Prajitura Albinita

Reteta prajitura Albinita. Prajitura cu foi cu miere de albine si crema de gris. Cum se face prajitura Albinita reteta simpla.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Prajitura Albinita

Ingrediente

  • Pentru FOI CU MIERE (4 bucăți):
  • 200 gr. zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 6 linguri de lapte
  • 50 gr. unt
  • 1 ou
  • 1 linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie (sau apă minerală)
  • făină cât cuprinde (cca. 750 gr.)
  • o jumatate de linguriță esență vanilie
  • coaja rasă de la o jumatate de lămâie
  • un vârf cuțit sare
  • Pentru CREMA DE GRIȘ:
  • 1 l lapte
  • 10 linguri de griș (180 gr.)
  • 300 gr. zahăr pudră
  • 300 gr. unt (80% grăsime)
  • 1-2 lingurițe esență de vanilie (după gust)
  • coaja rasă de la 1 lămâie (sau după gust)
  • zeama de la 2 lămâi
  • Pentru ASAMBLARE:
  • 1 borcan gem de caise (sau orice alt gem acrișor)
  • Pentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ:
  • 100 gr. ciocolată neagră
  • 30 gr. unt
  • 2 linguri sirop de porumb
  • Pentru DECOR (opțional):
  • 2 linguri ornamente de ciocolată
  • 2 linguri coajă de portocală confiată

Mod de preparare

Mod de preparare prajitura Albinita:

Preparare foi cu miere de albine: se pun împreună zahărul, mierea, laptele, untul, într-o crăticioară care se lasă la foc mic, până când se topesc toate ingredientele și se amestecă ușor cu o lingură de lemn/spatulă pentru omogenizare.

Când ingredientele s-au topit, se ia crăticioara de pe foc și se dă deoparte pentru a se răci conținutul.

Când amestecul s-a răcorit se pune oul și se amestecă până ce acesta se incorporează.

Se adaugă apoi bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie, esența de vanilie, coaja rasă de lămâie, sarea, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare, elastic care să poată fi frământat și modelat.

Se împarte aluatul în patru părți egale și se întind patru foi subțiri care se vor coace pe fundul tăvii. Eu am întins toate foile pe blatul de lucru presărat cu făină, după care le-am mutat cu grijă pe hârtie de copt tăiată pe dimensiunea tăvii.

Se translatează hârtia de copt cu foaia de aluat pe fundul tăvii, se înțeapă aluatul cu furculița și se bagă în cuptorul preîncălzit la 175 grd.C pentru cca. 8 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini. La copt, foile își vor schimba culoarea în auriu, de la miere.

După ce toate foile s-au copt, se lasă să se răcească fiecare, separat. În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de cremă.

Preparare crema de gris:

Se pune grișul într-un castron, se toarnă treptat lapte rece (cca. un pahar) și se amestecă cu o lingură de lemn/tel până se obține o compoziție fluidă ca o smântână mai subțire.

Se pune restul de laptele la fiert.

Când laptele începe să clocotească se toarnă în el încet, amestecând continuu, compoziția de griș și se lasă să fiarbă la foc mic amestecînd în continuare, până când crema este fiartă și se îngroașă suficient. Vom obține astfel un griș cu lapte mai consistent și mai vârtos.

Se dă crema la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

Între timp se mixează untul cu zahărul pudră până când acesta devine cremos și își dublează volumul, iar zahărul nu se mai simte.

Se adaugă treptat zeama de la cele două lămâi și se continuă mixarea cu mixerul la viteză mică.

Peste crema rece de griș (la temperatura camerei) se adaugă spuma de unt cu lămâie, coaja de lămâie și esența de vanilie și se continuă mixarea la viteză medie, până când se obține o cremă de griș omogenă, fină, aerată și alifioasă.

Glazura de ciocolata:

Glazura se pregătește a doua zi, după ce prăjitura a stat deja la rece.

Într-un vas mic se pune ciocolata ruptă bucățele împreună cu untul, se lasă la foc mic, sau pe baie de abur, amestecând ușor până când acestea se topesc și rezultă o cremă fină.

Se adaugă siropul de porumb, se omogenizează, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească.

Asamblare:

Crema se împarte în trei părți și se întinde peste primele trei foi, care au fost unse mai întâi cu gem de caise.

Se așează prima foaie în tava de asamblat, se unge cu gem de caise cu ajutorul unei pensule, se întinde primul strat de cremă care se nivelează, se așează foaia a doua și se presează puțin.

Se procedează similar cu foaia a doua și a treia: se unge fiecare cu gem și se întinde crema de griș, peste care se așează foaia următoare și se presează.

Peste ultima foaie, a patra, se va turna glazura de ciocolată a doua zi.

Prăjitura astfel asamblată se dă la rece cu o mică greutate peste ea și se ține acolo cel puțin o zi, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc. (Aveți grijă să nu puneți o greutate prea mare, pentru că riscați să iasă crema dintre foi. După câteva ore, după ce crema se întărește, trebuie să luați ”greutatea” de pe prăjitură).

După 24 ore de stat la rece, se prepară glazura de ciocolată care se toarnă puțin călduță peste prăjitură și se nivelează frumos.

Se mai lasă prăjitura glazurată la rece încă vreo 4-5 ore, până se întărește glazura.

Înainte de servire se taie prăjitura după preferință și se decorează opțional cu ornamente de ciocolată și fâșii fine de portocală confiată, sau...după dorința și inspirația fiecăruia.

Incercati si voi reteta de prajitura Albinita, este delicioasa!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise