autor:

Oana Stamate

» » Aluaturi si Foietaje

Painea de Casa a Bunicii

Autor: Oana Stamate (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Oana Stamate (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 august 2009

Ingrediente
1 kg de faina, 50gr drojdie(preferabil proaspata) sau 2 plicuri de drojdie uscata, 1 lgt sare, 1 lgt zahar, 50gr unt sau margarina buna pentru aluaturi, cam 500ml apa.

Dificultate: Redusa Timp: 2h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

1. Daca drojdia este proaspata se dizolva intr-o cana cu apa calduta(nu fierbinte ca se opareste aluatul si nu mai creste) cu o lgt de sare, una rasa de zahar si 150gr faina(cat sa se ingroase ca o crema fina). Drojdiile uscate se folosesc dupa indicatiile de pe plic. Se lasa la crescut cam 20 minute.
2. Treptat se adauga faina, apa calduta, untul sau margarina, si se framanta foarte bine, cu grija sa nu ramana cocoloase de faina(nu o sa le vreti cand o sa savurati painea!).
3. Se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini - s-ar putea sa aveti nevoie de inca 250gr de faina; se portioneaza in formele de copt(se pune aluat pana la jumatatea formei). Formele trebuiesc unse cu ulei si tapetate cu hartie sau faina.
4. Se infasa tavile intr-o patura groasa , ca sa stea la cald, si se lasa la crescut inca 1 ora.
Se va observa ca aluatul a crescut cat tava!
5. Cuptorul trebuie preincalzit, apoi se dau tavile la copt la foc potrivit inca 1 ora - 45 de minute, in functie de taria cuptorului!
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Painea de Casa a Bunicii" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Biscuiti fluturasi

Biscuiti fluturasi

Se pune intr-un bol margarina si apoi si celelalte ingrediente amestecandu-se. Se imparte aluatul

43 voturi    51 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
mucenici moldovenesti

mucenici moldovenesti

La masina de paine, puneti ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine: lapte, apa, unt (pe care

4 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

    Buna paine!Si frumoasa!

  • cristina i.

    cristina i. (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Parca simt mirosul de paine calda!

Dificultate

Redusa

Timp

2h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 50gr drojdie(preferabil proaspata) sau 2 plicuri de drojdie uscata
  • 1 lgt sare
  • 1 lgt zahar
  • 50gr unt sau margarina buna pentru aluaturi
  • cam 500ml apa.

Raporteaza reteta

Retete
de Oana Stamate
Savarina de la ea de acasa

Savarina de la ea de acasa

1. Intr-un lighenus se pune faina si drojdia care se dizolva in putina apa calduta(eu am pus 2-3

12 voturi    3 comentarii
4h
Dulciuri diverse

flori de piatra (Chef de cuisine)

Buna paine!Si frumoasa!

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Triunghiuri cu branza sau cu sunca