Lebar de casa. Reteta traditionala de lebar de porc explicata pas cu pas

Prepara un delicios lebar de casa, dupa reteta traditionala romaneasca, perfect pentru masa de sarbatori! Urmeaza reteta simpla si bucura-te de o traditie culinara plina de savoare.

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
ridicata
Lebar de casa. Reteta traditionala de lebar de porc explicata pas cu pas

Ingrediente

  • 350 g fleică de porc
  • 500 g ficat de porc
  • o inimă de porc
  • sare după gust
  • 4 foi de dafin
  • Câteva boabe de piper negru
  • 2 cepe
  • 2 linguri uleisau untura
  • mațe de porc groase

Mod de preparare

Pui mațele în apă rece cu oțet o oră, apoi se spală cu apă caldă (în apă rece se strâng).

Pui la fiert fleica de porc în apă cu puțină sare. Eu am fiert-o separat pentru că am avut mai multă și am făcut și tobă, însă dacă vrei să folosești puțină inimă la rețetă, poți fierbe inima în același vas cu fleica.

Separat, ficatul îl cureți de vene, îl speli bine, bine în apă rece și îl pui la fiert într-o oală cu apă rece și un praf de sare.

Îndepărtezi tot timpul spuma. După ce s-a limpezit apa, poți adăuga mirodenii în apa de la fleică. Eu am pus foi de dafin și boabe de piper.

Când ficatul este fiert (când îl tai, are o culoare frumoasă, nu mai e roșu), stingi focul și lași la răcit în apa în care a fiert, ca să nu-și schimbe culoarea. Îl poți scoate și pe o tavă dacă vrei să se răcească mai repede, însă ține cont că se mai oxidează marginile.

Toci mărunt cepele și le călești în puțin ulei, până capătă culoarea aurie. Lași la răcit.

Odată fierte și răcite toate ingredientele, le dai prin mașina de tocat, folosind sita mică, pentru a obține o pastă fină. Amesteci (frămânți) cu o furculiță și potrivești de sare. Pentru că amestecul meu a fost uscat și mai avea nevoie de grăsime, am adăugat și puțină untură. Însă dacă ai o carne cu multă grăsime, nu mai e nevoie. Amesteci și vezi cum îți place. Umpli mațul de porc cu amestecul rezultat. Eu l-am porționat în 4, pentru a le depozita mai ușor ulterior.

Fierbi acum lebărul în apă (curată) 15-20 de minute. Dacă vrei să-l porționezi în bucăți mai mici, asigură-te că ai legat bine capetele, ca să nu iasă umplutura la fiert (eu am pregătit un maț mai mic și nu am mai putut să-l leg și a ieșit un pic din umplutură, dar nu e o problemă așa mare).

Îl scoți pe o tavă și îl lași la răcit. Îl depozitezi în frigider ambalat în hârtie de copt pentru a se păstra bine.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Incearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa
Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise