Prajitura cu aluat razuit si gem - reteta de prajitura raioasa

O reteta veche si mereu apreciata. Prajitura cu aluat razuit si gem sau prajitura raioasa. Un desert clasic cu gust delicios, aluat fraged si umplutura delicioasa de gem. Incearca aceasta prajitura usor de facut pentru a te bucura de savoarea copilariei intr-o singura muscatura!

Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu aluat razuit si gem - reteta de prajitura raioasa

Ingrediente

  • 250 g untura
  • 200 g zahar
  • 100 g smantana grasa (20% grasime)
  • 2 oua
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 plic de zahar vanilat
  • putina sare
  • 1 plic de praf de copt
  • 550 g faina
  • 100 g nuci (optional)
  • 450 g gem de visine/prune/caise
  • zahar pudra vanilat pentru decor.

Mod de preparare

Reteta de prajitura cu aluat razuit si gem sau raioasa este inca una dintre cele care mi-au ramas in suflet inca din copilarie. Este simpla, delicioasa, se face usor si se fragezeste pe zi ce trece.

Intr-un bol amestecam cu un tel untura, smantana, zaharul, aromele, sarea si ouale. Cand avem o compozitie omogena incorporam faina amestecata cu praful de copt.

Nu framantam excesiv, este suficient sa obtinem un aluat omogen.

Infasuram aluatul intr-o folie sau punga si-l punem la frigider o ora doua. Il puteti lasa si peste noapte, asa cum am facut eu.

Apoi impartim aluatul in doua bucati, una mai mare si alta mai mica. Bucatica mica o pastram la congelator pana ii vine randul.

Bucata mare o intindem pe fundul unei tavi antiaderente (23x30 cm). Deasupra punem gemul si il nivelam frumos. Acum puteti pune si nuci deasupra daca doriti. Eu nu am pus de data asta pentru ca am impartit din ea si prin vecini, iar fetita lor este alergica.

Acum razuim bucata mica de aluat deasupra, cat de uniform putem.

Coacem prajitura cu aluat razuit si gem in cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, 35-40 de minute sau pana cand se rumeneste usor deasupra.

O lasam sa se raceasca, o pudram cu zahar praf vanilat si o taiem in forma dorita.

Incercati si voi reteta de prajitura cu aluat razuit si gem, va asigur ca este o bunatate.

Daca va plac retetele cu gust de copilarile, va mai recomandam si reteta de prajitura Semiluna, prajitura Alba ca zapada sau prajitura Cartof. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

Incearca o reteta simpla si delicioasa de salata de linte cu legume proaspete, perfecta pentru un pranz usor sau o cina...

Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa
Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

Iti doresti o rețeta simpla si delicioasa pentru chifteluțe in sos de rosii? Ei bine, aceasta rețeta este atat de buna,...

Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise