autor:

tania

» » , Retete de Pasti, Dulciuri diverse

Pasca moldoveneasca cu branza dulce si aluat de cozonac

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 11 mai 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 11 mai 2019

Ingrediente
Aluatul:, 350 g aluat de cozonac, , Pentru umplutura:, , 500 g branza de vaci, 50 g unt, 200 g zahar, 100 g stafide, esenta vanilie, esenta rom, 1/2 lingura coaja de lamaie rasa, 1praf de sare, 4 oua intregi, 2 albusuri, 3 linguri faina, 1-2 linguri de gris(facultativ), 2 galbenusuri - pentru uns pasca, 2 linguri lapte, vanilie

Dificultate: Redusa Timp: 1h 45 min

0 voturi

Mod de preparare

La noi in Moldova nu este Paste fara pasca cu branza dulce, aceasta fiind o traditie, care se mosteneste de la strabunii nostri! Desigur ca sunt nelipsite de pe masa acestei frumoase sarbatori crestine, alaturi de cozonac, ouale frumos vopsite si fripturica de miel. Cand fac aluatul de cozonac tot timpul tin cont ca trebuie sa fac si 2 sau 3 pasti, una cu branza dulce alta cu ciocolata, sau cu branza dulce si stafide si inca una cu fructe confiate. Eu va voi prezenta pasca cu branza dulce si stafide, pentru care avem nevoie de 350 g de aluat de cozonac. Deci din aluatul de cozonac pe care l-am plamadit, dupa ce a crescut bine am cantarit 350 g pentru pasca noastra. Acum pregatim umplutura : punem branza de vaci intr-un bol si o mixam pana cand devine fina si cremoasa. Branza proaspata trebuie lasata inainte la scurs, intr-o sita, minim 2 ore. Eu de obicei o amestec cu putin zahar, in felul acesta vom elimina aproape tot zarul din branza. Dupe ce s-a scurs bine vom adauga untul moale, taiat in bucatele si continuam sa mixam, pana la omogenizare.Vom adauga ouale pe rand, unul cate unul, apoi vom adauga restul de zahar si vom continua sa mixam. Adaugam smantana, coaja de lamaie, esenta de vanilie si rom si mai mixam pana la omogenizarea completa. La sfarsit vom pune grisul si faina si vom amesteca pana la incorporarea totala. Daca doriti voi mai puteti pune si alte arome dupa plac in umplutura. Stafidele fie le puneti uscate fie le lasati in apa calduta cu putin rom, dar inainte de a le pune in branza le stoarceti bine de lichidul in care au stat, apoi amestecati cu o spatula. Eu am folosit pentru coacere o tava cu peretii detasabili pe care am uns-o bine cu un cub de unt, tava mea a avut diametrul de 24 cm. Inainte de a pune aluatul de cozonac am imbracat partea de jos cu hartie de copt. Mai intai incalzim cuptorul si apoi ne vom ocupa de pasca. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il punem pe masa de lucru care a fost unsa cu putin ulei sau presarata cu putina faina. Scoatm o bucata mica din aluat pentru a face un decor deasupra, sau o cruce, iar restul il vom imparti in 2 bucati. Prima bucata o vom intinde pe masa de lucru intr-o forma rotunda, cu diametru mai mare decat tava noastra si o vom aseza in tava ridicand usor marginile. Turnam in mijloc, cu atentie, umplutura de branza, fara sa murdarim marginile aluatului. Din cealalta bucata de aluat vom modela cu mainile umezite cu putin ulei 2 snururi rotunde, cu lungimea de aproximativ 90 cm pe care le vom rasuci impreuna, apoi vom acoperi cu acest snur rasucit marginile tavii, peste compozitia de branza, iar la final le unim capetele, astfel formand o coronita. Acest snur rasucit il puteti pune fie inainte de a pune umplutura sau dupa ce ati pus umplutura. Din bucata mica care am oprit-o pentru decor, fie facem o cruce, o floare, fie orice doriti voi. Lasam pasca sa mai creasca in tava aproximativ 20 minute, dupa care vom bate cele 2 galbenusuri cu laptele caldut si vanilie, apoi vom unge toata pasca, iar restul de ou il vom intinde uniform peste compozitia de branza.(urmariti si pozele postate). Punem pasca in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru aproximativ 50-60 de minute. Cand pasca este frumos rumenita, iar crema de branza este ferma o scoatem din cuptor si pentru a-i da un luciu frumos o putem unge cu doua linguri cu miere, sau cu putin sirop de zahar amestecat cu o lingurita de ulei. O lasam sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi desfacem inelul detasabil, o scoatem pe o farfurie si o putem felia.

Va doresc: Pofta buna !

Specific: Romania
Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca moldoveneasca cu branza dulce si aluat de cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Kojak

Kojak

Toate ingredientele pt compozitie se pun in functie de cat de multe dorim sa facem si dupa gust.

14 voturi    0 comentarii
3h
Retete de Pasti
Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Morcovii, patrunjelul, telina, ardeiul si ceapa se curata, se taie si se calesc in putin ulei. Se

8 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1h 45 min

0 voturi

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 350 g aluat de cozonac
  • Pentru umplutura:
  • 500 g branza de vaci
  • 50 g unt
  • 200 g zahar
  • 100 g stafide
  • esenta vanilie
  • esenta rom
  • 1/2 lingura coaja de lamaie rasa
  • 1praf de sare
  • 4 oua intregi
  • 2 albusuri
  • 3 linguri faina
  • 1-2 linguri de gris(facultativ)
  • 2 galbenusuri - pentru uns pasca
  • 2 linguri lapte
  • vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Rulada cu frisca, banane si kiwi Rulada cu frisca, banane si kiwi

Rulada cu fructe proaspete si frisca este prajitura in fata careia nimeni nu ar putea rezista prea mult. Este aromata, racoroasa si

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Cotlete cu sos de mustar si rosii cherry Cotlete cu sos de mustar si rosii cherry

Se pune untul la topit in tigaia de fonta. Se inteapa usor cotletele cu varful la cutit pe ambele parti, astfel untul va patrunde

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom