Plăcinte uşoare pentru fiecare moment al zilei

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Plăcinte uşoare pentru fiecare moment al zilei

Ingrediente

  • 600 g de faină
  • 1 praf de copt
  • 3 ouă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 cană de lapte covăsât(iaurt cam 250 ml)
  • Sare
  • Apa călduţă
  • Umplutură: mere, brânză, carne, dovleac, spanac
  • Smântână
  • Dulceaţă

Mod de preparare

Se amestecă făina cernută proaspăt cu praful de copt.

Restul se bat împreună: ouă, ulei, sare, iaurt.

Se adaugă făina şi puţină apă călduţă ca să iese un aluat elastic.Se lasă 10 minute la odihnă.

Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se pune făină pe planşetă şi se întinde aluatul foarte subţire.

Se pune umplutura, se închide marginea, se trece ruloul peste plăcintă să se aplatizeze.

Se coc în tigaie antiadezivă unsă cu ulei, cam 5 minute pe o parte(la foc mai mic).

Am făcut prima data una mai mare, apoi am făcut să încapa câte 2 în tigaie.

Se poate împărţi aluatul în vreo 20-24 de grămăjoare, daca doriţi să fie strict egale. Înfăinaţi mâna să nu se lipească aluatul.

Datorită făinii care se arde, trebuie să mai ştergeţi din când în când tigaia cu prosop de hârtie.

Eu nu am pus zahăr în mere, cine doreşte poate pune.Sa nu uitaţi de scorţişoară. Merele de iarna sunt mai fără suc şi nu le-am călit. Se pot pudra cu zahăr dupa aceea.

Cele cu carne, brânză le-am uns cu smântână. Chiar dacă se răcesc, se pun la microunde(sau la cuptor înainte de servire.

Se pot face şi cu triunghiuri de brânză topită.

Au ieşit foarte bune cele cu dovleac copt şi unse cu dulceaţă acrişoară.

Fiecare moment al zilei poate fi „onorat” cu un fel de plăcinte:cele sărate merg la aperitiv sau chiar ca fel principal cu o salata verde sau roşii; cele cu mere şi dovleac merg bine cu un ceai din baton de scorţişoară în care pui şi un plic de rooibos!

Sunt mai bune calde, cum zicea bunica mea:” Care cum se coace ad-o-ncoace!”. Mie îmi plac reci acelea cu măr.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa

Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa

Incearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...

Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise