Va asigur ca dupa ce veti face pentru prima data painea in vasul roman, nici nu va veti mai gandi sa o coaceti altfel. Iese desebita, ca o paine coapta pe vatra!
1. Se pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de apa si se pun la fiert. Cand apa clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu cele 50 gr de faina pentru maia. Se lasa putin la racit. Se amesteca separat drojdia cu o lingurita de miere pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in faina oparita cu apa. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.
2. Se cern cele doua tipuri de faina.
3. Se pun in cuva masinii, in aceasta ordine: apa ramasa, praful de sare, uleiul de masline, oul, semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.
4. Se programeaza masina doar pentru framantare si dospire. La masina mea Orion este programul 6. Dureaza 1 ora si 50 de minute. Eu mai las painea 10-20 de minute in aparat, Apoi se scoate cuva din aparat si se rastoarna aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina. I se da forma dorita si se aseaza in vasul roman. Se acopera cu folie alimentara si se mai lasa la dospit 30-45 minute. Apoi se pune capacul si se baga la cuptorul preincalzit. Pentru aceasta dospire eu dau drumul la aragaz sa se preincalzeasca si pun vasul deasupra aragazului.
5. Se coace aproximativ o ora. Dupa 40 de minute se da la o parte capacul vasului ca sa se rumeneasca frumos painea. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se racesca putin in vas, timp in care se acopera cu un servet curat de bucatarie. Apoi se scoate pe un gratar si se lasa pana se raceste complet.
6. Dupa ce s-a racit eu o invelesc in folie alimentara ca sa se pastreze cat mai bine. Se poate pune si intr-o punga de plastic. Se taie numai cu cutitul special pentru paine. Uneori, ca sa ne fie mai usor cand o servim, dupa ce s-a racit, eu o tai felii subtiri si apoi o ambalez. Se poate pastra si la congelator daca o inveliti bine in plastic.
Nota: Vasul roman se pregateste ca pentru oricare alta reteta, adica se pune in chiuveta, cu capacul rasturnat, se umple cu apa si se lasa sa curga un fir subtire de apa timp de 15-20 de minute inainte de a se folosi. Pentru paine, inainte de a se pune aluatul la ultima dospire, se sterge usor si se presara baza si lateral cu faina.

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii