autor:

eugenia pavlenco

» » Aluaturi si Foietaje

Piroske cu cartofi

Autor: eugenia pavlenco (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Rusia


    Reteta postata pe: 26 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: eugenia pavlenco (Chef de cuisine)   
Specific:  

Rusia


Reteta postata pe: 26 mai 2008

Ingrediente
800ml lapte acru amestecat cu smintina juma-juma sau iaurt, 8 linguri ulei, 1lingurita bicarbonat de sodiu stins cu putin otet, 1lingurita sare, 1lingura zahar, faina

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

37 voturi

Mod de preparare

Smintina se pune in vas se adauga bicarbonatul stins cu otet,sarea,zaharul si jumatate din cantitatea de ulei.Se adauga faina si se amesteca cu o lingura de lemn.Cind aluatul seamana cu un aluat putin mai gros decit la clatite se adauga si cealalta jumatate ulei.Se adauga faina si trebuie sa arate putin mai subtire decit aluatul de gogosi.Se lipeste de mina de aceea cind se lucreaza te ajuti de faina.Se pune aluatul intr-un vas se presara cu faina si se lasa sa creasca(citeva ore).Ideal este daca aluatul se framinta de seara si se lasa peste noapte in frigider.Inainte de a face aceste \"gogosi\" se presara pe masa faina se rastoarna aluatul si se mai framinta putin.Se intinde mai grosut se taie(poti cu paharul rusii o fac cu mina)se pune umplutura si se lipeste marginea.Gogosile din acest aluat se prajesc in baie de ulei fierbinte.Se pot face si coapte in tigaie fara ulei in acest caz se fac mai subtiri si in general fara umplutura sau foarte putin, este cel mai obisnuit aluat moale pt. prajit se face foarte repede 12-15 min.din care se obtin fantastice gogosi se pot umple cu orez,cartofi varza,carne orice.Se topeste in gura.Nu este o compozitie pretentioasa imposibil sa nu iasa cum trebuie se poate face din ochi.nu am cintarit niciodata ingredientele.In smintina punem bicarbonatul stins o mina de zahar intre trei degete sare,uleiul si adauga faina atit cit credem sa fie compozitia mai moale.Din cauza uleiului aluatul este elastic si nu se rupe.
umplutura:
se fierb cartofii se paseaza se adauga ceapa calita,verdeata se amesteca.
orezul se fierbe se adauga ceapa calita daca vrei ciuperci
carnea se caleste cu ceapa,verdeata
Orice umplutura se face cu ceapa calita in afara de brinza.Se pot face si dulci.Cele din poza sunt cu cartofi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Piroske cu cartofi" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Placinta cu branza impletita

Placinta cu branza impletita

Din ingredientele aluatului se prepara un aluat moale nelipicios, se framanta si se lasa 1/2

2 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Gogosi cu ciocolata

Gogosi cu ciocolata

Faci maiaua din 50 ml apa calda, drojdie, 1 lingurita zahar si putina faina. Bati ouale cu zaharul

7 voturi    8 comentarii
1h 45 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Anghel , 20 noiembrie 2015

    Denumirea e ruseasca...

  • Fara foto

    Andra Toran , 09 mai 2014

    cateva ore sa creasca :) la caldura,ca in frigider nu prea are sanse saracul aluat:))

  • Fara foto

    Raluca Toader , 09 mai 2014

    am sa fac si eu pt copii sper sa iasa bune

    • Fara foto

      Dragoi Valerica , 19 iulie 2013

      Super am sa incerc si eu!

    • Fara foto

      dana chirila , 19 iulie 2013

      wowwww, am sa le gatesc chiar maine, arataaaa superrrr !!!!!!!!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 07 august 2012

      Cred ca sunt o bunatate !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

      tare bine mai arata!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 03 august 2009

      Bune, ft bune!

    • Fara foto

      Nadia , 03 august 2009

      Arata bine de tot!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 august 2009

      O bunatate...

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 26 iulie 2009

      Foarte interesante! Felicitări!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

      Ahhh ce bine arata si sunt si bune.Bunica facea cu o umplutura de ceapa tocata, cu ciuperci tocate, le calea,iesea o minune,te spargeai mancand si ne dadea si cate un pahar de lapte bautut.Am sa o fac si eu, ce bine ca ne mai aducem aminte si de tinerete.Felicitari pentru reteta!!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 mai 2009

      Si eu pregateam destul de des si imi ieseau grozave. Felicitari!

    • tradaro

      tradaro (Chef de cuisine) , 19 mai 2009

      Reteta se afla si la adresa: http://bucataria.nou-nascuti.ro/?a=3&id_reteta=9184&light_key=Piroske%20cu%20cartofi

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

      Sunt foarte bune cu tocatura din carne, ficat si ceapa prajita.

    • Fara foto

      Natalia;) , 26 februarie 2009

      Salut!!! Se numesck "pirashki"( s cartoshkoi-adik cu cartofi...)

    • Fara foto

      ana maria lengher (Chef de cuisine) , 24 iulie 2008

      Cat de bine arata...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

37 voturi

Ingrediente

  • 800ml lapte acru amestecat cu smintina juma-juma sau iaurt
  • 8 linguri ulei
  • 1lingurita bicarbonat de sodiu stins cu putin otet
  • 1lingurita sare
  • 1lingura zahar
  • faina

Raporteaza reteta

Retete
de eugenia pavlenco
Gutuie coapta cu orez

Gutuie coapta cu orez

Gutuiele se spala, se inlatura mijlocul de seminte. Orezul se fierbe 15 min, Stafidele se acopera

3 voturi    2 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Rosii umplute cu branza

Rosii umplute cu branza

Rosiile se taie de-a lungul in jumatate, cu lingurita se inlatura semintele, se sareaza, Telemeaua

2 voturi    4 comentarii
15 min
Aperitive
Oua umplute

Oua umplute

Ouale fierte si racite se curata atent de coaja, Se taie in jumatate, se scoate galbenusul, marginele

6 voturi    15 comentarii
1h
Aperitive cu oua

dana chirila

wowwww, am sa le gatesc chiar maine, arataaaa superrrr !!!!!!!!

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Placintele cu gem