autor:

Anca E. Voicu

» » Aluaturi si Foietaje

Lipii taranesti

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 20 februarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 20 februarie 2015

Ingrediente
50 g drojdie, faina cat cuprinde (~ 1 kg), 1 cana apa calda, 1 cana lapte caldut, 1 lingurita sare, Seminte de susan, chimen, rozmarin, oregano, Pentru decorat: cateva masline, 1 rosie, 1 ardei gras, Ulei de masline

Dificultate: Medie Timp: 2h 20 min

10 voturi

Mod de preparare

Din aceste ingrediente vom obtine 8 lipii si o paine.

Se pune faina intr-un castron, se face un spatiu in mijloc si in el se pune drojdia faramitata, apa calda odata cu laptele si sarea si se amesteca acestea 3 pana se dizolva drojdia. Acum incepem sa luam faina de pe margine si sa amestecam pana se face un aluat, iar faina se desprinde de pe maini.
Se framanta bine si se lasa la crescut o ora.

Aluatul se imparte in aluaturi mai mici, care se intind bine cu sucitorul, pana obtinem niste turte subtirele. Se ung cu ulei de masline si se decoreaza dupa plac: rosii, ardei gras taiate rondele, masline taiate, oregano, rozmarin si seminte.

Se asaza turtitele in tava, pe foaie de copt si se dau la cuptorul incins cam 15-20 de minute.

Restul de aluat va fi utilizat pentru o paine. Cat stau la cuptor lipiile, se framanta si se aranjeaza painea intr-o tava de chec, pe foaie de copt. Se va lasa la crescut cat timp se coc lipiile, apoi se da si painea la cuptor. Aceasta se va coace in aprox 40-45 de minute.

Lipiile se servesc calde.
Daca ti-a placut reteta noastra "Lipii taranesti" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta

37 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

114 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii

  • Aura , 28 iulie 2019

    Foarte bune lipiile.

  • Alexandra , 10 noiembrie 2017

    Foarte bune lipiile, sunt tare gustoase, felicitari si la mai multe retete astept.

  • Anaandreas Bancioi , 28 martie 2015

    bunnn !

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 04 martie 2015

      Bune lipiile si painea se aseamana cu pucaccia italiana acolo este ulei de masline in aluat si fara lapte/

    • Ciprian Pj (Bucatar sef) , 03 martie 2015

      Arata minunat.

    • Mihaela Claudia , 24 februarie 2015

      sunt excelente

    • Anca Elena Voicu , 24 februarie 2015

      Buna, fetelor! Multumesc pentru atentionare! Am facut corecturile. Laptele se adauga odata cu apa. Spor la treaba!

    • Anca E. Voicu

      Anca E. Voicu (Chef de cuisine) , 24 februarie 2015

      Buna, fetelor! Multumesc de atentionare! Laptele se adauga odata cu apa. Am facut corecturile! Spor la treaba :)

    • Andra Măceşanu , 23 februarie 2015

      si laptele pt ce este?

    • Nina Macovei , 23 februarie 2015

      Laptele la ce foloseste?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 20 min

10 voturi

Ingrediente

  • 50 g drojdie
  • faina cat cuprinde (~ 1 kg)
  • 1 cana apa calda
  • 1 cana lapte caldut
  • 1 lingurita sare
  • Seminte de susan
  • chimen
  • rozmarin
  • oregano
  • Pentru decorat: cateva masline
  • 1 rosie
  • 1 ardei gras
  • Ulei de masline

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Aura

Foarte bune lipiile.

Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu nuca ,fulgi de migdale si halva