Prajitura Ciresica

Se bat spuma cu mixerul albusurile cu un praf de sare.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Ciresica

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua
  • un varf lingurita sare
  • 5 linguri zahar
  • 1 cescuta ulei
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 lingura cafea
  • 6 linguri de faina
  • un plic praf de copt
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 50 g unt
  • 100 ml frisca batuta
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 tableta ciocolata cu lapte
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 1 lingura lapte
  • 1 tableta ciocolata cu lapte
  • In plus:
  • dulceata de cirese
  • 2 linguri sirop de cirese si apa minerala

Mod de preparare

Pandispanul:

Se bat spuma cu mixerul albusurile cu un praf de sare, zaharul si zeama de lamaie, se adauga treptat, galbenusurile, uleiul, cafeaua, faina si praful de copt, omogenizand. Compozitia se toarna intr-o tava cu foaie de copt, se da la cuptorul preincalzit aprox 30 de minute, la foc potrivit. Sa lasa la racit.

Crema de vanilie:

Intr-o craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul si faina, turnand laptele cald in fir subtire. Se pune craticioara pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa. Se da de pe foc, se amesteca untul si esenta de vanilie si se lasa la racit. Pentru a iesi mai fina, se adauga (dupa ce s-a racit bine) si frisca batuta in prealabil.

Siropul:

Puteti pregati siropul obisnuit. Eu am optat de aceasta data, pentru un sirop de cirese: se pregatesc 2 pahare cu apa minerala si se dizolva in fiecare putin sirop de cirese (pentru mine, o lingura cu sirop la un pahar e suficienta, insa pregatiti-le dupa cat le preferati de dulce).

Se taie pandispanul in doua foi, se insiropeaza folosind cate un pahar cu sirop la fiecare foaie. Se dauga crema de vanilie peste baza pandispanului, se pun din loc in loc cirese din dulceata se adauga capacul, apoi se pregateste glazura.

Glazura de ciocolata:

Se incalzeste laptele (eventual intr-o craticioara ca sa avem o suprafata mai mare de lucru), se adauga ciocolata rupta in bucatelele, se pune pe foc mic, insa cu mare grija ca sa nu o ardeti: pentru maxim 30 de secunde, amestecand rapid, apoi se da de pe foc. Daca preferati, o puteti pregati pe baie de abur sau la chocolate fondue, este mai sigur. Se lasa doar un pic sa se raceasca, apoi se toarna peste pandispan, niveland cu o spatula. Se lasa un pic sa se mai raceasca la temperatura camerei, apoi se da la frigider sa se inchege.

Crema ganache:

Se incalzeste frisca lichida, intr-o craticioara, atat ca sa ne friga la deget, nu o fierbeti, se da de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucatele, se amesteca bine sa se topeasca ciocolata. Se obtine o compozitie lichida care se lasa la racit mai intai vreo 10 minute pe masa, la temperatura camerei, apoi se da la frigider inca 10 minute sa se raceasca bine. Se bate apoi cu mixerul asa cum faceti cu frisca, in mod obisnuit, pana devine cremoasa si consistenta. Are o aroma intensa si este grozava la decorat.

Decor:

Se taie prajitura in patrate sau in ce forme doriti, se orneaza cu crema ganache si se decoreaza fiecare cu o cireasa din dulceata.

Timp total: aprox 3h

Portii: 24

Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/06/prajitura-ciresica.html

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure