Ingrediente
Aluat, 30 gr drojdie, 300 ml lapte, 2 linguri zahar tos, 500 gr faina, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 80 gr margarina, un varf de cutit de sare, Sirop, 200g zahar, 100ml apa, Glazura, 8 linguri zahar tos, 200g nuca macinata
Dificultate: Medie | Timp: 2h
124 voturi
Mod de preparare
Mai subtirei cozonaceii mei, cei drept...dar va garantez , ca sant la fel de gustosi.
Deci sa va spun ce am facut:
Am pus ingredientele pt aluat in masina de paine, am setat-o pt framantat si dospit si am lasat-o sa-si faca treaba.
Intre timp am pus apa si zaharul pe foc si la-m lasat sa dea cateva clocote, mai exact pana s-a topit zaharul, apoi am dat siropul la rece.
Am amestecat nuca cu zaharul si am pus amestecul intr-o tava/platou, in care sa am suficient spatiu pt tavalitul formelor.
Dupa ce aluatul a dospit, l-am intins pe planseta presarata cu faina intr-o foaie de aprox 1cm, pe care am taiat-o in fasii late cam de 2 cm .
Am uns formele, cu putina margarina si am infasurat fasia de aluat, in spirala. Am uns cu sirop, spirala de aluat dupa care am tavalit-o prin zaharul cu nuca.
Am asezat formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele si le-am pus in cuptorul dinainte incalzit, pentru 20’.
I-am lasat cam 10-15 sa se raceasca, apoi rasucind usor, i-am scos de pe forme.
Sant la fel de gustosi si calzi si reci deopotriva.
Pofta buna!
Ps:Pentru coacerea Kúrtósului adevarat, aveti nevoie de cativa cilindrii de lemn sau metal cu diametrul de cca 10 cm si lungi de 20-25 cm. Se coc deasupra jarului din carbune de lemn.
Hussein Schauket , 11 iunie 2015
Sint total impresionata de idea cu cartoanele, super improvizație mulțumesc mult
Alexander Kloos , 29 aprilie 2015
tuburile le poti imbraca mai bine cu hirtie de copt astfel nu mai trebuie unse
Lex Sed , 26 februarie 2015
Eu am vazut cum fac specialistii, coc la rotisor cozonacii si abia apoi ii ung cu sirop de zahar si ii tavalec prin nuca.Sunt curioasa si nu am inteles in ce pozitie se introduc la cuptor, vertical sau orizontal, daca sunt pe doze de bere cred ca stau si vertical, culcati in tava cred ca li se strica forma.Ar trebui pusi vertical intr-o tava la cuptor, apoi dupa copt se dau cu sirop si cu nuca obisnuita sau de cocos.
Daniela Prisacariu , 30 decembrie 2014
E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac
Calinescu_Gabriela (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2014
Mi-a iesit absolut grozav
Gia_Ionescu (Bucatar sef) , 01 noiembrie 2014
Am facut aluatul. Este la dospit. Am improvizat formele ca doar suntem inventivi, am macinat nuca, facut siropul.Astept sa creasca...Din aluatul ramas voi face si 2 cozonaci. Multumesc pentru idee! Baiatului meu ii plac foarte mult. :)
Erika Susan , 13 octombrie 2014
Se pot coace si in cuptor?Ma gandeam la grill...oare se ard?
Angela Masullo , 09 septembrie 2014
Nici nu explica cat se lasa la framantat ,la crescut
Radu Coca , 05 august 2014
si daca nu am masina de paine nu ii pot framanta eu cu manasi ce drojdie foloses daca ii framant eu proaspata sau uscata va multumesc
Irina Sfrijan , 04 iulie 2014
Reteta originala in nici un caz nu are margarina, ci untura sau unt; e bine de stiut !
Lia Maria (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2014
Annè_Mariè,temperatura de coacere 175*.
Annè_Mariè (Bucatar) , 15 aprilie 2014
La ce temperatura trebuie sa fie cuptorul?
Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 februarie 2014
Viorica Dieac, ma bucur ca esti interesata de reteta. Mult spor la preparat si pofta la mancat !
Viorica Dieac , 25 februarie 2014
am sa incerc cu siguranta
Lia Maria Grozi , 24 ianuarie 2014
E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac
Szabo Ioana , 23 ianuarie 2014
E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac
Lia Maria Grozi , 23 ianuarie 2014
E preferatul meu,dar....mi-e greu sa ma hotarasc sa fac
Szabo Ioana , 22 ianuarie 2014
Arata f bine . As dori sa o incerc dar nu stiu daca drojdia este uscata ? Mentionez ca am masina de facut paine de putin timp si nu stiu cum sa o folosec (inca ) cu altfel de drojdie decat uscata . Multumesc .
