autor:

NADIA MARIA

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Kürtös Kolak (ca la Cluj)

Autor: NADIA MARIA (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 17 februarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: NADIA MARIA (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 17 februarie 2010

Ingrediente
Aluat:, , - 30 gr drojdie, - 300 ml lapte, - 2 linguri zahar tos, - 500 gr faina, - 2 oua intregi, - 2 galbenusuri, - 80 gr margarina, - un varf de cutit de sare, , Pentru presarat pe deasupra:, , -8 linguri zahar tos, - nuca macinata

Dificultate: Medie Timp: 2h

25 voturi

Mod de preparare

Drojdia se faramiteaza in 100 ml lapte caldut si se lasa la plamadit cam 10 minute. Dupa aceasta se adauga faina zaharul, ouale si galbenusurile, sarea si laptele caldut adaugat treptat si se face un aluat ce se framanta bine cam 5-6 minute. Este bun daca se desprinde de pe peretele vasului.In acest moment se adauga margarina topita.Se acopera si se lasa la loc caldut sa dospeasc cam 1 ora.
Dupa ce a dospit se intinde pe masa presarata cu faina o foaie groasa cit degetul mic si se taie in fasii late de 3 cm aproximativ.
Pentru coacerea Kúrtósului aveti nevoie de doi-trei cilindrii de lemn sau metal cu diametrul de cca 10 cm si lungi de 20-25 cm .Acesti cilindrii se invelesc in folie de aluminiu si se ung cu margarina.Fasiile de aluat se rasucesc pe forma una cate una in forma de spirala.Se ung cu pensula cu apa si se tavalesc prin zahar si nuca(nuca este optionala).
Se aseaza in tava unsa si se coc in cuptorul incalzit la 180º C ,timp de 20-25 minute.La jumatatea perioadei de coacere se intorc odata.

Aceasta reteta am preluat-o din cartea \"Cele mai bune prajituri de casa 1\" am pregatit-o si a iesit foarte bine. Acum ramane la alegerea voastra daca o s-o incercati,iar despre formele necesare ne trebuie putina imaginatie.Daca nu aveti posibilitatea de a face rost de formele la marimea ce am precizat-o nu face nimic, daca aveti un sucitor mai gro ce nu-l mai folositi se poate taia sau cum am facut eu pe cutii de metal de conserve,bomboane ,sau orice este de forma cilindrica si rezista la caldura.Cautati bine prin casa ca sigur o sa gasiti ceva.
Acest kolak se este de origine maghiara si se face foarte mult la Cluj si la Mures, si se coace pe gratar de garbuni pe un dispozitiv rotativ.Noua ne place foarte mult.

Pozele pe care le postez sunt luate de pe net si sunt pentru a va da seama cum ar trebui sa iasa si cum se fac . Eu nu am apucat sa le fotografiez ale mele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Kürtös Kolak (ca la Cluj)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
KitKat Cookies

KitKat Cookies

Se incinge cuptorul la 200⁰. Intr-un vas, se bate untul cu cele doua tipuri de zahar.Se adauga

7 voturi    1 comentariu
30 min
Prajituri
Prăjitură cu mere și nuci

Prăjitură cu mere și nuci

Intai mixam bine ouale intregi cu zaharul si un praf de sare, pana se albesc si isi maresc volumul.

17 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Capusan Simona , 15 ianuarie 2014

    E CEL MAI BUN CA E ARDELENESC

  • Fara foto

    Chis Dorina , 27 decembrie 2013

    E FOARTE BUN

  • Fara foto

    Ghia Nedelcu AnyBeatrice , 27 decembrie 2013

    e bine ca esti sincera.....felicitari....e cam complicata asa cum ai facut...

    • Fara foto

      Mariana Pănuță , 27 decembrie 2013

      sant bune zoze goale de cola sau bere , invelite in staniol inlocuiesc perfect sulurile din lemn

    • Fara foto

      Adi Boss Buzău , 20 august 2013

      cel mai bun cozonac din lume.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 februarie 2010

      E grozav si la noi in zona se face si se gaseste la patiserii, eu stau in judetul Mures.

    • Fara foto

      Sidy , 21 februarie 2010

      Vai Nadia ce pofta mi-ai facut cu ei...deja le simt aroma.... Stiu pe cineva( Beatrice) care ii coace in cuptor pe...sticle de vin( si nu se sparg!)

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 18 februarie 2010

      Felicitari ! si nota 10 pentru reteta. Sunt minunati acesti colaci.

    • mihaela idriceanu

      mihaela idriceanu (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

      de apreciat faptul ca ai precizat originea pozelor!multi n-o fac:) cat despre reteta...e super,felicitari pt postare! ah,ce pofta mi-ai facut!

    • Fara foto

      Nadia Maria , 17 februarie 2010

      Joly-Gina dupa cum am scris si in prezentarea retetei, da eu le-am copt in cuptor, dar neavand poze cu ale mele am postat poze de pe net pentru a se vedea cum se fac cele originale. Manu Carmen foloseste cutii de conserve goale si fara capace si sigur nu explodeaza. Multumesc pentru aprecieri.

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

      Sunt foarte buni, mai ales calzi :)

    • carmencita

      carmencita (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

      super dar nu stiu de unde o sa gasesc formele!!! cutiile nu explodeaza in cuptor?

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

      imi plac foarte mult ,de cate ori gasesc imi cumpar,dar tu i-ai copt in cuptor ca in poza se vede pe gratar

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

      Este preferatul meu...mi-ai facut o pofta...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

25 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • - 30 gr drojdie
  • - 300 ml lapte
  • - 2 linguri zahar tos
  • - 500 gr faina
  • - 2 oua intregi
  • - 2 galbenusuri
  • - 80 gr margarina
  • - un varf de cutit de sare
  • Pentru presarat pe deasupra:
  • -8 linguri zahar tos
  • - nuca macinata

Raporteaza reteta

Retete
de NADIA MARIA
cotlet umplut

cotlet umplut

Cotletul se despica longitudinal pe mijloc(fara a ajunge sa-l taiati de tot),pe urma ambele jumatati

5 voturi    6 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Tarta de prune ( pentru 2 persoane)

Tarta de prune ( pentru 2 persoane)

Cu foaia de foietaj se foreaza tava (dreptunghiulara sau rotunda)baza si peretii. Se acopera bine

5 voturi    5 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Laptele se amesteca cu 75 g zahar si se pune la incalzit. Cind este cald se amesteca cu 3 linguri

9 voturi    7 comentarii
3h
Dulciuri diverse

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

E grozav si la noi in zona se face si se gaseste la patiserii, eu stau in judetul Mures.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Bezele cu fulgi de ciocolata si nuca