autor:

Shari

» » , Aluaturi si Foietaje, Paste si pizza

Paine floarea-soarelui

Autor: Shari (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 noiembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Shari (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 25 noiembrie 2009

Ingrediente
- faina –cca 800 gr (daca mai e nevoie la framantat, mai adaugati), -2 oua intregi, -lapte caldut -250 ml, -ulei -125 ml, -susan, -mac, -2 lingurite de sare, -1 lingurita de zahar, -40 gr de drojdie proaspata

Dificultate: Medie Timp: 2h

38 voturi

Mod de preparare

Ca imagine de ansamblu, va spun ca aceasta painica este alcatuita din 3 parti:2 randuri de petale si mijlocul.
Se framanta bine,bine aluatul …..aici eu am trisat, am pus mixerasul cel cuminte sa faca treaba in locul meu, pret de vreo 20 minute…..saracutul nu s-a impotrivit, nu s-a plans si, pentru ca nu a facut nici un scandal, l-am oprit la fiecare 5 minute sa-si mai odihneasca motorasul…Dupa ce il framantam , lasam aluatul la dospit o ora apoi il taiem in 2 parti egale.

Prima o impartim in 5 mingiute egale (si reprezinta randul exterior de petale), iar a doua o impartim in 6, dintre care una putin mai mare ca celelate 5.Cele 5 reprezinta randul interior de petale, iar cea de-a 6-a, mijlocul.

Repet, primele 5 mingiute din prima jumatate reprezinta 5 foi pe care le intindem cu facaletul si le le suprapunem , si care formeaza exteriorul painii, adica primul rand de petale.
Celelalte 5 mingiute reprezinta alte 5 foi, putin mai mici, tot suprapuse, pe care le asezam una peste cealalta si care formeaza al doilea rand de petale, cel dinspre interior spre exterior.
Mingiuta a 6-a, care este mai mare decat cele 5, reprezinta inima painicii, si o asezam tocmai la sfarsit.
Si acum sa va explic procedeul.
Pentru randul exterior de petale, intindem cele 5 foi in forma rotunda si le suprapunem intr-o tava mare, plata, fara margini, si pe care am pus hartie de copt.
Deci, punem prima foaie, o ungem cu unt topit sau margarina, apoi punem peste ea a 2-a foaie, o ungem, si tot asa , pana la a 5-a, pe care o facem putin mai mare decat celelalte 4, ca sa le acopere cand o intindem peste ele.Cea-a de-a 5- a foaie nu se unge.

In colajul acela de poze unde am inserat diferite etape de preparare, a 9-a fotografie arata cele 5 foi suprapuse, cu ultima mai mare decat celelate 4.Cu un cutit bine ascutit facem 4 taieturi incepand de la 1, 2 cm de la marginea foilor (poza 10).Apoi, cu atentie, luam fiecare petala si o rasfrangem spre exterior (poza 11).Acesta e primul rand de petale, cel din exterior.

Pentru cel de-al doilea rand , repetam operatiunea, cu diferenta ca de data asta foile sunt mai mici, ca sa incapa in interiorul primului rand de petale.Suprapunem cele 5 foi, dupa ce le ungem pe fiecare, iar a 5–a o facem mai mare , ca sa le acopere pe celelalte 4, si nu o ungem (foto 14).Cu grija, luam foile si le asezam in interior.Facem si aici 4 taieturi, dar sa fim atenti ca fiecare linie (taietura) sa vina la jumatatea fiecarei petale exterioare (foto 16).La fel, luam petalele obtinute si le rasfrangem spre exterior, astfel incat sa vina intre petalele randului exterior.Nu ne mai ramane decat sa umplem mijlocul painicii cu cea de-a 6 mingiuta.Amestecam un galbenus de ou cu putin lapte ,ungem painica, apoi presaram susan pe petale si mac in mijloc(sau chimen).
Dam painica la cuptor pentru cca 1 ora .
Pentru ca am framantat-o la mixer destul de mult, aluatul a iesit foarte fin iar gustul a fost unul exceptional!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine floarea-soarelui" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Paste si pizza
Paine Floarea Soarelui

Paine Floarea Soarelui

Aluatul il pregatim in vasul robotului, in care punem pentru inceput laptele caldut, uleiul, sarea

3 voturi    0 comentarii
3h 15 min
Retete de Pasti
Paine floarea soarelui

Paine floarea soarelui

Desi imi lipsesc fotografii din timpul procesarii care ar fi indispensabile in cazul unei astfel

14 voturi    19 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Habana

    Habana (Chef de cuisine):

    Am facut si eu aceasta minunatie de paine....cu care am incantat ochii lumii! ...si din acelasi aluat am mai facut si alte forme

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 06 noiembrie 2012

    Felicitari!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2012

    Foarte reusita! Fac si eu des paine, insa simpla.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Tare bine mai arata painica ta...A ajuns mirosul de paine proapata pana la mine!!!

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Ce bine arata si ce buna trebuie sa fie.

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Painica asta miroase pana aici...

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Arata super!

    • Fara foto

      Shari , 15 decembrie 2009

      Multumesc, Cely!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      FELICITARI! FELIITARI!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

      foarte frumos!

    • flory avram

      flory avram (Chef de cuisine) , 25 noiembrie 2009

      si eu fac paine in casa dar nu am rabdarea ta,te felicit pentru prezentare!

    • Fara foto

      Lia (Chef de cuisine) , 25 noiembrie 2009

      Preferata mea ;)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

38 voturi

Ingrediente

  • - faina –cca 800 gr (daca mai e nevoie la framantat
  • mai adaugati)
  • -2 oua intregi
  • -lapte caldut -250 ml
  • -ulei -125 ml
  • -susan
  • -mac
  • -2 lingurite de sare
  • -1 lingurita de zahar
  • -40 gr de drojdie proaspata

Raporteaza reteta

Retete
de Shari
Sarmale in dovleac

Sarmale in dovleac

Dupa ce am amestecat carnea cu condimentele si orezul, am taiat frunzele de varza in 3, 4 bucati,

38 voturi    5 comentarii
4h 10 min
Mancaruri cu carne
Papanasi

Papanasi

Am amestecat totul bine si am lasat sa se odihneasca vreo 10 minute. Am format gogosele mai mari

41 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de boeuf

Salata de boeuf

Cantitatile le hotaraste fiecare, unuia ii place cu mai multe acrituri, altuia mai dulce etc. Desi

43 voturi    11 comentarii
1h 10 min
Salate de legume

Cely Snijec (Chef de cuisine)

Felicitari!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Paste si pizza

Paste cu ton si dovlecel Paste cu ton si dovlecel

Punem apa si sare la fiert intr-o oala, cand incepe sa fiarba, adaugam pastele ,lasam sa fiarba timpul indicat pe ambalaj. Intr-o

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tortelloni cu sos de patlagele galbene Tortelloni cu sos de patlagele galbene

Se fierb tortelloni dupa intructiunile de pe ambalaj, se clatesc cu apa rece si se lasa pret de cateva minute, la scurs, in strecuratoare. Se

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Lasagna traditionala cu ciuperci