autor:

Dan65

» » Dulciuri diverse

Intorsuri

Autor: Dan65 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 octombrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Dan65 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 octombrie 2012

Ingrediente
-1 kg de faina alba. -1 ou. -50 g untura de porc. -150 ml de ulei, sare dupa caz 200 g brinza sarata sau dulce, mere pregatite ca pentru placinte.

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

8 voturi

Mod de preparare

Este o reteta de desert foarte veche pe care o faceau mai demult oameni saraci, care a inceput sa se piarda si care inca se mai face la tara. Eu am invatat-o de la bunica, care la rindul ei a invatat-o de la bunica ei. Intr-un castron mai mare punem faina, 2 lingurite de sare fina si oul. Incepem sa framintam adaugind treptat apa calduta ca pentru piine. Framintam pina cind coca nu se mai leaga de miini si devine un aluat omogen si elastic ca o plastelina. Cind este bine framintata o golim pe o planseta sau pe masa infainata si continuam sa o mai framintam pentru inca circa 5 minute dupa care ii dam o forma alungita si o impartim in 6 portii egale. Luam fiecare portie in parte, o intindem putin cu sucitoarea si cu dosul unei liguri deasupra intindem un strat subtire de untura de porc (poate fi folosit si ulei,dar nu are acelasi gust) si lasam sa se odihneasca circa 5 minute. In acest timp intindem pe masa o fata de masa si ne pregatim de operatiunea cea mai dificila. Luam cite o portie si incepem sa o intindem doar cu mina, fara sucitoare, doar cu buricele degetelor, pina devine o foaie subtire si transparenta ajungind aproape la dimensiune mesei. Tot acest timp avem grija sa nu se rupa (chiar daca se rupe nu e un dezastru). Dupa care punem umplutura aleasa (mere sau brinza sarata sau dulce) sau chiar si fara umplutura si cu ajutorul fetei de masa (ridicind de fata de masa), incepem sa o rulam, prima data de o parte pina la jumatate,apoi de cealalta parte,obtinind astfel 2 rulouri. Cu un cutit despartim cele 2 rulouri si le rulam pe fiecare in parte in forma de spirala. Le punem deoparte si repetam operatiunea cu fiecare portie in parte. Cind am terminat aceasta operatiune, punem intr-o cratita (este indicata o cratita cu pereti grosi), uleiul la incins, luam fiecare spirala si cu ajutorul sucitorii o intindem cit mai mult posibil, dupa care le punem la fript in uleiul bine incins, la foc potrivit si le lasam sa se friga pina incep sa se rumeneasca, dupa care le intoarcem pe cealalta parte. Se servesc calde sau reci.
Este o reteta de desert foarte veche pe care o faceau mai demult oameni saraci, care a inceput sa se piarda si care inca se mai face la tara. Eu am in
Daca ti-a placut reteta noastra "Intorsuri" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Dulciuri diverse
Rotunjoare cu dulceata de zmeura si visine

Rotunjoare cu dulceata de zmeura si visine

Acest tip de fursecuri sunt pufoase, usoare si potrivite pentru pauza de la serviciu sau de la scoala. Se

1 vot    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Grau fiert de Sf. Ilie

Grau fiert de Sf. Ilie

Graul spalat bine se pune la fiert cu sarea la foc mic (sau chiar la cuptor) timp de 1 ora, fara

6 voturi    10 comentarii
2h
Dulciuri diverse

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2012

    Foarte fine si apetisante!*****

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

8 voturi

Ingrediente

  • -1 kg de faina alba. -1 ou. -50 g untura de porc. -150 ml de ulei
  • sare dupa caz 200 g brinza sarata sau dulce
  • mere pregatite ca pentru placinte.

Raporteaza reteta

Retete
de Dan65
Spanac scazut cu lapte si ochi de ou

Spanac scazut cu lapte si ochi de ou

Daca folosim spanac proaspat timpul de preparare creste cu circa 15 minute, timp care este necesar

40 voturi    16 comentarii
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Costite de porc in sos

Costite de porc in sos

Dupa cum stiti, costitele sunt gatite in cele mai multe cazuri fripte sau facute la gratar. Acum

2 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Mancaruri cu carne
Paste cu gorgonzola (branza cu mucegai)

Paste cu gorgonzola (branza cu mucegai)

Intr-o oala punem la fiert circa 2,5 litri de apa cu o lingura de sare mare. Cind apa incepe sa clocoteasca,

4 voturi    1 comentariu
15 min
Paste si pizza
Mihaela11

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Foarte fine si apetisante!*****

Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Prajitura Albinita

Prajitura Albinita

Procedezi asa Intr-o cratita mai mare se pun toate ingredientele si se fierb cateva minute,se lasa sa se raceasca apoi se framanta

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu branza de vaci

Cozonac cu branza de vaci

Pentru aluat: Drojdia am amestecat-o cu putin lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina, si am lasat-o la crescut aprox.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje