Prajitura cu crema de lamaie

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • - 9 oua;
  • - 9 linguri zahar;
  • - 9 linguri faina;
  • - 3 plicuri zahar vanilat,
  • - coaja rasa de la o lamaie.
  • Pentru crema:
  • - 1/2 litru lapte;
  • - 12 linguri faina;
  • - 1 plic zahar vanilat;
  • - 4 galbenusuri ou;
  • - 300 gr zahar;
  • - 1 pachet unt (margarina);
  • - 1 lamaie (coaja si zeama);
  • - 5 lingurite zahar pudra;
  • - un praf sare.
  • Pentru glazura:
  • - zeama de la o lamaie;
  • - 10 linguri zahar;
  • - 1 plic gelatina.

Mod de preparare

Crema: se inclazeste laptele (foarte putin), intr-un vas se freaca galbenusurile de ou cu sarea, se adauga faina si zaharul si se subtiaza cu laptele caldut, se pune vasul intr-un altul cu apa la foc mic, la bain-marin, se fierbe aproximativ 12-15 minute de cand incepe sa clocoteasca, pana compozitia devine ca o smantana mai groasa. Se da vasul deoparte si se adauga untul si zaharul vanilat, se amesteca pana la omogenizare, apoi se adauga coaja rasa de la o lamaie. Separat se freaca zeama de la o lamaie cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza in crema si se da la rece.

Blatul: se bat albusurile de ou (aproximativ 3 minute cu mixerul), se adauga zaharul si se bate in continuare (aproximativ 2-3 minute), se incorporeaza treptat cate un galbenus de ou, apoi se adauga faina, se mai bate cu aproximatie 2-3 minute pana la omogenizarea completa. Se pune intr-o tava tapetata cu faina sau in care se pune hartie de copt, apoi se da la cuptor (in prealabil, se inclazeste cuptorul la 190 grade, sau treapta 5 la cuptoarele pe gaz), se lasa la copt cu aproximatie 15-20 minute (functie de cuptor). Dupa ce blatul s-a racit, se taie in 3 parti si se umple cu crema.

Personal fac 3 blaturi, impart componentele pentru blat in trei (respectiv 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 1 plic zahar vanilat si coaja rasa de lamaie), folosesc o tava cu dimensiunile de 18/30 cm in care pun hartie speciala pentru copt, las la copt aproximativ 8-10 minute (hartia de copt se dezlipeste foarte usor de pe blat, iar blatul are, cand este copt, o grosime de aproximativ 1-1,2 cm).

Glazura: se amesteca zeama de lamaie cu zaharul, se da intr-un clocot, se raceste, apoi se pune gelatina in zeama de lamaie (in prealabil, gelatina se inmoaie in 2-3 lingurite de lamaie). Se amesteca bine, apoi se toarna peste prajitura.

Se da prajitura la rece, se poate servi in 30 minute.

ATENTIE! nu stropiti blatul, acesta este foarte fraged si crema intra in blat destul de repede!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise