Se curata carnea de pielite.
Inainte de a trece la modul de preparare a spanacului, sa facem totusi o mica introducere. Despre beneficiile spanacului, s-a scris si s-a vorbit mult, dar, e posibil ca multi dintre noi sa nu cunoastem ca aceasta planta simpla, pe care o avem toti la indemina, proaspata sau congelata, nu inceteaza sa-si dezvaluie beneficiile. Spanacul nu este doar una dintre cele mai bune surse de antioxidanti ci si una din legumele care au capacitatea de a imbunatăti functiile congnitive si vederea. Aceasta leguma cu frunze verzi este bogată in fier, calciu, magneziu, acid folic, mangan, vitamine precum A, C si K. Potrivit studiilor, nutrientii din spanac - in special flavonoidele- stimulează funcţiile creierului, imbunatatesc vederea si chiar lupta cu anumite tipuri de cancer. Sicateva informatii despre carnea de miel pe care o vom gati cu spanac. La noi, si in general in majoritatea tarilor arabe, se consuma in cantitate mare carnea de miel, capra sau ied. Dupa unele studii, specialistii spun ca atat carnea de ied cat si cea de miel ar fi mai saraca in colesterol, chiar si fata de carnea de pui si fara piele. Asta pentru ca iedul nu asimileaza grasimea in muschi, asa cum se intimpla in cazul vitei sau porcului, ci se depune in exterior, ceea ce face ca acele parti sa fie usor eliminate la sacrificare. Carnea de vita, considerata una dintre cele mai sanatoase alimente, contine de doua ori mai multe grasimi decat cea de ied, iar porcul de trei ori. Pe de alta parte, puiul are aceeasi cantitate de grasimi insa are mai multe calorii si grasimi saturate. Eu am ales carnea de miel (partea din spate), care e mult mai sanatoasa si bogata in minerale si proteine, dar si faptul ca este mai slaba.
Cum procedam: Se curata carnea de pielite, se spala, se taie bucati nu prea mici. Eu am gatit in oala sub presiune, pentru ca este mult mai rapid, si nu necesita atat de mult timp. Se incinge uleiul de masline intr-o oala (in cazul meu oala sub presiune) si se caleste putin ceapa si jumatate din cantitatea de usturoi, care au fost in prealabil taiate marunt. Dupa ce s-au calit, se adauga carnea si se lasa sa se prajeasca timp de 5 minute, dupa care se adauga foile de dafin, boabele de cardamom, sare, piper, dupa gust si la sfarsit apa calduta. Cantitatea de apa pe care o adaugam, trebuie sa acopere bine continutul din oala (aprox.1,5 l). Din momentul cand a inceput sa fiarba, lasam aprox.15 minute, timp dupa care carnea este gatita. Oala se va deschide dupa ce s-a racit bine, si se poate rasturna intr-o alta oala.
Intre timp, vom pregati spanacul. Il curatam bine si il spalam in mai multe ape, apoi se lasa putin la scurs intr-o strecuratoare, dupa care il vom taia nu prea marunt. Daca a fiert carnea, o vom scoate din oala sub presiune si o vom pune intr-o alta oala in care vom pregati mancarica noastra. Supa obtinuta de la carne, se va strecura inainte de a o adauga peste carne, apoi o vom pune in oala. Daca vi se pare ca supa este prea multa, o adaugati in 2 etape. Puneti 3 parti din supa, apoi adaugati spanacul, lasand sa fiarba la foc mic, nu prea mult, ca sa nu-si piarda din proprietăţile lui. Ar fi bine sa urmariti si pozele facute pe etapele de lucru, ca sigur va vor fi de folos. Daca simtiti ca mai este nevoie de apa, adaugati restul de supa, oricum in final, trebuie sa obtineti o mancarica putin mai lichida si nu scazuta. Dupa 5 minute, vom adauga nautul, invartim bine si mai lasam cateva minute, timp in care vom praji usturoiul ramas, taiat rondele, iar dupa ce s-a rumenit bine, il vom adauga in oala cu spanac. Daca va place mancarea cu mai mult sos, adaugati mai mult lichid si nu lasati sa scada foarte mult. In felul asta, am finalizat cu delicioasa mancarica de spanac, care poate fi servita alaturi de o garnitura de orez, sau cu paine. Noi de obicei o servim cu garnitura de orez (si de aceea preferam sa fie mai mult sos), avand un gust deosebit de bun. La servire, nu ne va lipsi lamaia, care ii va da un gust placut spanacului, dar si ardeiul iute, insa puteti sa serviti si cu orice altceva doriti. Este o mancare foarte sanatoasa si nu necesita nici prea mult timp si nici foarte multe ingrediente.
Pofta buna!
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii