autor:

Dana Saila( Salwa Nabhani)

» » , Retete de post, Retete vegetariene

Orez Basmati cu Fidea si Fructe Uscate-reteta libaneza

Autor: Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 06 februarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 06 februarie 2010

Ingrediente
1 pahar orez basmati, 1/2 pahar de fidea foarte subtire, 1 pumn caju, 1 pumn seminte de brad, 1 pumn fistic, 1 pumn alune, 1 pumn migdale, 1 legatura de patrunjel, 2-3 linguri ulei de floarea soarelui

Dificultate: Medie Timp: 1h 15 min

6 voturi

Mod de preparare

Reteta este preparata in Liban si Palestina,aceasta fiind una dintre cele mai usor de preparat si rapide, se poate consuma ca atare, sau cu iaurt simplu, salata de castraveti cu rosii si ceapa, garnitura pentru friptura de carne..

Orezul basmati se da in 3-4 ape reci pana ce iese albeata din el, apoi se lasa 10 minute la inmuiat in apa rece.
Atentie.....spalati orezul usor cu mana, pentru ca se faramiteaza...
Cat se inmoaie orezul, puneti intr-o tigaie de teflon, cele 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui si caliti toate fructele uscate pana capata o culoare bruna. Scoateti-le pe un servet de hartie si lasati la scurs de ulei.Tot in aceiasi tigaie, caliti cu alte 3-4 linguri de ulei ,fideluta pana devine si ea bruna. Nu folositi ulei de masline, schimba gustul si inmoaie.
Intr-o oala inalta, puneti orezul scurs,1 lingurita de vegeta...nu mai adaugati sare,decat daca doriti,1 lingurita de piper negru,1 varf de scortisoara si cardamon pisat.Apoi se adauga 2 pahare de apa.

1 pahar de orez-2 pahare de apa

La foc foarte iute, se lasa sa fiarba orezul cu apa si condimentele cam 5-10 minute, apoi se adauga fideluta bruna si de mai fierbe inca 10-20 de minute,dar la foc foarte mic. Orezul este gata cand apa a scazut, orezul a crescut si fideluta este inmuiata. Gustati bobul orezului si vanturati-l un pic cu o furculita...NU cu ligura...apoi acoperiti-l inca 5 minute. Aveti grija ca acest orez fierbe repede si musai sa stati langa el....sa nu iasa...pilaf!
Apoi presati un pic deasupra orezul, si rasturnati-l pe un platou intins, adaugati fructele uscate, patrunjelul tocat marunt si ...pofta buna!

Eu daca nu am prea mult timp , tai patrunjelul cu o foarfeca de croitorie...evident folosita numai pentru bucatarie in cazul meu...
Daca ti-a placut reteta noastra "Orez Basmati cu Fidea si Fructe Uscate-reteta libaneza" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Mancare rapida de post

Mancare rapida de post

Prajesti cartofii in uleiul incins si feliile de paine pe ambele parti dupa ce s-au prajit cartofii.

6 voturi    6 comentarii
20 min
Retete vegetariene
Pizza vegetariana

Pizza vegetariana

Coca se prepara amestecand apa,drojdia,uleiul,sarea si faina cat cuprinde.Cand aluatul a crescut

4 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 28 iunie 2012

    O reteta care trebuie neaparat incercata! Merci

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 02 februarie 2011

    e o reteta grozava si a fost preluata de toate tarile arabe .De multe ori eu adaug -aici se face asa-si citeva stafide prajite usor. In Romania a fost apreciata reteta foarte mult

  • NADIA MARIA

    NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 08 iulie 2010

    Ce bun e orezul asa pregatit. Eu pun orezul peste "fideluta" prăjită și îl prăjesc și pe el puțin, apoi adaug apa sau supa de carne și le las sa fiarbă pana ce scade apa si fără sa-l amestec deloc. Chiar dacă se prinde puțin de cratița nu are nimic, dar sa nu se ardă clar. Acest orez il amestec cu linte, naut si adaug un sos de rosii cu usturoi, sau cu carne fiarta si paine arabeasca(lipi) prajita in unt . O bunatate.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      Cred ca este super !

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Ahaaaaaaaa...de asta-mi esti ?? Multumesc frumos pentru reteta...sigur am sa o testez si pe aceasta !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 15 min

6 voturi

Ingrediente

  • 1 pahar orez basmati
  • 1/2 pahar de fidea foarte subtire
  • 1 pumn caju
  • 1 pumn seminte de brad
  • 1 pumn fistic
  • 1 pumn alune
  • 1 pumn migdale
  • 1 legatura de patrunjel
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Saila( Salwa Nabhani)
Mujaddara(reteta libaneza) buna pentru post

Mujaddara(reteta libaneza) buna pentru post

Se pune graul la inmuiat cu apa rece cat sa il acopere(acesta se va umfla si va absorbi apa). Intre

21 voturi    13 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cozonacul mamei

Cozonacul mamei

Cu 2-3 ore innainte de a incepe prepararea aluatului, musai sa aveti pregatite toate ingredientele

6 voturi    14 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje
Tort Lorivecina

Tort Lorivecina

Portocalele se dau prin razatoarea mica,cu tot cu coaja, se adauga nuca,zaharul,apa si se pun pe

8 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Torturi

Lucia (Chef de cuisine)

O reteta care trebuie neaparat incercata! Merci

Adauga reteta
Retete

din Retete vegetariene

Fasole galbena cu legume Fasole galbena cu legume

In vasul cu ulei si 2 cesti cu apa se pun ceapa taiata marunt, morcovul rondele si dovlecelul cubulete; dupa ce s-au inmuiat putin,

0 voturi    0 comentarii
1h
Delicii de post de la bloggeri
Ciorba de vara cu dovlecel Ciorba de vara cu dovlecel

Se curata morcovul si se da pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se curata si se cresteaza in doua. Telina se curata si se spala. Intr-o

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Paste, cu ceapa verde si ciuperci