autor:

Menuca

» » Aluaturi si Foietaje

Placinta pe lespede,ca la noi in Ardeal

Autor: Menuca (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 21 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Menuca (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 21 august 2009

Ingrediente
-1kg faina, -50g drojdie, -1 lingurita sare, -1 lingura zahar, -2 linguri ulei, Umplutura, Se caleste varza ,taiata ,inputin ulei,se pune sare,piper,atenti ,vrza in placinta se pune rece, Se pot pune si alte umplaturi:branza dulce,branza sarata

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

19 voturi

Mod de preparare

Se framanta un aluat din faina ,drojdie,sare,zahar si apa cat cuprinde,se lasa un pic mai moale,cand este aproape terminat se pune uleiu si se mai framanta pana la incorporarea lui.Se lasa sa dospeasca.
Placinta se poate umple cu varza calita,se taie fidelute ,se sareaza si se pune in ulei la calit,se lasa pana se inmoaie si scade apa,se pune piper,boia iute si cine vrea marar.
Din compozitia de aluat ies 17 placinte.Se ia 100 de grame de aluat,se aseaza pe masa unsa cu ulei,se intinde si pe jumatatea aluatului se pune umplutura,se pliaza in jumatate.Mainile si tava trbuie sa fie bine unse cu ulei.Secretul ca sa puteti lucra bine cu aluatul este sa luati 100g de aluat ,il puneti pe masa si mai puneti inca de 3 placinte in total 4 si lasati aluatul 5-10 min,pe urma il intinde-ti si puneti umplutura si asa pliata placinta cu umplutura mai lasatio 5 min pe urma o puneti pe tava incinsa(lesppede ).Cand tava este incinsa ,se ia o placinta de pe masa si se pune pe lespede,,,,,,cu degetele se merge pe marginea placintei intinzad-o bine,sa fie rotunda,se pune si placinta urmatoare.
Cand placinta este coapta ,se intorce si pe partea coapta se unge cu ulei sau smantana
Asta e tot nu e complicat,focul sa fie mic sa nu se arda placintele si lespedea,sau tigaia de fonta cum am folosit eu acuma sa fie groasa in perete pt. a tine caldura,se coace la foc mic.
De cate ori vreti sa puneti o placinta la copt pe lespede ungeti lespedea sa nu uitati.
Sunt nemaipomenit de gustoase unse deasupra cu smantana.
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta pe lespede,ca la noi in Ardeal" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine tigru

Paine tigru

Pentru paine se poate folosi orice aluat dorim. Dupa ce am facut aluatul, l-am lasat la dospit pana

1 vot    2 comentarii
1h 55 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti cu mac si susan

Biscuiti cu mac si susan

Se face o coca din ingredientele de mai sus: faina, ou, sare, smantana, unt si praf de copt. Se intinde

18 voturi    10 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Gheorghe Morutan , 01 octombrie 2014

    sunt foarte bune,ma duce cu gandul la copilarie.

  • Fara foto

    Szabo Ioana , 31 octombrie 2013

    Ce bunatateeee ... multumim pt. reteta :)

  • Fara foto

    Cristina Uture , 15 octombrie 2013

    sunt foarte bune

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 18 august 2010

      Am cautat special reteta asta, ca sa va spun ca placinte pe lespede, bune ca ale Menucai n-am mancat nici la renumita pensiune"La mama Luta" de la Ampoita.

    • Tatar Nicu

      Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2009

      Caut de mult,o reteta de placinte prajite in tigaie,pe care bunica din partea tatalui meu(din Ardeal fiind,mai exact din Satu-Mare)o facea pentru noi si nu numai(era o mancare de post).Seamana un pic.

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2009

      Felicitari, Menuca.............

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

      10 cu felicitari!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 17 septembrie 2009

      Menuca si eu am avut sa-ti gust placintele si sunt ...o bunatate !!! Sa tot mamanci din ele... Felicitari tie si sa sti ca vei ramane in amintirea noastra cu placintele tale....

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

      Hmmm,ce bine arata!!!!!!!!!!!!!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2009

      Felicitări, Menuca, ai înebunit fetele cu plîcinta ta pe lespede.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009

      Am mancat aceste placintute la o romanca clujeanca care lucra in Sudan; dar a plecat neasteptat de repede si nu am apucat sa iau reteta; multumesc Menuca, stiu ca e foarte buna.

    • Menuca

      Menuca (Chef de cuisine) , 31 august 2009

      Multumesc fetelor,da se poate pune ce umplutura dorit,dar sa le ungeti deasupra cu smantana,sa tot mananci

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 30 august 2009

      Si eu am avut ocazia sa mananc placinte facute de Menuca, cand am fost la intalnirea de la Alba Iulia a Gustoaselor !!! Am incercat si eu reteta, si am folosit si alte umpluturi: Branza telemea cu marar,sau branza de burduf cu feliute de costita afumata si cascaval afumat !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 august 2009

      Sunt intradevar foarte, foarte gustoase, cele facute de manuta ta, ma bucur ca am avut ocazia sa le gust.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 august 2009

      Super prezentare si corectitudine in aceasta reteta,felicitari.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

19 voturi

Ingrediente

  • -1kg faina
  • -50g drojdie
  • -1 lingurita sare
  • -1 lingura zahar
  • -2 linguri ulei
  • Umplutura
  • Se caleste varza ,taiata ,inputin ulei,se pune sare,piper,atenti ,vrza in placinta se pune rece
  • Se pot pune si alte umplaturi:branza dulce,branza sarata

Raporteaza reteta

Retete
de Menuca
Supa cu razalai

Supa cu razalai

Razalaii Din faina de grau,sare si apa se face un aluat ,care se framanta bine,trebuie sa fie ff

12 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Cod in crusta de malai si legume la abur

Cod in crusta de malai si legume la abur

Fileurile de cod,se curata,se spala,se transeaza ,se lasa la scurs pe prosop de hartie,apoi se sareaza

4 voturi    9 comentarii
1h 20 min
Mancaruri cu peste
Drob cu ficat de pui

Drob cu ficat de pui

Ficatul se spala bine in apa rece ,se curata de impuritati,se pune pe urma la fiert in apa clocotita

26 voturi    4 comentarii
2h
Aperitive cu carne

mariana scarlat (Chef de cuisine)

Am cautat special reteta asta, ca sa va spun ca placinte pe lespede, bune ca ale Menucai n-am mancat nici la renumita pensiune"La mama Luta" de la Ampoita.

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Rulada de pui