu , 05 iunie 2014

      Se poate face si mai simplu cu zahar pudra, miere si gelatina.

    • Fara foto

      Judit Bartincki , 05 iunie 2014

      Violeta,cmc, este un aditiv care da elasticitate pastei , il poti cumpara printre altele de pe lumeabasmelor.ro !

    • Fara foto

      Calancea Violeta , 05 iunie 2014

      ce este C.M.C ecsplica caci nustiu 1 ingredient care ai spus

    • Fara foto

      Dan Amber , 05 iunie 2014

      sweet

    • Fara foto

      Torina , 20 mai 2013

      As dori sa va intreb cu ce se pot lipi petalele si floricelele ,figurinele in general care se fac cu aceasta pasta?

    • Liana

      Liana (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      burdulea maria elena,saptamana aceasta,cand voi avea timp,voi posta o reteta de fondant din miere.Nu foarte complicata ,cu ingrediente ieftine si care se gasesc foarte usor. Si eu iti multumesc si sper sa fie de ajutor.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      Foarte utile explicatiile, multumim ca doresti sa lni le impartasesti.

    • Liana

      Liana (Chef de cuisine) , 09 mai 2012

      Corina,cel din imagine este facut din blat de cacao fara oua,crema de dulce de leche si branza tip philadeplhia.Este imbracat in fondant cu trandafiri din pasta de zahar-gum paste. Nu prea am timp,dar sigura am sa fac altul .

    • corina

      corina (Chef de cuisine) , 07 mai 2012

      cand ne faci un tort ?:)))

    • Liana

      Liana (Chef de cuisine) , 21 martie 2012

      Lia Maria,placerea a fost de partea mea!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 20 martie 2012

      Excelenta descrierea ! Multumim ! *****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

20 voturi

Ingrediente

  • 1 lingura -C.M.C.
  • 1 lingura -Glucoza
  • 2 linguri -Apa calda.
  • 0,250gr -Zahar pudra.
  • 4 picaturi -Acid citric sau Acid Acetic(3 picaturi de zeama de lamaie sau otet)
  • 1lingura rasa -Unt sau margarina (preferat Crisco)
  • 3-4 picaturi -Esenta dupa gust(nu este obligatorie)

Raporteaza reteta

Retete
de Liana
Prajitura Battenberg

Prajitura Battenberg

Cuptorul trebuie preincalzit la 180 grade/mediu cu 20 minute inainte de a fi folosit,altfel aluatul

2 voturi    3 comentarii
1h 15 min
Torturi
Somon cu sos de smantana/Garnitura de orez cu ciuperci

Somon cu sos de smantana/Garnitura de orez cu ciuperci

Intai se prepara garnitura avand timpul de preparare mai mulng decat cel al somonului. Se taie ceapa,usturoiul

3 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu peste
Vermicelli cu ciuperci urechi de lemn si sparanghel salbatic

Vermicelli cu ciuperci urechi de lemn si sparanghel salbatic

Intr-un vas punem pasta de orez si o acoperim in totalitate cu apa,se lasa circa 30 minute,nu mai

2 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Retete vegetariene

Torina

As dori sa va intreb cu ce se pot lipi petalele si floricelele ,figurinele in general care se fac cu aceasta pasta?

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort inimioara