autor:

husni

» » Aluaturi si Foietaje

Piine impletita

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 ianuarie 2010

Ingrediente
-1 kg faina, -5 lingurite de zahar, -2 lingurite de sare, -25-30 g drojdie(cca 4 lingurite de drojdie uscata), -cca 30 ml ulei de masline, -3 linguri lapte praf, -apa calduta pt.framintat(cca 550 ml)

Dificultate: Medie Timp: 4h

10 voturi

Mod de preparare

Se face o \"maia\" dintoata drojdia,1,5 lingurita zahar(din cele 5),100 g faina si cam 150-200 ml apa calduta(din cele 550 ml).Se lasa \"maiaua\" la dospit,cam 15 minute.
In timpul acesta,faina se amesteca(freaca) cu uleiul;faina trebuie sa fie omogenizata cu uleiul;se pune,pe urma restul de zahar,sarea si laptele praf.
Se pune pe urma, \"maiaua\" dospita si inca vreo 350 ml apa calduta.Se framinta bine;daca aluatul e tare,se mai pune apa(eu mai pun);trebuie sa rezulte un alua elastic,nelipicios,usor de manevrat.Se framinta cca 15 minute.
Aluatul facut,se presara cu putina faina,se acopera cu un capac,apoi cu o paturica(folosita in acest scop);se pune intr-un loc caldut,ferit de curent si se lasa 1 ora sau o ora si un sfert.
Dupa cca 1 ora,aluatul(dospit) se framinta cam 5 minute,apoi se imparte in 2 parti egale;se fac 2 botzuri;fiecare bucata(botz) se imparte in 3 botzuri egale.Se lasa sa creasca vreo 5 minute.
Deci fiecare botz mare e o piine;dintr-un kg faina se fac 2 piini.
O piine se face asa:cele 3 botzuri mici(un botz mare) se ruleaza,se fac 3 suluri(vezi poza),mai lungi decit tava cu cca 0,5.Eu folosesc tavi de 22,5/8,5 cm;deci lungimea sulului e de cca 33-34 cm.
Suprafata de lucru,unde rulam,o ungem cu f.putin ulei.
Inainte de a incepe impletitul,aprindem cuptorul la foc f puternic.
Cele 3 suluri,se impletesc,incepind de la jumatate(vezi poza),se pun in tava unsa,la baza cu putin ulei.Cind ambele piini sint gata(impletite),se lasa sa creasca (acoperite cu un cearceaf) caldut,ferit de curent.
Se pun,apoi in cuptorul fierbinte(preincalzit);se lasa la foc puternic primele 15 minute,apoi,daca focul e f.mare,facem putin mai mic focul.
Se lasa in cuptor cca 50-60 minute.Dupa primele 15 minute,deschidem cuptorul si intorcem tavile.
Dupa ce piinea e coapta,se scot tavile din cuptor;piinea se lasa in tava cca 10 minute,apoi,se scoate din tava,se pun pe un fund de lemn,acoperit cu un cearceaf grosut;piinile se acopera cu un cearceaf grosut si se lasa sa se raceasaca.
Numai dupa ce se racesc se taie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Piine impletita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Strudel cu mere

Strudel cu mere

Drojdia+1 lingurita de zahar+1 lingurita de faina se amesteca iar treptat adaugam 100 ml lapte caldut

4 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonaci deliciosi

Cozonaci deliciosi

Toate ingredientele le-am pregatit de cu seara si le-am adus in bucatarie sa fie la aceiasi temperatura.

22 voturi    19 comentarii
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • maria mihalache

    maria mihalache (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

    Excelenta,Cami........ai votul meu.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

    Arata f. frumos, bine explicata reteta ta.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Da, felul cum e prezentată ar trebui să fie un exemplu petru toate gospodinele care postează reţete pe acest site. Poţi face pâinea asta fără grija că nu o să reuşeşti. Foarte bună! Felicitări!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

      Foarte buna painea de casa. Felicitari pentru prezentare!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

10 voturi

Ingrediente

  • -1 kg faina
  • -5 lingurite de zahar
  • -2 lingurite de sare
  • -25-30 g drojdie(cca 4 lingurite de drojdie uscata)
  • -cca 30 ml ulei de masline
  • -3 linguri lapte praf
  • -apa calduta pt.framintat(cca 550 ml)

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

maria mihalache (Chef de cuisine)

Excelenta,Cami........ai votul meu.

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
gogosele din orez