autor:

Ady

» » Aluaturi si Foietaje

Masala Dosa (lipii umplute cu cartofi)

Autor: Ady (Chef de cuisine)   
   Specific: 

India


    Reteta postata pe: 19 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ady (Chef de cuisine)   
Specific:  

India


Reteta postata pe: 19 iulie 2011

Ingrediente
175 g faina alba (nu pentru patiserie!), 100 g faina de malai, 2 ardei iuti rosii maruntiti, 2 oua, 2 lingurite zahar, 4 linguri cocos ras, 6 linguri ulei (de floarea soarelui), 1 lingurita garam masala, 50 g unt, 4 cartofi mari, patrunjel verde, sare., (Reteta originala se face din faina de orez si naut pisat - inaccesibile pentru multi dintre noi. De aceea am sa va impartasesc reteta "acomodata" la conditiile autohtone, fara sa diminuez mult din savoarea acestui preparat delicios.),

Dificultate: Redusa Timp: 1h 10 min

6 voturi

Mod de preparare

Din faina alba si cea de malai, oua, 1 ardei iute maruntit, sare si zahar facem un aluat ca pentru clatite. Lasam sa se intrepatrunda circa 30 minute la cald, apoi, in ulei incins, prajim lipiile (mai groase decat clasicele clatite). Intre timp punem cartofii in coaja la fiert, ii curatam si pasam. Dupa racire adaugam cocosul ras, celalalt ardei iute tocat marunt si putina apa calduta. Topim untul, calim amestecul de garam masala si adaugam piureul de cartofi. Daca este prea gros, mai punem putina apa calda. Dupa primul clocat stingem focul. Umplem fiecare dosa (clatita/lipie) cu budinca de cartofi, rulam si prajim in putin ulei, pana prinde o crusta crocanta. Servim imediat cu sos de iaurt picant, chutney sau pasta iute de tomate.



Sfat: daca nu dispuneti de foarte mult timp, puteti pregati piureul de cartofi si dosa (clatitele) anticipat. Rulourile se pastreaza la frigider si 2-3 zile, dar, trebuie sa le acoperiti cu folie de aluminiu.



Sugestie: in cazul in care nu dispuneti de garam masala, puteti inlocui acest amestec de mirodenii cu 1 lingurita chimen, praf de chilli si foi de dafin, pudra de scortisoara si cuisoare, boabe de mustar si putin curry. Acestea vin calite in tigaie, apoi se arunca untul si masa de cartofi cu cocos.



Recomandare: puteti sa innobilati aceste dosa (clatite) cu boabe de mazare si porumb, putine arahide sau fistic, dar, fara sa apelati la mezeluri sau orice produse de sorginte animala. Chiar si cei mai carnivori vor savura acest aperitiv cald!
Daca ti-a placut reteta noastra "Masala Dosa (lipii umplute cu cartofi)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine semi

Paine semi

Painea am facut-o la masina de paine si am pus ingredientele in urmatoarea ordine: - apa - sarea -

5 voturi    4 comentarii
3h 50 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac floare de post

Cozonac floare de post

Dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm

5 voturi    3 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Aism Invingatorii , 18 decembrie 2013

    minunata reteta si sfaturi care pica tare bine

  • Fara foto

    Adrian Vantiu , 15 octombrie 2013

    minunata reteta si sfaturi care pica tare bine

  • Fara foto

    Petronela Paraschiv , 15 octombrie 2013

    multumesc pentru reteta

    • Ady

      Ady (Chef de cuisine) , 21 iulie 2011

      Lia draga, multumesc pentru aprecieri! pentru ca mi-ai insuflat incredere, voi mai posta cateva retete din bucataria indiana... Am inceput cu garam masala, un mixt de mirodenii indispensabil de la orice preparat culinar din gastronomia mai sus amintita...

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 21 iulie 2011

      Excelenta reteta ! Imi place descrierea amanuntita si cu siguranta am s-o incerc in curand. Multumim.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 10 min

6 voturi

Ingrediente

  • 175 g faina alba (nu pentru patiserie!)
  • 100 g faina de malai
  • 2 ardei iuti rosii maruntiti
  • 2 oua
  • 2 lingurite zahar
  • 4 linguri cocos ras
  • 6 linguri ulei (de floarea soarelui)
  • 1 lingurita garam masala
  • 50 g unt
  • 4 cartofi mari
  • patrunjel verde
  • sare.
  • (Reteta originala se face din faina de orez si naut pisat - inaccesibile pentru multi dintre noi. De aceea am sa va impartasesc reteta "acomodata" la conditiile autohtone
  • fara sa diminuez mult din savoarea acestui preparat delicios.)

Raporteaza reteta

Retete
de Ady
Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Punem foile de varza sa dea un clocot in apa cu sare, le scurgem si le rulam, lasandu-le sa se raceasca.

0 voturi    0 comentarii
3h 20 min
Mancaruri cu carne
Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Pregatesti astfel: speli conopida, o desfaci buchetele si le fierbi cam 10 minute in apa cu sare.

1 vot    1 comentariu
30 min
Aperitive
Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Preparare: din faina, oua, lapte si un varf de cutit de sare omogenizam aluatul de clatite si lasam

1 vot    5 comentarii
50 min
Aperitive cu brinza

Ady (Chef de cuisine)

Lia draga, multumesc pentru aprecieri! pentru ca mi-ai insuflat incredere, voi mai posta cateva retete din bucataria indiana... Am inceput cu garam masala, un mixt de mirodenii indispensabil de la orice preparat culinar din gastronomia mai sus amintita...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Placintele Mc Donald`s