autor:

Lia Maria

» » Aluaturi si Foietaje

Kürtős Kolacs (cozonac secuesc)

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 03 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 03 februarie 2011

Ingrediente
Aluat, 30 gr drojdie, 300 ml lapte, 2 linguri zahar tos, 500 gr faina, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 80 gr margarina, un varf de cutit de sare, Sirop, 200g zahar, 100ml apa, Glazura, 8 linguri zahar tos, 200g nuca macinata

Dificultate: Medie Timp: 2h

116 voturi

Mod de preparare

Mi-am dorit de multa vreme, sa fac si eu acasa, acesti cozonaci care ne plac la toti. Singurul impediment era lipsa formelor. Si cum nu am reusit sa-mi achizitionez „instrumentele necesare” nici pana acum, mi-am pus imaginatia la treaba si am improvizat : cateva tuburi de carton(de la folia alimentara, prosoape hartie,etc, nu le-am aruncat, le-am pastrat...vre-o 8 la numar) le-am imbracat cu folie de alumniu si mi-am facut forme pentrut Kürtős.
Mai subtirei cozonaceii mei, cei drept...dar va garantez , ca sant la fel de gustosi.

Deci sa va spun ce am facut:

Am pus ingredientele pt aluat in masina de paine, am setat-o pt framantat si dospit si am lasat-o sa-si faca treaba.
Intre timp am pus apa si zaharul pe foc si la-m lasat sa dea cateva clocote, mai exact pana s-a topit zaharul, apoi am dat siropul la rece.
Am amestecat nuca cu zaharul si am pus amestecul intr-o tava/platou, in care sa am suficient spatiu pt tavalitul formelor.

Dupa ce aluatul a dospit, l-am intins pe planseta presarata cu faina intr-o foaie de aprox 1cm, pe care am taiat-o in fasii late cam de 2 cm .
Am uns formele, cu putina margarina si am infasurat fasia de aluat, in spirala. Am uns cu sirop, spirala de aluat dupa care am tavalit-o prin zaharul cu nuca.
Am asezat formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele si le-am pus in cuptorul dinainte incalzit, pentru 20’.
I-am lasat cam 10-15 sa se raceasca, apoi rasucind usor, i-am scos de pe forme.
Sant la fel de gustosi si calzi si reci deopotriva.
Pofta buna!

Ps:Pentru coacerea Kúrtósului adevarat, aveti nevoie de cativa cilindrii de lemn sau metal cu diametrul de cca 10 cm si lungi de 20-25 cm. Se coc deasupra jarului din carbune de lemn.
Daca ti-a placut reteta noastra "Kürtős Kolacs (cozonac secuesc)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Turte (ca la mama acasa)

Turte (ca la mama acasa)

Se pune faina intr-un lighenus, deasupra drojdia, sarea, zaharul si se adauga apa putin calduta peste

18 voturi    10 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Strudel cu mere

Strudel cu mere

Se framinta un aluat ca pentru pine.Merele se spala,curata si se dau pe razatoare,se calesc cu zaharul.Dupa

6 voturi    13 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 69 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Hussein Schauket , 20 ianuarie 2016

    Foarte tare va iubesc mult de tot

  • Fara foto

    Hussein Schauket , 11 iunie 2015

    Poți sa faci si umplutura la ele ce tare sa mor si alta nu pentru ca sint o gurmanda înrăită cînd este vorba de cozonac secuiesc

  • Fara foto

    Hussein Schauket , 11 iunie 2015

    Sint total impresionata de idea cu cartoanele, super improvizație mulțumesc mult

    • Fara foto

      Alexander Kloos , 29 aprilie 2015

      tuburile le poti imbraca mai bine cu hirtie de copt astfel nu mai trebuie unse

    • Fara foto

      Lex Sed , 26 februarie 2015

      Eu am vazut cum fac specialistii, coc la rotisor cozonacii si abia apoi ii ung cu sirop de zahar si ii tavalec prin nuca.Sunt curioasa si nu am inteles in ce pozitie se introduc la cuptor, vertical sau orizontal, daca sunt pe doze de bere cred ca stau si vertical, culcati in tava cred ca li se strica forma.Ar trebui pusi vertical intr-o tava la cuptor, apoi dupa copt se dau cu sirop si cu nuca obisnuita sau de cocos.

