autor:

Victoria Gabriela

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prăjitură cu ciocolată, merișoare și ghimbir

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 iunie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 10 iunie 2015

Ingrediente
Pentru blat:, •150 gr. ciocolată neagră, •150 gr. unt nesărat, •150 gr. zahăr brun, •3 ouă, •50 gr. migdale măcinate, •120 gr. făină, •1 lingură cu vârf cacao, •2-3 bucăți ghimbir confiat în sirop, tăiat mărunt (cca 2-3 linguri), •3-4 linguri dulceață vișine (fără fructe, doar siropul), •1 plic zahăr vanilat Bourbon, •150 gr. merișoare confiate, •1 praf de sare, •opțional pentru decor: ghimbir confiat uscat, fructe de sezon (căpșuni la mine acum), frunze de mentă, Pentru glazura de ciocolată:, •80 gr. ciocolată neagră, •30 gr. unt, •2 linguri sirop de ghimbir (din ghimbirul confiat)

Dificultate: Redusa Timp: 1h

4 voturi

Mod de preparare

-Se rupe ciocolata în bucăți, se pune într-un vas la bain-marie până ce aceasta se topește și se amestecă obținând o cremă omogenă. Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.
-Cu ajutorul mixerului se freacă untul spumă cu zahărul brun și zahărul vanilat.
-Se adaugă pe rând gălbenușurile și se amestecă bine după fiecare. Albușurile se pun într-un vas de mixer/castron și se lasă deoparte.
-Se toarnă treptat ciocolata topită peste amestecul de mai sus, se presară cacaoa și se omogenizează.
-Se adaugă apoi pe rând, migdalele măcinate și făina după care se amestecă bine cu mixerul.
-În aluatul de prăjitură se pun merișoarele și ghimbirul confiat tăiat mărunt și se amestecă în compoziție.
-Se bat cel trei albușuri spumă tare cu un praf de sare, se pun în două tranșe în aluatul de prăjitură amestecându-se ușor cu mișcări circulare de sus în jos, cu ajutorul unei linguri de lemn/palete, până ce acestea sunt incorporate și rezultă un aluat omogen consistent.
-Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se toarnă aluatul și se nivelează. Eu am folosit o tavă circulară cu dimensiunea de Ø26 cm.
-Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grd.C pentru cca. 30-40 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”).
-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească prăjitura în tavă.
-Cât timp se răcește prăjitura preparăm glazura: se pune la bain marie un vas mic cu ciocolata ruptă bucățele, untul și siropul de ghimbir până când se topește ciocolata și untul și rezultă o glazură fină, care se amestecă bine pentru omogenizare și se lasă să se răcească la temperatura camerei până ce capătă consistența unei smântâni.
-Cât timp se răcorește glazura, se întinde uniform, în strat foarte subțire dulceața de vișine (siropul) deasupra prăjiturii răcite.
-Se toarnă glazura caldă peste prăjitura rece.
-Această prăjitură este mai bună a doua zi sau chiar peste două zile.
-Înainte de servire prăjitura se porționează după preferință și se poate decora cu fructe de sezon (căpșuni) frunze de mentă și ghimbir confiat dat prin zahăr.
Mai multe detalii și explicații găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu ciocolată, merișoare și ghimbir" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Amestecam zaharul cu galbenusurile, adaugam untul,smantana si restul ingredientelor. Se obtine o

38 voturi    27 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura mea de Halloween

Prajitura mea de Halloween

Incepem asa: pentru un blat folosim: 4 galbenusuri amestecate cu 4 linguri de zahar si 6 linguri

1 vot    1 comentariu
1h
Prajituri

  • 0 comentarii

Dificultate

Redusa

Timp

1h

4 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • •150 gr. ciocolată neagră
  • •150 gr. unt nesărat
  • •150 gr. zahăr brun
  • •3 ouă
  • •50 gr. migdale măcinate
  • •120 gr. făină
  • •1 lingură cu vârf cacao
  • •2-3 bucăți ghimbir confiat în sirop
  • tăiat mărunt (cca 2-3 linguri)
  • •3-4 linguri dulceață vișine (fără fructe
  • doar siropul)
  • •1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • •150 gr. merișoare confiate
  • •1 praf de sare
  • •opțional pentru decor: ghimbir confiat uscat
  • fructe de sezon (căpșuni la mine acum)
  • frunze de mentă
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • •80 gr. ciocolată neagră
  • •30 gr. unt
  • •2 linguri sirop de ghimbir (din ghimbirul confiat)

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

23 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

5 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

17 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Retete

din Prajituri

Prajitura cu cafea Prajitura cu cafea

Separăm albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu praful de sare, după care adăugăm treptat zahărul până incorporam

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse
Ecleruri cu lamaie, ciocolata, cafea si dantela Ecleruri cu lamaie, ciocolata, cafea si dantela

Ultima modă când vorbim despre ecleruri vine cu accentul pe decor și detaliu, dar și la forma subțire, mai micuță și cu

0 voturi    0 comentarii
2h 50 min
Dulciuri diverse
Cum se face coliva