Orez cu fenicul si telina la cuptor

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Ingrediente

  • 300 g orez
  • 200 g cascaval
  • 100 ml smantana dulce
  • 3 bulbi de fenicul
  • 5-6 tulpini de telina verzi
  • 1 lingura chimen
  • 1 lingura anason
  • 2 lingurite de sare
  • 1/2 lingurita piper alb
  • 100 g unt.

Mod de preparare

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam bine feniculul si telina si le punem la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Se fierb cam 30-40 de minute, apoi sa strecoara apa si se lasa legumele la racit.

Punem la fiert orezul cu putina sare, o lingura de anason stelat si 1 lingura de chimen. Se fierbe cam 30 de minute, apoi sa lasa in oala cu focul stins cam 15 minute sa se umfle. Apa pe care am pus-o peste orez trebuie sa fie de 3 ori cat orezul, adica sa acopere orezul cam cu 2 palme. Radem cascavalul pe razatoarea mare, intr-un bol separat.

Cand orezul s-a linistit, strecuram apa, daca a mai ramas. Tapetam un vas termorezistent sau o tava mai mare cu unt, apoi asezam straturile astfel:

Punem cu o lingura orezul in strat de 3-4 cm, apoi punem cateva cubulete de unt ici-colo, adaugam jumatate din cascavalul ras, apoi jumatate de legumele taiate la grosime de 2-3 cm, presaram putin piper alb peste ele, apoi iar un strat de orez, cubulete de unt, cascaval, legume, putin piper. La sfarsit punem orezul ramas, cubulete de unt, presaram frunzele mici de fenicul si telina spalate si taiate marunt.

Frecam smantana cu 3-4 linguri de apa rece si o turnam uniform peste compozitie, astfel incat sa ajunga peste tot. Punem vasul la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 20-30 de minute. Se serveste cald, dar e bun si rece. Este un preparat foarte gustos, consistent si usor de digerat.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor