autor:

Cris

» » Aluaturi si Foietaje

Paine graham coapta in vasul roman

Autor: Cris (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 februarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Cris (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 februarie 2013

Ingrediente
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei., , 375 gr faina graham (sau integrala), 275 gr faina neagra (1250), 50 gr faina normala pentru maia, 450 ml apa, 30 ml ulei de masline, 15 gr drojdie normala (appx 1/3 cub), 1 lingurita de miere (sau zahar), 1 ou, 75 gr seminte dovleac, floarea soarelui si susan (appx. 25gr din fiecare), 1 lingurita de sare

Dificultate: Medie Timp: 5h

5 voturi

Mod de preparare

Va asigur ca dupa ce veti face pentru prima data painea in vasul roman, nici nu va veti mai gandi sa o coaceti altfel. Iese desebita, ca o paine coapta pe vatra!

1. Se pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de apa si se pun la fiert. Cand apa clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu cele 50 gr de faina pentru maia. Se lasa putin la racit. Se amesteca separat drojdia cu o lingurita de miere pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in faina oparita cu apa. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

2. Se cern cele doua tipuri de faina.

3. Se pun in cuva masinii, in aceasta ordine: apa ramasa, praful de sare, uleiul de masline, oul, semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.

4. Se programeaza masina doar pentru framantare si dospire. La masina mea Orion este programul 6. Dureaza 1 ora si 50 de minute. Eu mai las painea 10-20 de minute in aparat, Apoi se scoate cuva din aparat si se rastoarna aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina. I se da forma dorita si se aseaza in vasul roman. Se acopera cu folie alimentara si se mai lasa la dospit 30-45 minute. Apoi se pune capacul si se baga la cuptorul preincalzit. Pentru aceasta dospire eu dau drumul la aragaz sa se preincalzeasca si pun vasul deasupra aragazului.

5. Se coace aproximativ o ora. Dupa 40 de minute se da la o parte capacul vasului ca sa se rumeneasca frumos painea. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se racesca putin in vas, timp in care se acopera cu un servet curat de bucatarie. Apoi se scoate pe un gratar si se lasa pana se raceste complet.

6. Dupa ce s-a racit eu o invelesc in folie alimentara ca sa se pastreze cat mai bine. Se poate pune si intr-o punga de plastic. Se taie numai cu cutitul special pentru paine. Uneori, ca sa ne fie mai usor cand o servim, dupa ce s-a racit, eu o tai felii subtiri si apoi o ambalez. Se poate pastra si la congelator daca o inveliti bine in plastic.

Nota: Vasul roman se pregateste ca pentru oricare alta reteta, adica se pune in chiuveta, cu capacul rasturnat, se umple cu apa si se lasa sa curga un fir subtire de apa timp de 15-20 de minute inainte de a se folosi. Pentru paine, inainte de a se pune aluatul la ultima dospire, se sterge usor si se presara baza si lateral cu faina.
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine graham coapta in vasul roman" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Taietei de casa

Taietei de casa

Se bate oul cu un praf de sare si apoi se adauga usor faina. Se framanta bine aluatul , se intinde

2 voturi    3 comentarii
15 min
Aluaturi si Foietaje
Foietaj cu visine,banane si lichior de cocos

Foietaj cu visine,banane si lichior de cocos

Visinele spalate si desamburite se pun la fiert cu un pic de apa si zahar. Se lasa sa fiarba un pic

6 voturi    2 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

5h

5 voturi

Ingrediente

  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • 375 gr faina graham (sau integrala)
  • 275 gr faina neagra (1250)
  • 50 gr faina normala pentru maia
  • 450 ml apa
  • 30 ml ulei de masline
  • 15 gr drojdie normala (appx 1/3 cub)
  • 1 lingurita de miere (sau zahar)
  • 1 ou
  • 75 gr seminte dovleac
  • floarea soarelui si susan (appx. 25gr din fiecare)
  • 1 lingurita de sare

Raporteaza reteta

Retete
de Cris
Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Pregatiti o forma rotunda cu inel detasabil, pentru tort, tapetand-o cu hartie de copt si incalziti

26 voturi    6 comentarii
2h
Torturi
Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Acest tort m-a uimit pur si simplu! Nu am crezut ca va creste atat de frumos deoarece nu contine

108 voturi    19 comentarii
1h
Torturi
Clatite si Pancakes de Ziua Indragostitilor

Clatite si Pancakes de Ziua Indragostitilor

Pentru ca nu puteam lasa asa o zi importanta sa treaca fara sa o punem cumva in evidenta, si pentru

13 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti scotieni facuti in casa