autor:

Mihaela11

» » Dulciuri diverse

Nopti libaneze-“Layali libnan”

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 28 august 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 28 august 2011

Ingrediente
Desertul nopti libaneze sau “layali libnan”este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze –apa de flori de portocal-fistic., Foarte multe deseturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris., Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie., Si, bineinteles, este nelipsit siropul de zahar., Este un desert foarte simplu de prepaparat., Avem nevoie de :, Budinca de gris, -8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml ), -1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”), -1 lingurita granule de mastica, -8 linguri de zahar, -3 linguri apa de roze, -3 linguri apa de flori de portocal, Smantana, -2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”), -1 lingura de zahar pudra, -1 plic de zahar vanilat, Siropul de zahar(l.araba:“attar”), -1 cana de zahar brun( sau zahar tos), -3/4cana de apa, -1 lingurita suc de lamaie, -1 lingura apa de flori de portocal, Pentru decor, -1 cana de fistic zdrobit, -1 cana de nuca zdrobita, -1 cana de migdale zdrobite, -frunze de menta verde

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

10 voturi

Mod de preparare

Budinca de gris
Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pune pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.
Cand incepe sa fiarba se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra.
Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute).
Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna intr-un vas termorezitent de yena, lasand spatiu pentru stratul de smantana.
Se lasa sa se racesca cca jumatate de ora.
Smantana
Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat.
Se toarna peste budinca de gris racita complet.
Se presara cu fisticul, nuca si migdalele dupa gust.Se decoreaza cu frunze de menta proaspata si cirese confiate.
Se da la rece cel putin 5 ore.
Siropul de zahar
Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pune pe aragaz la foc mediu sic and incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie.
Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa.
Se adauga apa de flori de portocale si se lasa sa se raceasac complet, apoi se pune la frigider.
Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.
Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile.
Se portioneaza prajitura si se toarna siropul de zahar in functie de preferinta.
Multe retete de nopti libaneze au ca ingredient 2 oua, care se amesteca cu budinca dupa ce a fost luata de pe foc; eu prefer aceasta varianta.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Nopti libaneze-“Layali libnan”" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse

"Nopti libaneze in cupe-"Layali libnan"

Budinca de gris Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc

11 voturi    2 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
prajitura cu ciocolata si zmeura

prajitura cu ciocolata si zmeura

Mod de preparare: Untul, cafeaua, 80 ml apa si zaharul se pun la incalzit. Se ia de pe foc, se

3 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Soare Mariana , 09 mai 2015

    cand scap de regim o prepar si eu

  • Marian

    Marian (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2011

    ca orice reteta cu specific arabesc, este deosebita prin arome si savoare! numai un bun cunoscator al bucatariei libaneze poate face asa ceva ca la carte! feilicitari!

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 30 august 2011

    E ceva interesant şi uşor, dar trebuie să găsim aromele. Ne răsfeţi mereu.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 28 august 2011

      Asa e,E oreteta f.populara la arabi. Si eu,o fac(http://www.gustos.ro/retete-culinare/nopti-libaneze.html),dar,putin deosebit. Vreau sa incerc varianta asta,draga Mihaela.

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 28 august 2011

      Este minunat! Si noi il mancam la restaurantele libaneze din oras! Super bun!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 28 august 2011

      Mihaela am cautat granule de mastica pe net si...uite ce am gasit: http://www.pcfarm.ro/produs/3170/Extract-din-Guma-de-Mastic-–-Anti-Helicobacter-pylori

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 28 august 2011

      Dupa cum ti-am mai scris am salvat reteta la bunatatea asta. Se face usor si sunt sigura ca e delicioasa... Sa vad cu ce pot inlocui granulele de mastica .......

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 28 august 2011

      Wow, ce deliciu!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

10 voturi

Ingrediente

  • Desertul nopti libaneze sau “layali libnan”este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze –apa de flori de portocal-fistic.
  • Foarte multe deseturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris.
  • Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie.
  • Si
  • bineinteles
  • este nelipsit siropul de zahar.
  • Este un desert foarte simplu de prepaparat.
  • Avem nevoie de :
  • Budinca de gris
  • -8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml )
  • -1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”)
  • -1 lingurita granule de mastica
  • -8 linguri de zahar
  • -3 linguri apa de roze
  • -3 linguri apa de flori de portocal
  • Smantana
  • -2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”)
  • -1 lingura de zahar pudra
  • -1 plic de zahar vanilat
  • Siropul de zahar(l.araba:“attar”)
  • -1 cana de zahar brun( sau zahar tos)
  • -3/4cana de apa
  • -1 lingurita suc de lamaie
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru decor
  • -1 cana de fistic zdrobit
  • -1 cana de nuca zdrobita
  • -1 cana de migdale zdrobite
  • -frunze de menta verde

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Marian (Chef de cuisine)

ca orice reteta cu specific arabesc, este deosebita prin arome si savoare! numai un bun cunoscator al bucatariei libaneze poate face asa ceva ca la carte! feilicitari!

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Guguluf cu pudra de roscove si alune de padure