    • Fara foto

      Daniela Prisacariu , 30 decembrie 2014

      E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac

    • Calinescu_Gabriela

      Calinescu_Gabriela (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2014

      Mi-a iesit absolut grozav

    • Gia_Ionescu

      Gia_Ionescu (Bucatar sef) , 01 noiembrie 2014

      Am facut aluatul. Este la dospit. Am improvizat formele ca doar suntem inventivi, am macinat nuca, facut siropul.Astept sa creasca...Din aluatul ramas voi face si 2 cozonaci. Multumesc pentru idee! Baiatului meu ii plac foarte mult. :)

    • Fara foto

      Erika Susan , 13 octombrie 2014

      Se pot coace si in cuptor?Ma gandeam la grill...oare se ard?

    • Fara foto

      Angela Masullo , 09 septembrie 2014

      Nici nu explica cat se lasa la framantat ,la crescut

    • Fara foto

      Radu Coca , 05 august 2014

      si daca nu am masina de paine nu ii pot framanta eu cu manasi ce drojdie foloses daca ii framant eu proaspata sau uscata va multumesc

    • Fara foto

      Irina Sfrijan , 04 iulie 2014

      Reteta originala in nici un caz nu are margarina, ci untura sau unt; e bine de stiut !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2014

      Annè_Mariè,temperatura de coacere 175*.

    • Annè_Mariè

      Annè_Mariè (Bucatar) , 15 aprilie 2014

      La ce temperatura trebuie sa fie cuptorul?

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 februarie 2014

      Viorica Dieac, ma bucur ca esti interesata de reteta. Mult spor la preparat si pofta la mancat !

    • Fara foto

      Viorica Dieac , 25 februarie 2014

      am sa incerc cu siguranta

    • Fara foto

      Lia Maria Grozi , 24 ianuarie 2014

      E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac

    • Fara foto

      Szabo Ioana , 23 ianuarie 2014

      E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac

    • Fara foto

      Lia Maria Grozi , 23 ianuarie 2014

      E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac

    • Fara foto

      Szabo Ioana , 22 ianuarie 2014

      Arata f bine . As dori sa o incerc dar nu stiu daca drojdia este uscata ? Mentionez ca am masina de facut paine de putin timp si nu stiu cum sa o folosec (inca ) cu altfel de drojdie decat uscata . Multumesc .

    • Fara foto

      Sorina Stoicescu , 29 decembrie 2013

      Supeeeer!!!!!Si eu ma gandeam la tuburile de aluminiu si hartie transparenta!!!!!Multumesc de "confirmare"!!

    • Fara foto

      Ifrim Felicia , 07 octombrie 2013

      Super ideea cu tuburile de la folie.Am sa incerc si eu cat de curand.

    • Fara foto

      Vasilica Neculina Popa , 07 octombrie 2013

      voi incerca si eu cit de curind

    • Fara foto

      Mariana Pănuță , 07 octombrie 2013

      folositi la nevoie doze goale de bere invelite in staniol , merge

    • Fara foto

      Mirela Dicu , 07 septembrie 2013

      see you nuca si sirop nu am mai mancat! dar cel simplu este foare bun!

    • Fara foto

      Alin Si Mirabela Blaj , 07 septembrie 2013

      interesant! am sa incerc si eu reteta cand am sa strang toate "formele".

    • Fara foto

      Alexandru Roberto Seitan , 26 august 2013

      buna idee si cred ca gust pe masura.

    • monik

      monik (Chef de cuisine) , 16 martie 2011

      doamne ce bine arata,miai facut o pofta...5 stele

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 08 februarie 2011

      Arata minunat. Idee geniala. Mi-aduce aminte de concediu cand trec cu masina prin Covasna si de-a lungul soselei stau cumintei pe masute si-ti fac cu ochiul. Felicitari.

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 07 februarie 2011

      deliciosi, imi plac la nebunie!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Mariana M, multumesc mult draga mea. Pup.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Marta Gabriela A, ma bucur ca acum cu aceasta ideie a mea, poti si tu care esti departe de meleagurile natale, sa-ti astamperi pofta si dorul de casa, de acesti minunati colaci . Astept impresii si de la tine ...si sper din suflet sa va placa. Pupici cu drag.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Katrin C, multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur ca ideia mea, cu cartoanele, este apreciata de asa multe gustoase. Spor la stans pe ele hi,hi,hi si astept cu nerabdare impresii de la tine. Sa-mi spui daca-i plac si fetitei tale... Pup cu drag.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Draga Mia, ba bucur ca-ti place reteta si ideia. Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Valentina, multumesc draga mea. Pupici.

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Lia 5 stelute.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Lia minunata inventia ta ;de cite ori vin in tara sint una din preferintele mele ;la noi in oras se fac ,sint buni si de multe ori imi doresc sa fac si eu ....acum cu inventia ta ,sigur voi face Inca odata multumesc pentru reteta

    • KatrinC

      KatrinC (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011

      Lia ce ingenioasa esti ! Tre' sa patentezi ideia :)))) Bravooooo ! Felicitari ! Eu o singura data am gustat acest kurtos (eu nu sint din Ro si fiind in trecere prin niste localitati secuiesti, seful a zis "Hai sa va arat ce-i ala Kurtos"). Poate ma apuca si eu de strins cartoane :))) , asta cu conditia ca sa le ascund bine sa nu dea de ele piciulika mea curioasa :))))) Multumesc de reteta ! Puuuuppp !!

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      FELICITARI.....iti multumesc si eu pentru reteta si pentru idei....FELICITARI...salvat*****

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Juli draga mea, multumesc. Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Waw ! Raluka draga mea, ma acoperi cu atatea felicitari, multumesc din suflet. Acum imi dau seama cata nostalgie au starnit acesti cozonaci... Pupici cu drag.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Tantica draga mea, ma bucur ca-ti place si ca pot sa va ajut cu ideile mele.Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Luana, draga mea ma bucur ca doeresti sa incerci reteta...sigur nu vei regreta. Pupici si astept impresii...

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Sorina draga , mult succes la stans de tuburi hi,hi. Si astept impresii dupa ce reusesti sa-i prepari. Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Lucia-Elena ma bucur ca-ti plac si ca pot sa te ajut sa-ti realizez pofta de cozonac... la tine acasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Hmmm,ce idee minunata...O sa incerc cu siguranta ca sunt preferatii mei...Felicitari si 5 stelute...

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Mihai, multumesc foarte mult pentru aprecieri. Cat despre reteta ti-o recomand s-oncerci si sa stii ca nu este deloc greu de facut. M-am bucurat tare mult ca o prietena gustoasa, Nadina, a si incercat reteta (vezi:http://dragomirnadina.blogspot.com/2011/02/kurtos-kolacscozonac-secuiesc.html) nici ea nu este in tara si la fel si ei i-am facut pofta cu acesti colaci. Draga de ea, a avut ce coace pe formele ei mici...dar rezultatul a multumit-o si pana la urma asta este cel mai important. Asa ca iti doresc spor la bucatarit !

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Buna si interesanta inventie! Nici prin cap nu mi-a trecut asa ceva, voi vedea daca o sa pot face in viitor, orcum am salvat reteta. Aici in Dublin am vazut la o patiserie romaneasca, o vreme, Kurtos. Nu am cumparat niciodata chiar daca aveam pofta pentru ca erau prea scumpi, iar mai tarziu au disparut din fabricatie. Daca lasa mai ieftin putea sa faca o frumoasa vanzare. Orcum intodeauna cand ma intorc acasa mananc un Kurtos cu placere numai daca gasesc. Felicitari pentru munca ta!*****

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Cely S. draga mea, ma faci sa zambesc, multumesc pentru cuvintele frumoase. Pupici si sa ai o zi minunata!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Pup... Mihaela draga si multumesc. O zi minunata!

