autor:

Fara foto

» » , , Aluaturi si Foietaje, Aperitive, Dulciuri diverse

Placinta Dobrogeana

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 ianuarie 2006

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 ianuarie 2006

Ingrediente
Coca: 600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, 1/2 lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarina sau unt, , Umplutura: 500-600 g branza de vaci bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 100-150 g smantana, 40 g gris, razatura de la o lamaie si sare dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

109 voturi

Mod de preparare

Umplutura se pregateste astfel: branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.

Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. L a urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.

Servirea: Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20 minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la masa, astfel se racesc.

Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta Dobrogeana" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Placinta dobrogeana  cu dovleac

Placinta dobrogeana cu dovleac

Aluatul se imparte in 5 bucati.Fiecare bucata se framanta din nou cateva minute. Se intinde ca o

26 voturi    23 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Placinta Dobrogeana

Placinta Dobrogeana

Nu am o reteta proprizisa a placintei ci un mod de preparare,pentru ca nu avem fiecare din noi,tavi

3 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2009

    O bunatate...

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

    MMM ce pofta mi s-a facut.

  • Fara foto

    petre , 08 septembrie 2009

    Dupa cat tine eu minte din timpurile cat am stat la constanta, umplutura pentru placinta dobrogeana contine cantitati egale de branza de vaci si telemea, fara smantana si mai multe oua (6). Nu se face cu zahar si nici zeama de lamaie, iar grisul bunica mea il punea numai din scopuri economice.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 august 2009

      Cred ca incerc si eu reteta,dar cu branza mai sarata,eu imi aduc aminte de aceasta reteta din copilarie ,cand mergeam la mare,erea acolo un loc unde se manca aceasta placinta,dar in varianta sarata.Oricum este foarte buna.

    • Fara foto

      Simos (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

      Este intr-adevar o placinta delicioasa!

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 16 iunie 2009

      Minunată cu brânză! Felicitări!!!

    • Fara foto

      mister007x , 11 noiembrie 2008

      Am mincat aceasta placinta in copilarie,intr-o simigerie la Mangalia.Daca va fii la fel de gustoasa va multumesc de pe acum!

    • Fara foto

      denissa apostoiu , 28 octombrie 2008

      Imi place f.mult placinta cu branza si aceasta reteta suna... delicios! O voi incerca curand!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

109 voturi

Ingrediente

  • Coca: 600 g faina
  • 100 g ulei
  • 2 oua
  • 1 lingura otet
  • 1/2 lingurita sare
  • apa circa 200 g cat cuprinde faina
  • 200 g margarina sau unt
  • Umplutura: 500-600 g branza de vaci bine scursa
  • 3-4 oua
  • 100-150 g zahar
  • 100-150 g smantana
  • 40 g gris
  • razatura de la o lamaie si sare dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Supa de ciuperci

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne

valentina ionita (Chef de cuisine)

O bunatate...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Piinicele din faina integrala