autor:

Sidy

» » Conserve si muraturi

Muraturi asortate

Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 28 septembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 28 septembrie 2013

Ingrediente
3 kg gogonele, 1 kg castraveti, 2 verze albe mici, 1 conopida mica, 6-8 buc ardei iute colorat, 1 capatana usturoi, 2 radacini hrean, marar, frunze de telina, frunze de visin, 50 g boabe piper mozaic, 50 g boabe de mustar, 5,5 l de apa, 6 linguri sare de mare pt muraturi(grunjoasa), cimbru

Dificultate: Medie Timp: 1h 15 min

4 voturi

Mod de preparare

Spalam bine gogonelele si castravetii ,apoi ii lasam sa se scurga bine de tot.
Varza o taiem in 4 sau 6 bucati, depinde cat este de mare.
Conopida se desface in buchetele apoi se spala si se scurge.
Hreanul se curata se spala si se taie in 4 fasii.
Frunzele se spala si se lasa la scurs.
Curatam usturoiul.
Pe fundul borcanului se pun frunze de telina ,cimbru, marar, cativa catei de usturoi si o crenguta de visin.
Asezam apoi in borcan, alternativ gogonelele, castravetii, varza si conopida.
Pe marginile borcanului punem cate 2 ardei iuti si fasii de hrean.
Intr-o oala punem apa la fiert si la fiecare l/apa punem 1 lingura cu sare.Daca avem un borcan de 5 l punem 2,5 l apa, la unul de 3 l punem 1,5 l apa.Mie mi-au iesit un borcan de 5 l si doua de 3 l.Deci 11 l in total la care am pus 5,5 l de apa si 7 linguri de sare grunjoasa de mare.Lasam sa fiarba 10 minute.
In apa mai adaugam cateva frunze sa dea un clocot.Putem pune si 1-2 ardei iuti si cativa catei de usturoi.
In borcane punem cate o lingura cu boabe de piper si una cu boabe de mustar.
Dupa ce am umplut borcanele cu legume pina sus , turnam apa fierbinte peste ele.
Nu mai este nevoie sa punem cutit sub borcan( borcanele noi) pentru ca acum sticla din ce se fac borcanele , este astfel facuta, incat sa reziste la temperaturi inalte.
Punem capacul pe borcan sau legam cu celofan dublu.
Lasam sa se raceasca in pat cald pina a doua zi, cand punem borcanele la rece in beci sau in camara.
Nu va speriati daca muratura este tulbure....in cateva zile se va limpezi, daca sta la rece.
Unul din borcane l-am pus in prosoape la fiert-dunst- 15 minute , pe aragaz. Si asta pentru ca asa facea mama pe vremuri....Acum vreau sa las un borcan nefiert si unul fiert , ultimele borcane cu muraturi, sa vad daca este vreo diferenta intre ele.....
Sunt sigura ca la iarna, gogonelele vor fi mununate alaturi de o friptura bine rumenita .
Sa aveti pofta !
Daca ti-a placut reteta noastra "Muraturi asortate" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Muraturi asortate

Muraturi asortate

Pe fundul borcanelor se aseaza frunzele de telina.Peste se adauga legumele amestecate.Se pregateste

0 voturi    1 comentariu
1h
Conserve si muraturi
Muraturi asortate

Muraturi asortate

Pentru murat se aleg pepeni verzi pana la 1-2 kg si sa aiba coaja tare si sanatoasa. De aceasta data

3 voturi    4 comentarii
40 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Grigorescu Sorina , 03 octombrie 2013

    sunteti frumosi impreuna

  • Fara foto

    Micu Marcela , 30 septembrie 2013

    cele mai bune hmmmmmmm

  • COSTEO

    COSTEO (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2013

    Cele mai bune,parca fara ele nu trece iarna,cum trebuie!

    • cotizo

      cotizo (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2013

      Cele mai bune muraturi !

    • Fara foto

      Toncean Valer , 28 septembrie 2013

      Cele mai bune muraturi !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 15 min

4 voturi

Ingrediente

  • 3 kg gogonele
  • 1 kg castraveti
  • 2 verze albe mici
  • 1 conopida mica
  • 6-8 buc ardei iute colorat
  • 1 capatana usturoi
  • 2 radacini hrean
  • marar
  • frunze de telina
  • frunze de visin
  • 50 g boabe piper mozaic
  • 50 g boabe de mustar
  • 5,5 l de apa
  • 6 linguri sare de mare pt muraturi(grunjoasa)
  • cimbru

Raporteaza reteta

Retete
de Sidy
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Gogosari murati pentru iarna

Gogosari murati pentru iarna

Se curata gogosarii de cotor, se taie apoi in 4, se amesteca cu toate ingredientele si se lasa asa

224 voturi    26 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Escalop cu ciuperci

Escalop cu ciuperci

Carnea care o ai o tai felii si o bati ca si la snitel, apoi o faci cu sare si piper si o prajesti

22 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

COSTEO (Chef de cuisine)

Cele mai bune,parca fara ele nu trece iarna,cum trebuie!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Salata de varza rosie