Paine graham coapta in vasul roman

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie
Paine graham coapta in vasul roman

Ingrediente

  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • 375 gr faina graham (sau integrala)
  • 275 gr faina neagra (1250)
  • 50 gr faina normala pentru maia
  • 450 ml apa
  • 30 ml ulei de masline
  • 15 gr drojdie normala (appx 1/3 cub)
  • 1 lingurita de miere (sau zahar)
  • 1 ou
  • 75 gr seminte dovleac, floarea soarelui si susan (appx. 25gr din fiecare)
  • 1 lingurita de sare

Mod de preparare

Va asigur ca dupa ce veti face pentru prima data painea in vasul roman, nici nu va veti mai gandi sa o coaceti altfel. Iese desebita, ca o paine coapta pe vatra!

1. Se pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de apa si se pun la fiert. Cand apa clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu cele 50 gr de faina pentru maia. Se lasa putin la racit. Se amesteca separat drojdia cu o lingurita de miere pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in faina oparita cu apa. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

2. Se cern cele doua tipuri de faina.

3. Se pun in cuva masinii, in aceasta ordine: apa ramasa, praful de sare, uleiul de masline, oul, semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.

4. Se programeaza masina doar pentru framantare si dospire. La masina mea Orion este programul 6. Dureaza 1 ora si 50 de minute. Eu mai las painea 10-20 de minute in aparat, Apoi se scoate cuva din aparat si se rastoarna aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina. I se da forma dorita si se aseaza in vasul roman. Se acopera cu folie alimentara si se mai lasa la dospit 30-45 minute. Apoi se pune capacul si se baga la cuptorul preincalzit. Pentru aceasta dospire eu dau drumul la aragaz sa se preincalzeasca si pun vasul deasupra aragazului.

5. Se coace aproximativ o ora. Dupa 40 de minute se da la o parte capacul vasului ca sa se rumeneasca frumos painea. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se racesca putin in vas, timp in care se acopera cu un servet curat de bucatarie. Apoi se scoate pe un gratar si se lasa pana se raceste complet.

6. Dupa ce s-a racit eu o invelesc in folie alimentara ca sa se pastreze cat mai bine. Se poate pune si intr-o punga de plastic. Se taie numai cu cutitul special pentru paine. Uneori, ca sa ne fie mai usor cand o servim, dupa ce s-a racit, eu o tai felii subtiri si apoi o ambalez. Se poate pastra si la congelator daca o inveliti bine in plastic.

Nota: Vasul roman se pregateste ca pentru oricare alta reteta, adica se pune in chiuveta, cu capacul rasturnat, se umple cu apa si se lasa sa curga un fir subtire de apa timp de 15-20 de minute inainte de a se folosi. Pentru paine, inainte de a se pune aluatul la ultima dospire, se sterge usor si se presara baza si lateral cu faina.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Reteta simpla si delicioasa de tortilla spaniola. Afla cum sa prepari rapid aceasta mancare traditionala spaniola cu...

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat
Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise