Prajitura alba cu crema de lamaie

Intr-un bol se pune faina.

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie
Prajitura alba cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Pt. foi:
  • 375 g faina
  • 120 g unt (margarina)
  • 3 lg zahar pudra
  • un praf de sare
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 2 lg smantana
  • 1 lgt praf de copt
  • Pt. crema:
  • 400 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 6-8 lg faina
  • 200 g unt
  • coaja rasa de lamaie
  • sucul de la o lamaie
  • Pt. sirop:
  • 200 ml apa
  • 2-3 lg zahar
  • 1 lgt esenta de lamaie
  • Pt. glazura:
  • 7 lg zahar pudra
  • 2 lg cacao
  • 2 lg ulei
  • 3 lg apa clocotita
  • 1 lg de unt

Mod de preparare

Foile: Intr-un bol se pune faina, sarea, zaharul, ouale (oul intreg si galbenusul), smantana, praful de copt si untul taiat cubulete. Cu degetele, se amesteca toate ingredientele pentru a le omogeniza cat de cat, apoi rasturnam continutul pe masa si incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic si nelipicios. Se coc 4 foi pe dosul unei tavi cu dimensiunea de 22 x 32 cm.

Crema: Intr-o craticioara se pune faina si se toarna laptele putin cate putin, amestecand cu un tel pentru a nu se forma cocoloase, se adauga si zaharul, apoi se pune pe foc mediu apoi mic, amestecand continuu pana se ingroasa si avand grija sa nu se prinda. Luam de pe foc, adaugam untul si amestecam pana la omogenizare, apoi lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se pune coaja rasa de lamaie si sucul de la o lamaie, se amesteca si se mai lasa la rece pana pregatim foile.

Siropul: Se dizolva zaharul in cei 200 ml apa si se adauga esenta de lamaie.

Se ia o foaie, se unge cu sirop, apoi cu o treime din crema de lamaie. Se pune a doua foaie, se unge cu sirop, apoi crema si continuam asa cu toate foile. Pe cea de a 4-a foaie nu o mai ungem cu sirop. Apasam usor peste prajitura sa se uneasca bine intre ele, eventual punem o carte grea peste.

Glazura: Intr-o cratita se pune zaharul, cacaua, uleiul, untul si apa clocotita. Omogenizam, apoi punem pe foc mic si lasam pana se topeste zaharul. Turnam glazuta peste prajitura si intindem repede pana nu se intareste. Se lasa la rece prajitura, acoperita cu folie, pana a doua zi dupa care se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise