Prajitura cu crema de vanilie si frisca

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu crema de vanilie si frisca

Ingrediente

  • Pentru 4 foi:
  • 2 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri lapte
  • 6 linguri apa minerala
  • 12 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • 800 gr faina
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri gris
  • 8 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 1,200 L lapte
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 250 ml frisca lichida
  • 1/2 lingurita sare
  • 200 gr unt

Mod de preparare

Pentru cele patru foi de aluat procedam in felul urmator: separam albusurile de galbenusuri si frecam galbenusurile cu sarea, zaharul si zaharul vanilat pana devin spumoase(eu folosesc o lingura de lemn).

Apoi adaugam pe rand: uleiul, laptele si apa minerala si introducem mixerul in functiune pentru ca vom incepe sa incorporam faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.

Mixam pentru inceput la treapta inferioara, punand cate putin din faina, apoi la o treapta mai mare, iar cand se ingroasa aluatul, eliminam mixerul si amestecam cu mainile infainate.

Incetam sa punem faina atunci cand aluatul nu mai este lipicios, dar avem grija sa nu fie prea tare, trebuie sa iasa un aluat putin elastic si usor de intins.

Acoperim aluatul cu o folie si il lasam sa se odihneasca pana cand pregatim crema.

Pentru crema punem intr-un vas cele 4 galbenusuri impreuna cu zaharul si sarea si le frecam bine, apoi le diluam cu putin lapte rece, adaugam grisul, faina si diluam in continuare cu lapte rece atat cat sa se omogenizeze bine totul.

Restul de lapte il incalzim usor pe foc si adaugam peste el compozitia rezultata, mestecand continuu pentru a se omogeniza bine totul.

Fierbem crema la foc mediu mestecand continuu pentru a nu se lipi, iar cand atinge punctul de fierbere ridicam vasul de pe foc, incorporam imediat untul taiat bucatele si adaugam esenta de vanilie.

Acoperim vasul cu o folie si il lasam la rece. Punem folie pentru a nu se forma crusta la suprafata cremei( eu mai amestec din cand in cand in crema pana la racirea definitiva)

Intre timp mixam si frisca impreuna cu zaharul vanilat si o dam la rece.

Ne intoarcem la pregatirea foilor.

Impartim aluatul in 4 parti aproximativ egale.

Ungem dosul tavii cu putin ulei(eu am folosit o tava de 36/40 cm).

Ungem masa cu putin ulei, la fel si sucitorul si intindem prima foaie de aluat, cat dimensiunea tavii.

Rasucim aluatul pe sucitor si il transferam pe tava.

Introducem tava in cuptor si coacem foaia pentru 5 minute la 180 grade.

Eu nu obisnuiesc sa preincalzesc cuptorul, de aceea pentru prima foaie timpul este de 5 minute, apoi pentru celelalte se reduce la 3 minute.

Procedam asa si cu celelalte foi, apoi le lasam sa se raceasca bine si asamblam prajitura.

Spalam bine tava si o stergem, asezam o folie in interior(optional pentru a se inmuia mai repede foile).

Incorporam frisca in crema racita si omogenizam bine.

Punem prima foaie in tava, intindem peste ea 1/3 din crema, asezam a doua foaie si presam usor, acoperim iar cu 1/3 din crema si tot asa pana la ultima foaie care ramane neacoperita.

Presam usor ultima foaie sa se niveleze bine prajitura, acoperim tava cu folie, punem peste prajitura o greutate si o dam la rece.

O lasam cateva ore si o portionam, eu am lasat-o de seara pana dimineata.

Ornam cu zahar pudra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise