Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Pregatim perele.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie
Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Ingrediente

  • 4 pere mai mari
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml apa
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru umplutura:
  • 5 piscoturi Savoiardi
  • 100 gr nuca macinata mai grosier
  • Pentru aluat:
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingura smantana
  • 5 linguri lapte
  • 5 linguri ulei
  • 300 gr faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat
  • Pentru uns aluatul:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/2 lingurita lapte
  • Pentru crema:
  • siropul in care au fiert perele
  • 50 gr unt
  • nuca + piscoturi(ce ramane de la umplut perele)

Mod de preparare

Pregatim perele.

Curatam perele de coaja si le scoatem cotoarele, cu un cutit cu lama subtire si varful ascutit, sau cu un dispozitiv special, daca avem.

Avem mare grija sa nu le strapungem cu cutitul.

Coditele le vom lasa la locul lor.

Pregatim siropul.

Intr-un vas cu pereti dubli, caramelizam cele 3 linguri de zahar, amestecand in el sa nu se innegreasca si sa devina amar.

Dupa diluare, stingem caramelul cu apa si lasam vasul pe foc pana la topirea definitiva a zaharului.

Adaugam zaharul vanilat si scortisoara si scufundam perele in sirop.

Le lasam sa fiarba cateva minute bune, invartindu-le pe toate partile sa se aromatizeze uniform.

Perele mele nu au fost foarte tari, ba chiar au fost zemoase, asa ca nu le-am lasat decat vreo 10 minute in sirop.

Stingem focul, scoatem perele din sirop si le lasam sa se scurga bine si sa se raceasca.

Pregatim aluatul.

Frecam galbenusul de ou cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana devine usor spumos, apoi adaugam pe rand uleiul, smantana si imediat bicarbonatul care se va dizolva in smantana.

Adaugam si laptele si incepem sa incorporam treptat faina pe care am amestecat-o cu praful de copt.

Vom obtine un aluat usor elastic si nu foarte tare.

Il lasam sa se odihneasca pana cand se racesc perele.

Pregatim umplutura

Pentru umplutura, rupem piscoturile, le adaugam in robot sau intr-un mini chopper impreuna cu miezul de nuca si le maruntim.

Asamblam perele in aluat.

Cu ajutorul unei lingurite, umplem perele cu acest amestec, sau cu cat cuprind din acest amestec, pentru ca nu vom sti la fix cat sa preparam.

Intindem aluatul pe masa de lucru in foaie subtire de 2-3 mm si il taiem in fasii lungi.

Rulam fasiile pe perele usor umezite cu sirop si avem grija sa formam si la baza lor un cosulet din aluat, asa incat sa nu cada umplutura.

Amestecam galbenusul de ou cu laptele si ungem aluatul din belsug, pentru a prinde culoare frumoasa in timpul tratamentului termic.

Asezam perele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade, sau pana cand se rumeneste aluatul.

Pe parcursul timpului, eu am mai rotit perele de pe o parte pe alta.

Si pentru a nu arunca siropul in care au fiert, am incropit si o crema caramel pe care am servit-o impreuna cu perele.

Preparam crema caramel.

Am pus din nou siropul la fiert si l-am lasat sa se ingroase putin, apoi am adaugat untul, iar dupa topirea acestuia, am adaugat restul de nuci si piscoturi, pe care le-am amestecat cu o lingura de cacao.

Le-am lasat pe foc 2-3 minute amestecand continuu si am obtinut o crema tare buna.

Eu nu-s adepta risipirii ingredientelor si incropesc pe moment ceva din ele, asa cum am facut cu aceasta crema.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat

Reteta simpla si delicioasa de tortilla spaniola. Afla cum sa prepari rapid aceasta mancare traditionala spaniola cu...

Tortilla spaniola. Reteta simpla, delicioasa si usor de preparat
Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar

Ardei copti la gratar
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise