Prăjitură cu ciocolată, merișoare și ghimbir

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prăjitură cu ciocolată, merișoare și ghimbir

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • •150 gr. ciocolată neagră
  • •150 gr. unt nesărat
  • •150 gr. zahăr brun
  • •3 ouă
  • •50 gr. migdale măcinate
  • •120 gr. făină
  • •1 lingură cu vârf cacao
  • •2-3 bucăți ghimbir confiat în sirop, tăiat mărunt (cca 2-3 linguri)
  • •3-4 linguri dulceață vișine (fără fructe, doar siropul)
  • •1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • •150 gr. merișoare confiate
  • •1 praf de sare
  • •opțional pentru decor: ghimbir confiat uscat, fructe de sezon (căpșuni la mine acum), frunze de mentă
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • •80 gr. ciocolată neagră
  • •30 gr. unt
  • •2 linguri sirop de ghimbir (din ghimbirul confiat)

Mod de preparare

-Se rupe ciocolata în bucăți, se pune într-un vas la bain-marie până ce aceasta se topește și se amestecă obținând o cremă omogenă. Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

-Cu ajutorul mixerului se freacă untul spumă cu zahărul brun și zahărul vanilat.

-Se adaugă pe rând gălbenușurile și se amestecă bine după fiecare. Albușurile se pun într-un vas de mixer/castron și se lasă deoparte.

-Se toarnă treptat ciocolata topită peste amestecul de mai sus, se presară cacaoa și se omogenizează.

-Se adaugă apoi pe rând, migdalele măcinate și făina după care se amestecă bine cu mixerul.

-În aluatul de prăjitură se pun merișoarele și ghimbirul confiat tăiat mărunt și se amestecă în compoziție.

-Se bat cel trei albușuri spumă tare cu un praf de sare, se pun în două tranșe în aluatul de prăjitură amestecându-se ușor cu mișcări circulare de sus în jos, cu ajutorul unei linguri de lemn/palete, până ce acestea sunt incorporate și rezultă un aluat omogen consistent.

-Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se toarnă aluatul și se nivelează. Eu am folosit o tavă circulară cu dimensiunea de Ø26 cm.

-Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 grd.C pentru cca. 30-40 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”).

-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească prăjitura în tavă.

-Cât timp se răcește prăjitura preparăm glazura: se pune la bain marie un vas mic cu ciocolata ruptă bucățele, untul și siropul de ghimbir până când se topește ciocolata și untul și rezultă o glazură fină, care se amestecă bine pentru omogenizare și se lasă să se răcească la temperatura camerei până ce capătă consistența unei smântâni.

-Cât timp se răcorește glazura, se întinde uniform, în strat foarte subțire dulceața de vișine (siropul) deasupra prăjiturii răcite.

-Se toarnă glazura caldă peste prăjitura rece.

-Această prăjitură este mai bună a doua zi sau chiar peste două zile.

-Înainte de servire prăjitura se porționează după preferință și se poate decora cu fructe de sezon (căpșuni) frunze de mentă și ghimbir confiat dat prin zahăr.

Mai multe detalii și explicații găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti
Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon
Orez cu lapte

Orez cu lapte

Reteta de orez cu lapte. Orez cu lapte reteta simpla si rapida. Retete de deserturi cu orez. Retete rapide.

Orez cu lapte
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise