autor:

CulinaryRainbow

» » Aluaturi si Foietaje

Pâine - specialitate cu cartofi

Autor: CulinaryRainbow (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 05 decembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: CulinaryRainbow (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 05 decembrie 2014

Ingrediente
Ingrediente:, 1 kg făină ( dacă se poate de la moară ), drojdie în funcție de temperatura camerei unde dospește aluatul ( știți deja: cu cât temperatura e mai ridicată, cu atât cantitatea de drojdie e mai mică ), 1 lingură rasă cu sare de mare, 50 g ulei de măsline călduț, 5 cartofi medii pentru aluat, 10 cartofi medii pentru umplutură, apă călduță cât cuprinde

Dificultate: Medie Timp: 2h

1 vot

Mod de preparare

Cunoașteți deja pasiunea mea pentru procesul de fabricație al pâinii. Aluaturile mi se par cele mai minunate ”plastiline”; se pot modela în sute de feluri și pot face din timpul petrecut în bucătărie o activitate specială pentru mămici și copii, stimulându-le acestora din urmă creativitatea.

Azi am încercat pâine cu cartofi. O pâine mai altfel, veți vedea și de ce. :)



Pentru început fierbem cartofii în apă cu sare, între timp pregătim restul ingredientelor.

Într-un castron încăpător cernem 900 g de făină, restul o lăsăm pentru a presăra pe masa de lucru sau pentru adaos, dacă e nevoie. Cu o lingură facem un locșor unde punem drojdia dizolvată în apă călduță și uleiul. Pe margine presărăm sarea având grijă să nu ia contact direct cu drojdia.

Când s-au răcit, adăugăm cartofii rași și frământăm aluatul până devine compact, apoi lăsăm la dospit. Eu frământ mereu în vasul Tupperware și știu că aluatul e numai bun de copt atunci când sare capacul.



Odată dospit, împărțim aluatul în patru părți egale.

Pe rând, luăm fiecare bucată de aluat și o întindem cu sucitorul. Peste el presărăm câte patru cartofi rași, puțină sare și piper.

Rulăm ca și la cozonac, apoi prindem toate cele patru capete și le împletim.

Eu am mutat pâinea în tavă, pe hârtia de copt, după ce am împletit-o. Voi puteți s-o împletiți direct în tavă.

Am copt pâinea timp de aproximativ o oră și jumătate la 180 de grade și am tăiat-o imediat după ce-am scos-o din cuptor. :) N-am mai avut răbdare să se răcească.



Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Pâine - specialitate cu cartofi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
placinta cu branza dulce-sarata

placinta cu branza dulce-sarata

foile de placinta se lasa la temperatura camerei. branza dulce se amesteca cu branza telemea rasa,

11 voturi    3 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

99 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Blender Profesional Oster Pro

- 300 lei
1299.99 lei
999.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h

1 vot

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 1 kg făină ( dacă se poate de la moară )
  • drojdie în funcție de temperatura camerei unde dospește aluatul ( știți deja: cu cât temperatura e mai ridicată
  • cu atât cantitatea de drojdie e mai mică )
  • 1 lingură rasă cu sare de mare
  • 50 g ulei de măsline călduț
  • 5 cartofi medii pentru aluat
  • 10 cartofi medii pentru umplutură
  • apă călduță cât cuprinde

Raporteaza reteta

Retete
de CulinaryRainbow
Shaorma... cu sănătate! :)

Shaorma... cu sănătate! :)

Am așezat lipia pe folie de aluminiu. Am întins crema de brânză, am presărat semințele, apoi

2 voturi    4 comentarii
15 min
Salate cu carne
Ciorbă rădăuțeană

Ciorbă rădăuțeană

Se pun la fiert legumele întregi, pieptul de pui și piperul boabe. Când pieptul s-a fiert, se

10 voturi    6 comentarii
3h
Borsuri si Ciorbe
Ciorbă de crap

Ciorbă de crap

Peștele se fierbe în 5 l de apă cu sare. Când acesta a fiert am scos bucățile de crap pe o

7 voturi    6 comentarii
2h
Borsuri si Ciorbe
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Reţetă de preparare a papanaşilor Reţetă de preparare a papanaşilor

Se amesteca branza de vaci cu faina, grisul, zaharul, ouale si praful de copt si se framanta foarte bine. Dupa ce s-a framantat, se

6 voturi    2 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu legume si sunca