Prajitura crant

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat 1
  • 4 oua
  • un varf cutit cu sare
  • 4 linguri cu zahar
  • 4 linguri cu faina
  • praf de copt
  • Blat 2
  • albusele de la 4 oua
  • 150 gr.zahar pudra
  • 150 gr.nuca macinata
  • Crema
  • 4 galbenuse
  • 4 linguri cu zahar pudra
  • 100 ml.cafea pregatita pt baut
  • 1 lingurita cu faina
  • 1 pachet de unt pt crema
  • Glazura
  • 50 gr. nuci
  • 150 gr.zahar

Mod de preparare

Blat 1

Se separa albusele de galbenusele de la cele 4 oua.Se bat spuma albusele impreuna cu un pic de sare.Se adauga 4 linguri cu zahar si se mai bat impreuna,apoi se adauga galbenusele si iar se bat impreuna,si la urma se adauga praf de copt stins cu zeama de lamaie,si 4 linguri cu faina.Se amesteca usor de jos in sus,( rotind vasul cu compozitia ),cu o lingura de lemn,pana la incorporarea fainii.

Se pune hartie de copt in tava si se introduce blatul la copt in cuptorul preincalzit si la foc moderat.

Crema

Cele 4 galbenuse se freaca spuma cu 4 linguri de zahar praf,si se adauga 100 ml cafea pregatita pt baut(reteta nu spune,dar eu am pus si o lingurita cu faina ,pt a se lega crema mai bine).Se fierbe pe baie de abur pana se ingroasa crema,dupa care se pune la racit.

Un pachet de unt pt creama se freaca spuma si se incorporeaza trepta crema de mai sus.

Glazura

Cele 50 gr. de nuca se prajesc intr-o tigaie cu 150 gr.zahar pana se caramelizeaza,apoi se toarna pe o planseta de lemn umezita ,ca sa nu se prinda de planseta.

Se pune la racit.si se zdobeste cu un sucitor sau se da prin masina de nuca si se cerne.

Ce este mai marunt se amesteca cu crema iar ce este mai mare se foloseste la garnisit.

Se unge cu crema blatul 1

, pastrand putina si pt a unge deasupra prajitura ,adica blatul 2

Blatul 2

Cele 4 albuse se bat spuma ,se adauga 150 gr.zahar pudra si se mai bat un pic api se adauga 150 gr.nuci macinate si se incorporeaza usor in compozitie .

In aceeasi tava in care am copt blatul 1,se pune hartie pt copt si se coace si blatul 2 cu atentie sa nu se arda.Se coace la foc moderat in cuptorul preincalzit.Blatul trebuie sa ramana alb.Cand se scoate din cuptor se intareste putin.Imediat ,apoi,desprindem hartia de copt si il asezam peste blatul 1,uns deja cu crema.Daca il lasam mai mult ,se inmoaie si se lipeste de planseta si apoi se lucreaza f greu cu el.De aceea este bine sa fie pregatita crema inaintea blatului 2 si uns blatul 1 pana nu este gata blatul 2.

Se unge si blatul 2 cu restul de crema si se garniseste cu muca caramelizata mai mare.

Este o prajitura f buna,am facut-o de multe ori mai ales de sarbatori.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Sarmale cu hrisca si ghebe

Sarmale cu hrisca si ghebe

Sarmale cu hrisca si ghebe
Ciorba de Conopida

Ciorba de Conopida

Ciorba de Conopida
Gogosi cu ciocolata

Gogosi cu ciocolata

Intr-un bol micut, trebuie sa punem drojdia impreuna cu 60 ml lapte.

Gogosi cu ciocolata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor