La mia ribollita preferita

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 300 g fasole zolfini sau cannellini, proaspata sau uscata lasata la inmuiat peste noapte
  • o foaie de dafin
  • o rosie zdrobita
  • 1 cartof mic, curatat
  • 2 cepe rosii mici, curatate
  • 2 morcovi curatati
  • 3 tulpini de telina curatate
  • 3 catei de usturoi curatati de coaja
  • ulei de masline
  • 1 praf de seminte de fenicul curatate
  • 1 praf de ardei iute rosu uscat
  • o conserva de 400 g rosii ovale, de buna calitate
  • 300 g cavolo nero, cu frunzele si tulpinile taiate fasii subtiri
  • 2 maini mari d epaine veche, rupta bucati
  • sare arinata si piper negru proaspat macinat
  • cel mai bun ulei de masline extravirgin pe care-l puteti procura

Mod de preparare

Adaugati fasolea proaspata sau uscata si inmuiata intr-o cratita cu apa, impreuna cu foaia de dafin, rosia si cartoful - acestea vor da fasolei un plus de aroma si vor inmuia pielitele. Fierbeti fasolea pâna cand se înmoaie - gustati o boaba ca sa verificati. Fasolea uscata are nevoie cam de ora ( dar fasolea proaspata poate fi incercata dupa 25 de minute. Scurgeti fasolea (pastrând circa o jumatate de pahar din apa de la fiert) si aruncati foaia de dafin, rosia si cartoful.

Tocati marunt ceapa, morcovii, telina si usturoiul. Încalziti o cratita cu putin ulei de masline si adaugati legumele, impreuna cu semintele de fenicul macinate si praful de ardei iute. Caliti la foc mic, acoperit, timp de 15-20 de minute, pana când legumele s-au inmuiat, dar fara sa se rumeneasca. Adaugati rosiile si fierbeti în clocote mici, câteva minute.

Adaulgati fasolea fiarta si scursa cu putin din apa in care a fiert si dati-o in clocot. Adaugati varza taiata fâsii (o sa para cam mula, dar nu va faceti griji, fiindca va scadea), apoi pâinea, umezita in prealabil cu putin din apa in care a fiert fasolea.

Supa trebuie sa fie groasa, dar sa fie totusi lichida, asa ca daca e nevoie, mai adaugati apa de la fiert. Lasati-o sa fiarba circa 30 de minute - pâna obtineti o supa groasa, cremoasa.

Condimentati ribollita cu sare si piper, iar inainte de servire adaugati cam 4 linguri de ulei de masline extravirgin de buna calitate, care-i va da o stralucire catifelata. E foarte buna intr-o zi rece de iarna, cu mult vin rosu Chianti!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce decorata cu royal icing

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Fursecuri cu aroma de lamaie, stampilate

Fursecuri cu aroma de lamaie, stampilate

Pentru inceput se cern 200 g faina intr-un vas.

Fursecuri cu aroma de lamaie, stampilate
Supa crema de ciuperci cu naut, gatita la Multicookerul Crock-Pot Express

Supa crema de ciuperci cu naut, gatita la Multicookerul Crock-Pot Express

Se folosesc ciuperci champignon albe sau brune, dupa preferinte.

Supa crema de ciuperci cu naut, gatita la Multicookerul Crock-Pot Express
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor