autor:

tania

» » , , Aperitive cu carne, Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Parjolute moldovenesti in sos, cu garnitura de piure de cartofi

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 07 ianuarie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 07 ianuarie 2018

Ingrediente
Parjoale, 450 g carne vita, 350 g carne de miel mai grasa, 2 oua, 150 g paine, 4-5 catei usturoi, 1 cartof, 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, pesmet pentru modelat parjoalele, ulei pentru prajit, sare, piper, dupa gust, , Sos pentru parjoale, , 300 ml suc de rosii proaspat, 30 ml ulei masline, 1 lingura otet natural, 1 lingurita de zahar, 2 cepe mici, 3-4 catei usturoi, 1 lingura vegeta, 2 linguri faina, 2 linguri pasta de rosii cateva fire de busuioc verde tocat, 2-3 foi de dafin, sare, piper, , Piure de cartofi, 6 cartofi mijlocii, 100 g unt, 6 linguri lapte praf, sare, apa pentru fiert cartofii

Dificultate: Medie Timp: 1h 45 min

7 voturi

Mod de preparare

Parjoalele moldovenesti, sunt de fapt chiftelute obisnuite din carne tocata, care au tot o forma rotunda, de fapt difera de la o bucatareasa la alta. Dupa ce carnea a fost curatata de pielite si eventual zgarciuri se toaca la masina de carne de doua ori , ca sa se lege bine si sa fie pufoase.Compozitia de carne nu trebuie sa aiba prea multa grasime, pentru ca se topeste prin prajire si parjolutele noastre se vor micsora substantial. Dupa ce am tocat carnea o vom pune intr-un vas unde vom face compozitia de parjoale si ne vom ocupa de celelalte ingrediente.Cartoful dupa ce a fost curatat si spalat se va da pe razatoarea fina. Painea o vom muia pentru cateva minute in lapte caldut. Ceapa si verdeata se vor toca marunt, iar usturoiul se va pisa cu putina sare. Cele doua oua le vom bate bine cu telul si le vom pune peste carnea tocata, impreuna cu celelalte ingrediente si vom amesteca bine cu mana. Painea o vom stoarce bine, sa nu aiba prea mult lichid si o vom pune in compozitie, apoi vom asezona dupa gust si amestecam din nou bine, pana compozitia este omogena si se simte ca este bine legata.Acum vom incepe sa formam parjolutele noastre, modelandu-le cu mana umdeda, dar in asa fel incat sa fie de dimensiuni egale. Ele nu trebuie sa fie prea mari si groase, totusi trebuie sa tinem cont de faptul ca ele prin prajire se micsoreaza destul de mult. Dupa ce le-am modelat, incepem prajirea lor. De obicei se dau prin ou si apoi prin pesmet, dar pentru ca eu le gatesc cu sos le voi da doar prin pesmet. E bine sa urmariti si pozele postate pe etape. Dupa ce le-am tavalit prin pesmet le vom praji in uleiul incins, iar cantitatea de ulei trebuie sa acopere bine parjoalele, ca sa fim siguri ca se va gati bine si carnea din interiorul lor. Desigur se vor praji pana capata o culoare aurie pe ambele parti, apoi le vom scoate pe prosoape de hartie pentru a se scurge surplusul de ulei. Ne ocupam acum de sos si de piureul de cartofi.Curatam cartofii de coaja, ii spalam bine si-i vom taia cuburi sau felii si ii punem la fiert cu foarte putina sare. Apa va fi de un deget deasupra cartofilor. Ii vom fierbe la foc mediu aprox. 25 de minute, pana intra usor furculita in ei. Vom trece acum la prepararea sosului.

Mod de preparare a sosului pentru parjolute:

Spalam ceapa si usturoiul si le punem la calit, dupa care le vom stinge cu lingura de otet, apoi adaugam pasta de rosii, invartim bine si lasam putin sa fiarba. Amestecam sucul de rosii cu faina, zaharul si vegeta, iar dupa ce s-a omogenizat totul bine vom turna peste ceapa si lasam sa fiarba la foc mic, dar invartim ca sa nu faca cocoloase. Adaugam restul de ingrediente si asezonam dupa gust. Daca sosul este prea gros se mai adauga putina apa calduta pana ajunge la consistenta dorita. Dupa ce a clocotoit putin, putem sa introducem parjolutele, lasand sa fiarba la foc mic 7-10 minute, acestea vor da sosului o aroma placuta si vor fi pufoase. Dupa ce au fiert cartofii ii vom scurge de apa, dar nu toata apa. Eu in loc de lapte lichid, folosesc lapte pudra si las din apa de la cartofi, care da piureului un gust deosebit de bun. Deci voi adauga laptele praf, untul, sare dupa gust si voi incepe sa-i zdrobesc. Daca mai este nevoie mai adaugam din apa lor, pana obtinem o crema moale si pufoasa. Vom gusta si daca mai e nevoie mai adaugam putina sare.Deci avem acum totul pregatit si putem sa servim meniul nostru gustos, alaturi de o salata sau muraturi de sezon. Va doresc: Pofta buna..!

Specific: Romania- Suceava
Daca ti-a placut reteta noastra "Parjolute moldovenesti in sos, cu garnitura de piure de cartofi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Salata rapida cu oua

Salata rapida cu oua

Se fierb cartofii in coaja, se lasa la racit, se decojesc si se taie rondele subtiri. Ouale fierte

1 vot    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Tarte cu branza de capra si rosii cherry

Tarte cu branza de capra si rosii cherry

Incalzeste cuptorul la 150⁰C.Aseaza rosiile injumatatite, cu partea taiata in sus, intr-un singur

3 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    CRISTIAN , 27 februarie 2018

    CA LA MAMA ACASA

Dificultate

Medie

Timp

1h 45 min

7 voturi

Ingrediente

  • Parjoale
  • 450 g carne vita
  • 350 g carne de miel mai grasa
  • 2 oua
  • 150 g paine
  • 4-5 catei usturoi
  • 1 cartof
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • pesmet pentru modelat parjoalele
  • ulei pentru prajit
  • sare
  • piper
  • dupa gust
  • Sos pentru parjoale
  • 300 ml suc de rosii proaspat
  • 30 ml ulei masline
  • 1 lingura otet natural
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 cepe mici
  • 3-4 catei usturoi
  • 1 lingura vegeta
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri pasta de rosii cateva fire de busuioc verde tocat
  • 2-3 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • Piure de cartofi
  • 6 cartofi mijlocii
  • 100 g unt
  • 6 linguri lapte praf
  • sare
  • apa pentru fiert cartofii

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Fara foto

CRISTIAN

CA LA MAMA ACASA

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei pane cu branza de vaci Dovlecei pane cu branza de vaci

Dovleceii ii curatam de coaja, ii taiem felii de cca 1cm grosime, ii saram pe ambele parti si asezam intr-o strecuratoare, ii lasam

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Vinete pane in crusta crocanta Vinete pane in crusta crocanta

Vanata o spalam si o stergem cu un servetel de bucatarie. Taiem felii groase de cca 1 cm grosime, le aliniem si le saram pe ambele

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aperitive
Varza Calita Cu Afumatura