Ingrediente
* 1 litru lapte,, * 6,7 oua intregi,, * 200 g de zahar pudra sau un zahar mai fin,, * 1 pachet zahar vanilat sau o esenta de vanilie,, * 10, 15 g faina alba,, * Optional, putina esenta rom.
Dificultate: Medie | Timp: 1h 15 min
28 voturi
Mod de preparare
Intr-un alt vas se freaca galbenusurile cu restul de zahar, cu praful de vanilie si cu faina, pana devine o crema omogena.
Intr-o cratita, se pune laptele la fiert, pana da in clocot. Se da focul la mic, se ia cu o lingura albusul batut si se toarna in lapte, lasandu-l sa clocoteasca pe ambele fete, cate 2 minute. Se scot cu spumiera si se asaza intr-o strecuratoare, deasupra unui castron.
In vasul in care am mixat galbenusurile, turnam lapte, cate un pic, si amestecam usor, la viteza mica a mixerului, pana cand se omogenizeaza bine. Turnam apoi compozitia obtinuta peste laptele din vas si amestecam, la foc mic, pana devine o pasta groasa. Ne dam seama cand e gata introducînd în vas o lingura de lemn: daca se lipeste de lingura, este gata, daca se scurge, mai lasam pe foc (2 min.) pana devine ca o smantana mai groasa.
Se toarna intr-un vas pasta, iar deasupra incorporam usor, cu o paleta/ lingura, bulele de albus!
Se lasa la rece cateva ore!
Crema va deveni mai onctuoasa, iar bulele de albus foarte fine!
E un desert foarte racoritor!
E bine sa folosim lapte de tara sau pasteurizat (nu UHT) si oua de tara, crema va deveni de un galben mai intens, spre portocaliu. Si isi va pastra intact si gustul copilariei!
Pofta buna,
Cu drag,
GDC
Gospodinadecriza GDC (Chef de cuisine) , 05 martie 2010
Ramona A., de ce sunt un lux, ca e "criza"? Poti sa il faci de Paste, cand oricum vrem ceva bun si deosebit pe masa.
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 05 martie 2010
tare bine arata!as face cu lapte si oua de casa dar sunt un lux...................
vio.vio , 05 martie 2010
ce gustos mmmmmmmmm
Gospodinadecriza GDC (Chef de cuisine) , 05 martie 2010
Va multumesc mult. GDC
valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 martie 2010
Hmm,ce pofta mi s-a facut....
mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 05 martie 2010
Foarte bun! Imi place.....
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 05 martie 2010
Mmmm ce minunatie!!!
Gospodinadecriza GDC (Chef de cuisine) , 04 martie 2010
Va multumesc.
Alice85 (Chef de cuisine) , 04 martie 2010
Arata minunat!
joly-gina (Chef de cuisine) , 04 martie 2010
deliciossss
violette (Chef de cuisine) , 04 martie 2010
Mmmm, ce bunatate de desert......