autor:

Oana Stamate

» » Aluaturi si Foietaje

Painea de Casa a Bunicii

Autor: Oana Stamate (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Oana Stamate (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 august 2009

Ingrediente
1 kg de faina, 50gr drojdie(preferabil proaspata) sau 2 plicuri de drojdie uscata, 1 lgt sare, 1 lgt zahar, 50gr unt sau margarina buna pentru aluaturi, cam 500ml apa.

Dificultate: Redusa Timp: 2h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

1. Daca drojdia este proaspata se dizolva intr-o cana cu apa calduta(nu fierbinte ca se opareste aluatul si nu mai creste) cu o lgt de sare, una rasa de zahar si 150gr faina(cat sa se ingroase ca o crema fina). Drojdiile uscate se folosesc dupa indicatiile de pe plic. Se lasa la crescut cam 20 minute.
2. Treptat se adauga faina, apa calduta, untul sau margarina, si se framanta foarte bine, cu grija sa nu ramana cocoloase de faina(nu o sa le vreti cand o sa savurati painea!).
3. Se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini - s-ar putea sa aveti nevoie de inca 250gr de faina; se portioneaza in formele de copt(se pune aluat pana la jumatatea formei). Formele trebuiesc unse cu ulei si tapetate cu hartie sau faina.
4. Se infasa tavile intr-o patura groasa , ca sa stea la cald, si se lasa la crescut inca 1 ora.
Se va observa ca aluatul a crescut cat tava!
5. Cuptorul trebuie preincalzit, apoi se dau tavile la copt la foc potrivit inca 1 ora - 45 de minute, in functie de taria cuptorului!
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Painea de Casa a Bunicii" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Triunghiuri cu branza sau cu sunca

Triunghiuri cu branza sau cu sunca

Se desface foia de foietaj dupa dezghetare, se taie patratele, apoi se umple cu umplutura de branza,

29 voturi    14 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Paine de casa cu seminte

Paine de casa cu seminte

Se pune drojdia intr-un castron, se pune apa, zaharul si sarea si se amesteca pana se topesc ingredientele,

17 voturi    14 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

    Buna paine!Si frumoasa!

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Parca simt mirosul de paine calda!

Dificultate

Redusa

Timp

2h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 50gr drojdie(preferabil proaspata) sau 2 plicuri de drojdie uscata
  • 1 lgt sare
  • 1 lgt zahar
  • 50gr unt sau margarina buna pentru aluaturi
  • cam 500ml apa.

Raporteaza reteta

Retete
de Oana Stamate
Savarina de la ea de acasa

Savarina de la ea de acasa

1. Intr-un lighenus se pune faina si drojdia care se dizolva in putina apa calduta(eu am pus 2-3

12 voturi    3 comentarii
4h
Dulciuri diverse

flori de piatra (Chef de cuisine)

Buna paine!Si frumoasa!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Reţetă de preparare a papanaşilor Reţetă de preparare a papanaşilor

Se amesteca branza de vaci cu faina, grisul, zaharul, ouale si praful de copt si se framanta foarte bine. Dupa ce s-a framantat, se

6 voturi    2 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Saratele din faina de secara cu seminte