    • sorina gabriela

      sorina gabriela (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      de vis asa bunatate..asteptam vara sa ii fac la gratar pe jar ,cum bine ai spus, dar am dat sfoara in tara si poate fac rost de cilindrii....:)) este prea mare timpul de starngere a cilindrilor improvizati din role de carton, dar decat deloc :) felicitari pentru reteta si ingeniozitate

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Felicitarile mele!********

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Deliciosi si aspectuosi!***** Felicitari pentru inventivitate...

    • Luana

      Luana (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Am cautat o reteta de Kurtos kolacs peste tot.Am gasit cateva,le-am incercat,dar sincer nu mi-au iesit asa cum le visam.Acum o am pe a ta care arata nemaipomenit.Maine o si incerc.Felicitari*****

    • raluka

      raluka (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Felicitari!Felicitari! si iar Felicitari!!!!!!Arata foarte bine si cred ca sunt deliciosi.Ahh..imi vine apa in gura de cand nu am mai mancat.Am sa incerc sa fac si eu zilele acestea.(am auzit ca se pot face si pe sticle;))

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Adriana ma bucur tare mult daca am reusit sa te ajut cu reteta...Iti dores spor la bucatarit si astept impresiile tale... Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Adriana K.D., multumesc mult draga mea. Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Multumesc draga Sidy, pt aprecieri si pt cuvintele frumoase. Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Danutza draga, adevarul este ca mie imi plac chestiile migaloase si-mi place sa-mi dau frau liber imaginatiei...dar nu am timp atata cat as vrea eu, asa ca din cand in cand mai fac cate ceva si de acest fel hi,hi,hi. Pupici.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Mimi draga mea, ma bucur ca-ti plac si te servesc cu mare drag...macar asa virtual. Pupici.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Felicitari pentru ideile minunate pe care ni le dai mereu ! Sincer nu m-am gandit niciodara ca se pot face acasa asa ceva ...

    • sorina gabriela

      sorina gabriela (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Lia draga, m-ai starnit si nu stiu daca v-oi avea rabdare sa strang cartoanele de la folie, dar ma gandeam sa folosesc sticla de apa minerala ,din sticlä normal :) Poate am totusi rabdare si astept cartoanele:))) Felicitari , mmmmm ,i-mi imaginez ce miros era in casa ta cat au stat la cuptor si deja salivez :)))))

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Lia draga, esti o minune la casa omului. Ce bine arata colacii tai.!!! 5 selute de la mine.

    • Lucica-Elena Puscas

      Lucica-Elena Puscas (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      La asa ceva am poftit mereu.

    • adriana

      adriana (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Iti multumesc din suflet pentru aceasta reteta.de foarte multa vreme o cautam stand in italia acum o rugam pe mama de fiecare data cand imi punea pachet sa imi puna cate 2 kurtosi.sunt extraordinari de buni .Sambata cred ca pregatesc o sa va spun cum miau iesit. Pe curand.............................

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      wow ce bine arata si ce gustos e!!!! Bravo, Lia!!!*****

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Lia arata minunat acesti colacei care mie imi plac nespus de mult. Felicitari pentru ingeniozitatea ta ! Imi place cum ti-ai realuzat sulurile... Bravo !

    • danutza

      danutza (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Dragă Lia,nu-mi vine să cred că faci şi astfel de chestii! Ştiu că sunt tare buni dar..migăloşi. Bravo,felicitări!

    • Mimo

      Mimo (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Super! Ce bine arat! Sujnt mare amatoare de kurtos kolacs!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

116 voturi

Ingrediente

  • Aluat
  • 30 gr drojdie
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar tos
  • 500 gr faina
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 80 gr margarina
  • un varf de cutit de sare
  • Sirop
  • 200g zahar
  • 100ml apa
  • Glazura
  • 8 linguri zahar tos
  • 200g nuca macinata

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

Calinescu_Gabriela (Chef de cuisine)

Mi-a iesit absolut grozav

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Pasca bunicii