autor:

autor

» » Aperitive

Mamaliga de cartofi - reteta bucovineanca

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Ingrediente
2 kilograme de cartofi, o cupa de faina de porumb (malai)

Dificultate: Redusa Timp: 1h

86 voturi

Mod de preparare

Se fierb cartofii ca pentru piure.
Cand sunt bine fierte se varsa ¾ din apa.
Se toarna faina peste cartofi si se piseaza si amesteca continuu pana fierbe si faina.

Sugestii pentru \"utilizare\":

1. se poate manca cu orice care se potriveste cu mamaliga \"clasica\".
2. Combinatia mea preferata: iei o lingurita de unt si o topesti, prajesti in ea cozi de hagime de munte (chives), dupa care topesti in amestec un pumn de branza de oi; daca te tine cureaua, la amestecul rezultat adaugi carne de porc afumata si pastrata in untura pentru cel putin 3 luni; si ca sa nu-ti cada greu (ceea ce nu e improbabil daca nu vii de la cosit sau de la butuci!) mai tragi cate o gura de lapte acru (iaurt). Neaparat de oaie!
3. Daca mai ramane mamaliga, sau daca te-a invatat cineva, mamaliga care a ramas o pui la rece in beci, acoperita cu stergar. A doua zi (musai!), o scoti si o tai felii (2 cm latime). Bagi butulani la soba sa se-ncinga si coci feliile pe plita, intai pe o parte, si apoi pe alta. Cand mamaliga capata o coaja caramizie-aurie, o iei si o pui pe o farfurie pe pe fundul careia ai asezat cateva felii de unt si cateva felii de cas de la barbânt, â (Pardon! Adica burduf! Iar am dat-o pe a mea!). Casul la barbânt, â e ceva care nu are egal printre branze: cand framanti branza cu sare s-o pui la barbânt, â, pui intai un strat de branza framantata, apoi o felie de cas, si tot asa ca la un tort (in Bucovina: o torta).
Si dupa jumatate de an ai casul: mult superior parmezanului daca baciul e bun branzar! Dupa ce se topeste untul te poti apuca de treaba! Adica de mancat! Nu uita laptele acru. La mama acasa de multe ori inlocuiam iaurtul cu gogosari murati. Dar nu va sfatuiesc sa incercati! Decat daca stiti reteta de la mine! Altfel e crima!

autor: Liviu Giosan ot Vama, Giudetul Câmpulungului

Si - pentru savoarea limbajului bucovinean - iata si versiunea \"netradusa\"....


Mamaligâ di barabuli

2 kili giumatati di barabuli, uo cupâ di fainâ di papusoi

Sâ fierbg barabulili ca la barabuli pchisati.
Cân’ sân’ gata di pchisat, sâ varsâ apa pi tri sferturi.
Sâ toarnâ faina pisti barabule, si sâ pchiseazâ si amiesticâ pânâ ii fiarta si faina.
Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliga de cartofi - reteta bucovineanca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive
Ciuperci cu cartofi si oua

Ciuperci cu cartofi si oua

Cartofii se spala şi se fierb în coajă. Ciupercile se spală, se taie felii şi se călesc în

6 voturi    5 comentarii
1h
Aperitive
Ciuperci Umplute

Ciuperci Umplute

Curatam ciupercile, le spalam si le punem la scurs. Separat tocam coditele ciupercilor, ceapa, usturoiul,

7 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1h

86 voturi

Ingrediente

  • 2 kilograme de cartofi
  • o cupa de faina de porumb (malai)

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

101 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive

Placinta cu varza calita (varzari) Placinta cu varza calita (varzari)

Din faina, lapte, ou, drojdia activata cu sare si zahar, se framanta un aluat. Aluatul se lasa la dospit, iar in timpul acesta se caleste

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Briose aperitiv Briose aperitiv

Ouale se bat bine si se amesteca cu uleiul si laptele, peste care se adauga cascavalul taiat cubulete si ardeiul taiat fideluta. Se

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Cosulete de linte cu guacamole