autor:

Anca Rm

» » , , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun

Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Autor: Anca Rm (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 01 februarie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca Rm (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 01 februarie 2016

Ingrediente
Pentru 2 foi, -1 oua, -6 linguri zahar, -10 linguri apa, -5 linguri ulei, -sare, -1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, -1/2 plic praf de copt, -1/2 lingurita zeama de lamaie, -400-450 gr faina, -1 lingurita scortisoara, -sucul de la o jumate de portocala (~50 ml), Pentru blatul de nuca:, -4 oua, -4 linguri de zahar, -1 lingurita esenta rom, -2 linguri apa, -sare, -1/2 plic praf de copt, -4 linguri nuca prajita si macinata, -2 linguri faina, Pentru crema de castane:, -150 ml frisca, -200 gr piure castane, -100 gr mascarpone, Pentru crema de mascarpone, -150 ml frisca, -300 gr mascarpone, -2-3 linguri de zahar pudra, Extra :, -1 compot ananas, -200 gr ciocolata neagra, -100 ml frisca, -fulgi de migdale

Dificultate: Medie Timp: 1h

1 vot

Mod de preparare

Punem zaharul,pe foc pentru al carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa , aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul .
Dam siropul la racit .
Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie .
Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat , adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt.
Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios.
Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor.
Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca.
Impartim aluatul in doua parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30)
Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem .
Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.
Blatul de nuca
Separam albusurile de galbenusuri . Albusurile le batem spuma tare impreuna cu esenta de rom, praful de sare si zaharul . Cand avem o spuma care se tine bine adaugam galbenusurile , nuca, apa , parful de copt si faina . Omogenizam si turnam in tava pe care am pus in prealabil foaie de copt. Trebuie sa folosim o tava de aceiasi dimensiune cu cea pe care am copt foile .
Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute , apoi reducem focul la 160 si lasam pana trece testul scobitorii .
Lasam blatul la racit.
Crema de castane:
Cremele se fac simplu pentru ca nu este nimic de fiert in ele . Piureul de castane trebuie decongelat (eu folosesc piure congelat deoarece mi se pare ca are aroma mai intensa si nu e atat de dulce )
Batem frisca impreuna cu mascarponele si piureul pana are consistenta dorita .
Crema de mascarpone :
Mascarponele il batem usor cu mixerul impreuna cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca lichida . Batem pana cand se intareste .
Asamblare:
Pe o tava punem o foaie caramel si turnam peste ea una din cele doua crème (care doriti sa o puneti prima )si nivelam . Presaram bucati de ananas din compot taiate mai marunt. Peste crema punem blatul de nuca si cealalta crema. Nivelam si presaram bucati de ananas . Deasupra punem a doua foaie caramel .
Facem glazura din 200 gr ciocolata neagra si 100 ml frisca ( la crème am folosit dar cate 150 ml frisca asa ca din fiecare cutie de 200 ml mi-a ramas cate 50 ml frisca ) si o turnam peste prajitura.
Deasupra am presarat fulgi de migdale usor prajiti.
Lasam la racit si feliem .
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Cozonaci cu nuca

Cozonaci cu nuca

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta

3 voturi    0 comentarii
2h 45 min
Retete de Pasti
Fulg de nea aperitiv

Fulg de nea aperitiv

Intr-un vas amestecam toate ingredientele aluatului ( le puteti pune in masina de paine la programul

6 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h

1 vot

Ingrediente

  • Pentru 2 foi
  • -1 oua
  • -6 linguri zahar
  • -10 linguri apa
  • -5 linguri ulei
  • -sare
  • -1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • -1/2 plic praf de copt
  • -1/2 lingurita zeama de lamaie
  • -400-450 gr faina
  • -1 lingurita scortisoara
  • -sucul de la o jumate de portocala (~50 ml)
  • Pentru blatul de nuca:
  • -4 oua
  • -4 linguri de zahar
  • -1 lingurita esenta rom
  • -2 linguri apa
  • -sare
  • -1/2 plic praf de copt
  • -4 linguri nuca prajita si macinata
  • -2 linguri faina
  • Pentru crema de castane:
  • -150 ml frisca
  • -200 gr piure castane
  • -100 gr mascarpone
  • Pentru crema de mascarpone
  • -150 ml frisca
  • -300 gr mascarpone
  • -2-3 linguri de zahar pudra
  • Extra :
  • -1 compot ananas
  • -200 gr ciocolata neagra
  • -100 ml frisca
  • -fulgi de migdale

Raporteaza reteta

Retete
de Anca Rm
Flan de portocale

Flan de portocale

Se spala foarte bine portocalele cu o perie si apa calduta, una dintre ele se curata de coaja, iar

45 voturi    15 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Chocolate cake by Julia Child

Chocolate cake by Julia Child

Tapetam cu unt si faina o forma de tort cu diametrul de 20 de centimetri. Ciocolata o topim

2 voturi    2 comentarii
40 min
Torturi
Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Blat: Pregatim o tava mica (25x20 cm), o tapetam cu faina sau punem hartie de copt si pornim cuptorul

1 vot    0 comentarii
30 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si

3 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti
Parjolute marinate