Kürtős Kolacs (cozonac secuesc)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Kürtős Kolacs (cozonac secuesc)

Ingrediente

  • Aluat
  • 30 gr drojdie
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar tos
  • 500 gr faina
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 80 gr margarina
  • un varf de cutit de sare
  • Sirop
  • 200g zahar
  • 100ml apa
  • Glazura
  • 8 linguri zahar tos
  • 200g nuca macinata

Mod de preparare

Mi-am dorit de multa vreme, sa fac si eu acasa, acesti cozonaci care ne plac la toti. Singurul impediment era lipsa formelor. Si cum nu am reusit sa-mi achizitionez „instrumentele necesare” nici pana acum, mi-am pus imaginatia la treaba si am improvizat : cateva tuburi de carton(de la folia alimentara, prosoape hartie,etc, nu le-am aruncat, le-am pastrat...vre-o 8 la numar) le-am imbracat cu folie de alumniu si mi-am facut forme pentrut Kürtős.

Mai subtirei cozonaceii mei, cei drept...dar va garantez , ca sant la fel de gustosi.

Deci sa va spun ce am facut:

Am pus ingredientele pt aluat in masina de paine, am setat-o pt framantat si dospit si am lasat-o sa-si faca treaba.

Intre timp am pus apa si zaharul pe foc si la-m lasat sa dea cateva clocote, mai exact pana s-a topit zaharul, apoi am dat siropul la rece.

Am amestecat nuca cu zaharul si am pus amestecul intr-o tava/platou, in care sa am suficient spatiu pt tavalitul formelor.

Dupa ce aluatul a dospit, l-am intins pe planseta presarata cu faina intr-o foaie de aprox 1cm, pe care am taiat-o in fasii late cam de 2 cm .

Am uns formele, cu putina margarina si am infasurat fasia de aluat, in spirala. Am uns cu sirop, spirala de aluat dupa care am tavalit-o prin zaharul cu nuca.

Am asezat formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele si le-am pus in cuptorul dinainte incalzit, pentru 20’.

I-am lasat cam 10-15 sa se raceasca, apoi rasucind usor, i-am scos de pe forme.

Sant la fel de gustosi si calzi si reci deopotriva.

Pofta buna!

Ps:Pentru coacerea Kúrtósului adevarat, aveti nevoie de cativa cilindrii de lemn sau metal cu diametrul de cca 10 cm si lungi de 20-25 cm. Se coc deasupra jarului din carbune de lemn.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

Incearca o reteta simpla si delicioasa de salata de linte cu legume proaspete, perfecta pentru un pranz usor sau o cina...

Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa
Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

Iti doresti o rețeta simpla si delicioasa pentru chifteluțe in sos de rosii? Ei bine, aceasta rețeta este atat de buna,...

Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise