autor:

Truedelights

» » Aluaturi si Foietaje

Macinici

Autor: Truedelights (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 09 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Truedelights (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 09 martie 2011

Ingrediente
Ingrediente pentru macinicii fierti: 250g faina, 120g apa, un praf de sare, 200-250g zahar, esenta de rom, scortisoara, coaja rasa de lamaie, nuci macinate.

Dificultate: Redusa Timp: 1h

22 voturi

Mod de preparare

Pe 9 martie ortodocsii ii praznuiesc pe cei 40 de mucenici de la Sevastia martirizati pentru credinta lor. Specific acestei zile este obiceiul ca toate gospodinele din Romania sa prepare macinici. Acestia, in functie de fiecare zona a tarii, se mai numesc si mucenici, bradosi, sfintisori sau brandusi.
Modul de preparare difera si el de la o zona la alta. Specifici Moldovei sunt mucenicii din aluat dospit, care se coc in cuptor, iar in partea de sud, sunt mai des intalniti macinicii fierti, facuti din aluat nedospit. Ca sunt copti sau fierti, macinicii sunt mici colacei in forma de opt, pe cat de simpli pe atat de deliciosi, bucataria romaneasca fiind remarcabila prin insasi simplitatea ei.

Macinici fierti-ca la Buzau
Mod de preparare:
Din faina, apa si sare se framanta un aluat elastic din care se modeleaza forme de opt foarte mici. Se pune un vas cu 2 l apa la fiert; cand aceasta da in clocot se introduc macinicii si se fierb pana cand se ridica la suprafata. Spre sfarsitul fierberii se adauga zahar, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si nuci- toate dupa gust. Pentru o aroma deosebita, inainte de a fi adaugate, nucile se taie in bucati mai mici si se coc in cuptor. Macinicii se pot fierbe imediat dupa ce se modeleaza sau se pot lasa la uscat de pe o zi pe alta.

Mucenici copti-ca la Moldova
Acestia se fac din aluat dospit, simplu sau din aluat de cozonac, atunci cand sarbatoarea nu este in post.
Ingrediente pt. aluat de cozonac: 500 g faina, 200 ml lapte, 2 oua, 1 lingurita sare, 75g zahar, 25 g drojdie, 50 ml ulei, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie.
Ingrediente pt. aluat simplu: 500 g faina, 230 ml apa calduta, 1 lingurita sare, 75 g zahar, 25 g drojdie, 50 ml ulei, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie.
Mod de preparare pt. ambele cazuri: Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini; se lasa apoi la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se modeleaza colacei in forma de opt, mai mari si se pun in tava (cei „de dulce”se ung deasupra cu ou) si se coc in cuptor 25-30 min. Cand se scot se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata, scortisoara si zahar vanilat- toate adaugate dupa gust.

Indiferent pentru care varianta veti opta, va urez pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Macinici" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac impletit cu mac

Cozonac impletit cu mac

Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute. Din toate ingredientele

6 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
PLACINTE

PLACINTE

Se cerne faina in care se face o adincitura in care se pun cele 2 galbenusuri, iaurtul, uleiul sarea

7 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Truedelights

    Truedelights (Chef de cuisine) , 11 martie 2011

    Multumesc mult tuturor! Va servesc cu mare drag! :)

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 10 martie 2011

    Eu vreau unul copt...se poate ? Felicitari ! *****

  • mia

    mia (Chef de cuisine) , 09 martie 2011

    Foarte frumos descris.....felicitari*****

    • sorina gabriela

      sorina gabriela (Chef de cuisine) , 09 martie 2011

      Felicitari si dau *****. Frumos expusi,frumos explicat si yamy ,yamy de gustosi.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

22 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru macinicii fierti: 250g faina
  • 120g apa
  • un praf de sare
  • 200-250g zahar
  • esenta de rom
  • scortisoara
  • coaja rasa de lamaie
  • nuci macinate.

Raporteaza reteta

Retete
de Truedelights
Ratza pe varza

Ratza pe varza

Varza se toaca marunt si se freaca cu sare. Ceapa tocata si un morcov ras se inabusa in putin ulei

5 voturi    7 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Piersici

Piersici

Se amesteca bine zaharul cu uleiul , apoi se adauga restul ingredientelor si rezulta o coca moale

12 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Bombite cu visine

Bombite cu visine

Se pun pe foc apa cu zaharul si cacaua si se dau in clocot. Se lasa sa se raceasca. Biscuitii se

15 voturi    6 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Truedelights (Chef de cuisine)

Multumesc mult tuturor! Va servesc cu mare drag! :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Reţetă de preparare a papanaşilor Reţetă de preparare a papanaşilor

Se amesteca branza de vaci cu faina, grisul, zaharul, ouale si praful de copt si se framanta foarte bine. Dupa ce s-a framantat, se

6 voturi    2 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
mamaliguta rapida