autor:

Doina  Varga

» » , Aperitive, Aperitive

La Ficelle Picarde (Clatite cu ciuperci si sunca din Picardia) – reteta Turul Frantei Eurosport

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 26 septembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 26 septembrie 2012

Ingrediente
150 făină, 3 ouă, 500 ml lapte, 18 felii subtiri de şuncă, 250 g ciuperci, 250 g şalote/ceapă, 50 g unt, 250 ml smântână grasă, 100 g brânză rasă, usturoi, pătrunjel, sare, piper, Eu am folosit ciuperci la cutie de 400 ml, salam de sunca si am “plusat” cu ~50 de grame de cascaval.

Dificultate: Medie Timp: 50 min

28 voturi

Mod de preparare

Ca de obicei, in fiecare an, comentatorii de la Eurosport Romania prezinta in fiecare etapa cate o reteta specifica regiunii prin care trece caravana ciclista. S-a nimerit numai bine o reteta de clatite din Picardia ca sa imi inaugurez tigaia Fissler.
Pregătiţi aluatul pentru clătite din: făină, ouă, lapte şi un praf de sare. Lăsaţi aluatul să se odihnească 20 de minute înainte de a le prăji.
Intre timp va ocupati de pregătirea umpluturii:
Spălati bine, curăţaţi şi tăiaţi mărunt ciupercile proaspete şi ceapa.
Luaţi o cratiţă, puneţi o bucată de unt la topit, apoi ceapa şi gătiţi la foc foarte mic timp de 20 de minute.
Adăugaţi ciupercile, amestecaţi bine şi mai lăsaţi pe foc 10 minute.
Puteţi adăuga puţin usturoi şi pătrunjel.
Când e gata, adăugaţi 2 linguri de smântână, sare şi piper. Amestecaţi bine. Dupa ce s-a calit ceapa, puteti deja sa incepeti sa coaceti clatitele. Mie mi-au iesit 12 clatite, o duzina. :)
Aveam eu destule tigai pentru clatite. de toate felurile, si nu ma asteptam ca tigaia Fissler sa le intreaca pe toate, dar a fost mult mai buna decat oricare. Ti-e pur si simplu drag sa faci clatite. Nu iti trebuie ulei, clatitele nu se lipesc de tigaie, nu faci fum, miros si iti ies niste clatite mari, frumoase, pufoase si coapte uniform. Unde sa mai pui ca tigaia ramane ca noua, o speli putin si gata.
Luaţi o clătită, pe jumatate aşezaţi o felie şi jumătate de şuncă, o lingură şi jumătate de ciuperci şi o felie subţire de unt. Indoiti-o in doua, puneti deasupra 3-4 feliute foarte subtiri de cascaval, apoi impăturiţi clătita inca o data şi aşezaţi-o într-un vas termorezistent tapetat cu unt. Procedati la fel cu toate, suprapunandu-le putin una peste alta.
Adăugaţi o lingură sau două de smântână, iar deasupra presăraţi brânza rasă după gust. Introduceţi la cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru 10 minute şi serviţi fierbinte alături de un pahar de vin roşu. Merge si o bere rece.
Pentru aspect si gust am adaugat cateva feliute de peperoni si cateva frunzulite de patrunjel. O minunatie de clatite si de tigaie. Fissler sa traiasca si apucati-va de clatitit, ca merita. Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "La Ficelle Picarde (Clatite cu ciuperci si sunca din Picardia) – reteta Turul Frantei Eurosport" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu carne
Chiftele

Chiftele

Peste carnea tocata am adaugat ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, mararul si patrunjelul tocate

8 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne
Porc Dim Sum

Porc Dim Sum

Carnea tocata se amesteca cu bambusul si ceapa verde care au fost tocate in prealabil. Se adauga

9 voturi    1 comentariu
1h
Aperitive cu carne

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marian Si Beatrice Moraru , 29 ianuarie 2016

    interesanta reteta dar foarte departe de adevaratele ficelle picarde

  • Fara foto

    Iuliana B. Isac , 05 iunie 2015

    Mi-a placut ideea, mai putin reclama insistenta la tigaia respectiva.

  • Fara foto

    Betty Moga , 31 ianuarie 2015

    excelent

    • Fara foto

      Mihaela I. Thornton , 03 mai 2014

      try this this weekend!

    • Fara foto

      Maria Dinca , 29 septembrie 2013

      perfecta

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 14 aprilie 2013

      Delicioase ! Salvez reteta !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2012

      Foarte bune !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

50 min

28 voturi

Ingrediente

  • 150 făină
  • 3 ouă
  • 500 ml lapte
  • 18 felii subtiri de şuncă
  • 250 g ciuperci
  • 250 g şalote/ceapă
  • 50 g unt
  • 250 ml smântână grasă
  • 100 g brânză rasă
  • usturoi
  • pătrunjel
  • sare
  • piper
  • Eu am folosit ciuperci la cutie de 400 ml
  • salam de sunca si am “plusat” cu ~50 de grame de cascaval.

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Floare de colt (Chef de cuisine)

Delicioase ! Salvez reteta !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu carne

Placinta cu mozzarella si ardei Placinta cu mozzarella si ardei

Dupa ce aluatul s-a dezghetat complet, intinzi una din foile de aluat pe masa de lucru si o transferi in tava tapetata cu hartie de

0 voturi    0 comentarii
1h 50 min
Aperitive
Pogacele din foietaj Pogacele din foietaj

Dezghetam aluatul la temperatura camerei, apoi il întindem putin. Cu un pahar, decupam aluatul. Pe fiecare disc de aluat, punem

0 voturi    0 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
RULOURI DE FICATEI DE PASARE CU BACON