autor:

husni

» » Aluaturi si Foietaje

Piine impletita

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 ianuarie 2010

Ingrediente
-1 kg faina, -5 lingurite de zahar, -2 lingurite de sare, -25-30 g drojdie(cca 4 lingurite de drojdie uscata), -cca 30 ml ulei de masline, -3 linguri lapte praf, -apa calduta pt.framintat(cca 550 ml)

Dificultate: Medie Timp: 4h

10 voturi

Mod de preparare

Se face o \"maia\" dintoata drojdia,1,5 lingurita zahar(din cele 5),100 g faina si cam 150-200 ml apa calduta(din cele 550 ml).Se lasa \"maiaua\" la dospit,cam 15 minute.
In timpul acesta,faina se amesteca(freaca) cu uleiul;faina trebuie sa fie omogenizata cu uleiul;se pune,pe urma restul de zahar,sarea si laptele praf.
Se pune pe urma, \"maiaua\" dospita si inca vreo 350 ml apa calduta.Se framinta bine;daca aluatul e tare,se mai pune apa(eu mai pun);trebuie sa rezulte un alua elastic,nelipicios,usor de manevrat.Se framinta cca 15 minute.
Aluatul facut,se presara cu putina faina,se acopera cu un capac,apoi cu o paturica(folosita in acest scop);se pune intr-un loc caldut,ferit de curent si se lasa 1 ora sau o ora si un sfert.
Dupa cca 1 ora,aluatul(dospit) se framinta cam 5 minute,apoi se imparte in 2 parti egale;se fac 2 botzuri;fiecare bucata(botz) se imparte in 3 botzuri egale.Se lasa sa creasca vreo 5 minute.
Deci fiecare botz mare e o piine;dintr-un kg faina se fac 2 piini.
O piine se face asa:cele 3 botzuri mici(un botz mare) se ruleaza,se fac 3 suluri(vezi poza),mai lungi decit tava cu cca 0,5.Eu folosesc tavi de 22,5/8,5 cm;deci lungimea sulului e de cca 33-34 cm.
Suprafata de lucru,unde rulam,o ungem cu f.putin ulei.
Inainte de a incepe impletitul,aprindem cuptorul la foc f puternic.
Cele 3 suluri,se impletesc,incepind de la jumatate(vezi poza),se pun in tava unsa,la baza cu putin ulei.Cind ambele piini sint gata(impletite),se lasa sa creasca (acoperite cu un cearceaf) caldut,ferit de curent.
Se pun,apoi in cuptorul fierbinte(preincalzit);se lasa la foc puternic primele 15 minute,apoi,daca focul e f.mare,facem putin mai mic focul.
Se lasa in cuptor cca 50-60 minute.Dupa primele 15 minute,deschidem cuptorul si intorcem tavile.
Dupa ce piinea e coapta,se scot tavile din cuptor;piinea se lasa in tava cca 10 minute,apoi,se scoate din tava,se pun pe un fund de lemn,acoperit cu un cearceaf grosut;piinile se acopera cu un cearceaf grosut si se lasa sa se raceasaca.
Numai dupa ce se racesc se taie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Piine impletita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta

37 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

114 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii

  • maria mihalache

    maria mihalache (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

    Excelenta,Cami........ai votul meu.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

    Arata f. frumos, bine explicata reteta ta.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Da, felul cum e prezentată ar trebui să fie un exemplu petru toate gospodinele care postează reţete pe acest site. Poţi face pâinea asta fără grija că nu o să reuşeşti. Foarte bună! Felicitări!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

      Foarte buna painea de casa. Felicitari pentru prezentare!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

10 voturi

Ingrediente

  • -1 kg faina
  • -5 lingurite de zahar
  • -2 lingurite de sare
  • -25-30 g drojdie(cca 4 lingurite de drojdie uscata)
  • -cca 30 ml ulei de masline
  • -3 linguri lapte praf
  • -apa calduta pt.framintat(cca 550 ml)

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

7 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

maria mihalache (Chef de cuisine)

Excelenta,Cami........ai votul meu.

Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Painicele din faina integrala