autor:

alice

» » Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie

Autor: alice (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 aprilie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: alice (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 25 aprilie 2010

Ingrediente
Pentru blat:, - 9 oua, - 9 linguri zahar, - 9 linguri faina, - 3 plicuri zahar vanilat, , - coaja rasa de la o lamaie., Pentru crema:, - 1/2 litru lapte, - 12 linguri faina, - 1 plic zahar vanilat, - 4 galbenusuri ou, - 300 gr zahar, - 1 pachet unt (margarina), - 1 lamaie (coaja si zeama), - 5 lingurite zahar pudra, - un praf sare., Pentru glazura:, - zeama de la o lamaie, - 10 linguri zahar, - 1 plic gelatina.

Dificultate: Medie Timp: 45 min

1 vot

Mod de preparare

Crema: se inclazeste laptele (foarte putin), intr-un vas se freaca galbenusurile de ou cu sarea, se adauga faina si zaharul si se subtiaza cu laptele caldut, se pune vasul intr-un altul cu apa la foc mic, la bain-marin, se fierbe aproximativ 12-15 minute de cand incepe sa clocoteasca, pana compozitia devine ca o smantana mai groasa. Se da vasul deoparte si se adauga untul si zaharul vanilat, se amesteca pana la omogenizare, apoi se adauga coaja rasa de la o lamaie. Separat se freaca zeama de la o lamaie cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza in crema si se da la rece.
Blatul: se bat albusurile de ou (aproximativ 3 minute cu mixerul), se adauga zaharul si se bate in continuare (aproximativ 2-3 minute), se incorporeaza treptat cate un galbenus de ou, apoi se adauga faina, se mai bate cu aproximatie 2-3 minute pana la omogenizarea completa. Se pune intr-o tava tapetata cu faina sau in care se pune hartie de copt, apoi se da la cuptor (in prealabil, se inclazeste cuptorul la 190 grade, sau treapta 5 la cuptoarele pe gaz), se lasa la copt cu aproximatie 15-20 minute (functie de cuptor). Dupa ce blatul s-a racit, se taie in 3 parti si se umple cu crema.
Personal fac 3 blaturi, impart componentele pentru blat in trei (respectiv 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 1 plic zahar vanilat si coaja rasa de lamaie), folosesc o tava cu dimensiunile de 18/30 cm in care pun hartie speciala pentru copt, las la copt aproximativ 8-10 minute (hartia de copt se dezlipeste foarte usor de pe blat, iar blatul are, cand este copt, o grosime de aproximativ 1-1,2 cm).
Glazura: se amesteca zeama de lamaie cu zaharul, se da intr-un clocot, se raceste, apoi se pune gelatina in zeama de lamaie (in prealabil, gelatina se inmoaie in 2-3 lingurite de lamaie). Se amesteca bine, apoi se toarna peste prajitura.
Se da prajitura la rece, se poate servi in 30 minute.
ATENTIE! nu stropiti blatul, acesta este foarte fraged si crema intra in blat destul de repede!
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura Alba Ca Zapada cu crema de lamaie

Prajitura Alba Ca Zapada cu crema de lamaie

Intr-un castron amestecati ouale, zaharul, laptele, uleiul, sarea si praful de copt stins in putina

22 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Prajitura cu ciocolata, conopida si glazura crema de mascarpone cu lamaie

Prajitura cu ciocolata, conopida si glazura crema de mascarpone cu lamaie

Aceasta reteta a fost adaptata dupa reteta propusa de Kate Hackworthy Se pregateste o forma de copt

0 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Retete vegetariene

  • 0 comentarii

Dificultate

Medie

Timp

45 min

1 vot

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • - 9 oua
  • - 9 linguri zahar
  • - 9 linguri faina
  • - 3 plicuri zahar vanilat
  • - coaja rasa de la o lamaie.
  • Pentru crema:
  • - 1/2 litru lapte
  • - 12 linguri faina
  • - 1 plic zahar vanilat
  • - 4 galbenusuri ou
  • - 300 gr zahar
  • - 1 pachet unt (margarina)
  • - 1 lamaie (coaja si zeama)
  • - 5 lingurite zahar pudra
  • - un praf sare.
  • Pentru glazura:
  • - zeama de la o lamaie
  • - 10 linguri zahar
  • - 1 plic gelatina.

Raporteaza reteta

Retete
de alice
chili con carne

chili con carne

- Fasolea se spala si se pune la fiert. - Ceapa, ardeiul capia si ardeiul iute se toaca marunt,

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
budinca de paste cu branza si merisor

budinca de paste cu branza si merisor

Intr-o oala mai inalta se fierb pastele. Dupa ce au fiert se trec printr-un jet de apa rece si se

3 voturi    1 comentariu
45 min
Dulciuri diverse
Retete

din Prajituri

Foi cu cacao pentru prajituri Foi cu cacao pentru prajituri

Intr-un bol batem ouale cu zaharul, un praf de sare si zaharul vanilat. Adaugam laptele si amestecam bine cu un tel sau o furculita

0 voturi    0 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Cornulete fragede Cornulete fragede

Reteta asta o fac de ani de zile si este cea mai buna. Cornuletele sunt foarte fragede, aromate, dulci-acrisoare. Intr-un bol punem

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Rulada cu lamaie