Sorina Stoicescu , 29 decembrie 2013
Supeeeer!!!!!Si eu ma gandeam la tuburile de aluminiu si hartie transparenta!!!!!Multumesc de "confirmare"!!
Ifrim Felicia , 07 octombrie 2013
Super ideea cu tuburile de la folie.Am sa incerc si eu cat de curand.
Vasilica Neculina Popa , 07 octombrie 2013
voi incerca si eu cit de curind
Mariana Pănuță , 07 octombrie 2013
folositi la nevoie doze goale de bere invelite in staniol , merge
Mirela Dicu , 07 septembrie 2013
see you nuca si sirop nu am mai mancat! dar cel simplu este foare bun!
Alin Si Mirabela Blaj , 07 septembrie 2013
interesant! am sa incerc si eu reteta cand am sa strang toate "formele".
Alexandru Roberto Seitan , 26 august 2013
buna idee si cred ca gust pe masura.
monik (Chef de cuisine) , 16 martie 2011
doamne ce bine arata,miai facut o pofta...5 stele
Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 08 februarie 2011
Arata minunat. Idee geniala. Mi-aduce aminte de concediu cand trec cu masina prin Covasna si de-a lungul soselei stau cumintei pe masute si-ti fac cu ochiul. Felicitari.
Czompa (Chef de cuisine) , 07 februarie 2011
deliciosi, imi plac la nebunie!
Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Mariana M, multumesc mult draga mea. Pup.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Marta Gabriela A, ma bucur ca acum cu aceasta ideie a mea, poti si tu care esti departe de meleagurile natale, sa-ti astamperi pofta si dorul de casa, de acesti minunati colaci . Astept impresii si de la tine ...si sper din suflet sa va placa. Pupici cu drag.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Katrin C, multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur ca ideia mea, cu cartoanele, este apreciata de asa multe gustoase. Spor la stans pe ele hi,hi,hi si astept cu nerabdare impresii de la tine. Sa-mi spui daca-i plac si fetitei tale... Pup cu drag.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Draga Mia, ba bucur ca-ti place reteta si ideia. Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Valentina, multumesc draga mea. Pupici.
maria mihalache (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Lia 5 stelute.
marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Lia minunata inventia ta ;de cite ori vin in tara sint una din preferintele mele ;la noi in oras se fac ,sint buni si de multe ori imi doresc sa fac si eu ....acum cu inventia ta ,sigur voi face Inca odata multumesc pentru reteta
KatrinC (Chef de cuisine) , 05 februarie 2011
Lia ce ingenioasa esti ! Tre' sa patentezi ideia :)))) Bravooooo ! Felicitari ! Eu o singura data am gustat acest kurtos (eu nu sint din Ro si fiind in trecere prin niste localitati secuiesti, seful a zis "Hai sa va arat ce-i ala Kurtos"). Poate ma apuca si eu de strins cartoane :))) , asta cu conditia ca sa le ascund bine sa nu dea de ele piciulika mea curioasa :))))) Multumesc de reteta ! Puuuuppp !!
mia (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
FELICITARI.....iti multumesc si eu pentru reteta si pentru idei....FELICITARI...salvat*****
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Juli draga mea, multumesc. Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Waw ! Raluka draga mea, ma acoperi cu atatea felicitari, multumesc din suflet. Acum imi dau seama cata nostalgie au starnit acesti cozonaci... Pupici cu drag.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Tantica draga mea, ma bucur ca-ti place si ca pot sa va ajut cu ideile mele.Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Luana, draga mea ma bucur ca doeresti sa incerci reteta...sigur nu vei regreta. Pupici si astept impresii...
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Sorina draga , mult succes la stans de tuburi hi,hi. Si astept impresii dupa ce reusesti sa-i prepari. Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Lucia-Elena ma bucur ca-ti plac si ca pot sa te ajut sa-ti realizez pofta de cozonac... la tine acasa.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Hmmm,ce idee minunata...O sa incerc cu siguranta ca sunt preferatii mei...Felicitari si 5 stelute...
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Mihai, multumesc foarte mult pentru aprecieri. Cat despre reteta ti-o recomand s-oncerci si sa stii ca nu este deloc greu de facut. M-am bucurat tare mult ca o prietena gustoasa, Nadina, a si incercat reteta (vezi:http://dragomirnadina.blogspot.com/2011/02/kurtos-kolacscozonac-secuiesc.html) nici ea nu este in tara si la fel si ei i-am facut pofta cu acesti colaci. Draga de ea, a avut ce coace pe formele ei mici...dar rezultatul a multumit-o si pana la urma asta este cel mai important. Asa ca iti doresc spor la bucatarit !
mihai (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Buna si interesanta inventie! Nici prin cap nu mi-a trecut asa ceva, voi vedea daca o sa pot face in viitor, orcum am salvat reteta. Aici in Dublin am vazut la o patiserie romaneasca, o vreme, Kurtos. Nu am cumparat niciodata chiar daca aveam pofta pentru ca erau prea scumpi, iar mai tarziu au disparut din fabricatie. Daca lasa mai ieftin putea sa faca o frumoasa vanzare. Orcum intodeauna cand ma intorc acasa mananc un Kurtos cu placere numai daca gasesc. Felicitari pentru munca ta!*****
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Cely S. draga mea, ma faci sa zambesc, multumesc pentru cuvintele frumoase. Pupici si sa ai o zi minunata!
Lia Maria (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Pup... Mihaela draga si multumesc. O zi minunata!
sorina gabriela (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
de vis asa bunatate..asteptam vara sa ii fac la gratar pe jar ,cum bine ai spus, dar am dat sfoara in tara si poate fac rost de cilindrii....:)) este prea mare timpul de starngere a cilindrilor improvizati din role de carton, dar decat deloc :) felicitari pentru reteta si ingeniozitate
flori de piatra (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Felicitarile mele!********
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Deliciosi si aspectuosi!***** Felicitari pentru inventivitate...
Luana (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Am cautat o reteta de Kurtos kolacs peste tot.Am gasit cateva,le-am incercat,dar sincer nu mi-au iesit asa cum le visam.Acum o am pe a ta care arata nemaipomenit.Maine o si incerc.Felicitari*****
raluka (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Felicitari!Felicitari! si iar Felicitari!!!!!!Arata foarte bine si cred ca sunt deliciosi.Ahh..imi vine apa in gura de cand nu am mai mancat.Am sa incerc sa fac si eu zilele acestea.(am auzit ca se pot face si pe sticle;))
Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Adriana ma bucur tare mult daca am reusit sa te ajut cu reteta...Iti dores spor la bucatarit si astept impresiile tale... Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Adriana K.D., multumesc mult draga mea. Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Multumesc draga Sidy, pt aprecieri si pt cuvintele frumoase. Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Danutza draga, adevarul este ca mie imi plac chestiile migaloase si-mi place sa-mi dau frau liber imaginatiei...dar nu am timp atata cat as vrea eu, asa ca din cand in cand mai fac cate ceva si de acest fel hi,hi,hi. Pupici.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Mimi draga mea, ma bucur ca-ti plac si te servesc cu mare drag...macar asa virtual. Pupici.
constanta proca (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Felicitari pentru ideile minunate pe care ni le dai mereu ! Sincer nu m-am gandit niciodara ca se pot face acasa asa ceva ...
sorina gabriela (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Lia draga, m-ai starnit si nu stiu daca v-oi avea rabdare sa strang cartoanele de la folie, dar ma gandeam sa folosesc sticla de apa minerala ,din sticlä normal :) Poate am totusi rabdare si astept cartoanele:))) Felicitari , mmmmm ,i-mi imaginez ce miros era in casa ta cat au stat la cuptor si deja salivez :)))))
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Lia draga, esti o minune la casa omului. Ce bine arata colacii tai.!!! 5 selute de la mine.
Lucica-Elena Puscas (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
La asa ceva am poftit mereu.
adriana (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Iti multumesc din suflet pentru aceasta reteta.de foarte multa vreme o cautam stand in italia acum o rugam pe mama de fiecare data cand imi punea pachet sa imi puna cate 2 kurtosi.sunt extraordinari de buni .Sambata cred ca pregatesc o sa va spun cum miau iesit. Pe curand.............................
Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
wow ce bine arata si ce gustos e!!!! Bravo, Lia!!!*****
Sidy (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Lia arata minunat acesti colacei care mie imi plac nespus de mult. Felicitari pentru ingeniozitatea ta ! Imi place cum ti-ai realuzat sulurile... Bravo !
danutza (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Dragă Lia,nu-mi vine să cred că faci şi astfel de chestii! Ştiu că sunt tare buni dar..migăloşi. Bravo,felicitări!
Mimo (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Super! Ce bine arat! Sujnt mare amatoare de kurtos kolacs!